Gazete Vatan Logo

OVP hedefini aşarız

İhracat Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar, son 12 ayda da yüzde 9 artışla 153.2 milyar dolar oldu. TİM Başkanı Büyükekşi, “OVP’de açıklanan bu yılki 156.5 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımızdan eminiz” dedi

OVP hedefini aşarız

Eylül ayı ihracat rakamları, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Antalya’da düzenlenen toplantıda açıklandı. Buna göre ihracat Eylül’de yüzde 8.9 artışla 11.3 milyar dolar oldu. Yılbaşından bu yana ihracat yüzde 10.6 artışla 114 milyar 661 milyon dolara ulaşırken, son

12 aylık ihracat yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül’de en fazla ihracat artışı yakalayan sektör 5 kat artışla gemi ve yat sektörü oldu. Onu tütün ve fındık sektörleri takip etti.

Eylül ayında tarım ürünleri ihracatı yüzde 6.9, sanayi ihracatı yüzde 8.9, madencilik ürünleri ihracatı da yüzde 17.8 artış gösterdi. TİM Başkanı Büyükekşi “Geçen Kasım’dan bu yana yani tam 11 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Bu artışların 5’i çift haneli. Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017’nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz, büyük mutluluk kaynağı” dedi.

Hedefi yakalayacağız

Mehmet Büyükekşi, geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan 2018-2020 Orta Vadeli Programı için de şu değerlendirmede bulundu: “2017 ihracat hedefi 153.3 milyar dolardan 156.5 milyar dolara revize edildi. Bizler, ihracat başarımıza bağlı olarak OVP’nin yukarı yönlü revize edilmesinin gururunu yaşıyoruz. Azmimiz ve çalışkanlığımız ile OVP’deki ihracat hedeflerini yakalayacağımızdan emin, aşacağımızdan son derece umutluyuz.”

Haberin Devamı

Şampiyon yine otomotiv

Eylül’de ihracata parite etkisinin pozitif yönlü olarak 234 milyon dolar olduğunu belirten Büyükekşi, “Özellikle euro/dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili oldu. Ancak yıl genelinde durum tam tersi. Hesaplamalarımıza göre yıl başından bu yana parite, ihracatımızda 1.8 milyar dolarlık negatif bir etki yarattı. Yıl genelindeki olumsuz etkinin temel sebebi dolar/TL kurunun geçen seneye göre yüksek olması oldu” şeklinde konuştu.

Eylül ayında en fazla ihracatı 2 milyar 152 milyon dolarla yine otomotiv yaparken, sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.9 arttı. Yılın ilk dokuz aylık döneminde de ihracatı sırtlayan otomotiv, söz konusu dönemde 196 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora da imza atmış oldu.

Haberin Devamı

Eylül ayı ihracatında otomotivi 1 milyar 295 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 280 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden Almanya’ya yüzde 8.3, İngiltere’ye yüzde 14, ABD’ye yüzde 36.5, İtalya’ya yüzde 1.5 ve Irak’a yüzde 2.2 artış kaydedildi. Eylül ayında en fazla ihracat artışı yaşanan ülke yüzde 54 ile Rusya oldu. AB ülkelerine ihracat yüzde 10.2 arttı.

AB’ye ihracatın toplam ihracat içerisinde payı böylece yüzde 51.6’ya çıktı. Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracat yüzde 26, Okyanusya ülkelerine yapılan ihracat da yüzde 28 arttı. Eylül’de parite etkisi ihracata 234 milyon dolar ilave katkı sağladı.

Satma ağacının altında oturacağız

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Binali Yıldırım’ın Eylül’de “Tüm sanayiciler ihracatçı olsun, ihracatçı sayımızı 100 binlere taşıyalım” çağrısına yanıt vererek “Biz de diyoruz ki, alma ağacının altında değil, satma ağacının altında oturacağız. Daha çok satmak için gayret edeceğiz. İstihdama, büyümeye daha fazla katkı vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı