Gazete Vatan Logo

ÖTV şokunu küçük motorla atlatacak

Biryıldız, küçük motorlu araçlar sayesinde lüks segmentte sürpriz yaşanabileceğini söyledi

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, ÖTV artışı sonrasında premium oto satışlarında keskin düşüş beklendiğini, ancak küçük motorlu araçlar sayesinde lüks segmentte sürpriz yaşanabileceğini söyledi. Biryıldız, “1.6 litre ve daha altındaki motorlara sahip otomobiller, lüks satışlarını tetikleyecek” dedi.

Premium markalar, lüks otomobillere geçen yıl yapılan vergi artışını düşük hacimli motorlarla aşmayı planlıyor. Motor silindir hacmi 2000 cc’ye kadar olan otomobillerde ÖTV oranının yüzde 60’tan yüzde 80’e, 2.0 litrenin üzerindeki araçlarda verginin yüzde 84’ten, yüzde 130’a yükseltilmesinden sonra lüks markalar çözümü 1.6 litrede bulacak. Düşük hacimli motorlarla lüks segmentin beklentilerin aksine yüzde 30 yerine daha az küçülmesi bekleniyor.

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, 2012’de oto pazarının yüzde 14 daralmasının öngörüldüğünü ancak premium segmentte küçük motor seçeneklerinin arttığını belirterek, “Lüks segmentte düşüş genel pazara göre çok fazla olmayabilir. Bir adım daha ileri gidip, bu sınıfta 1.6 litrenin altında yeni piyasaya sürülen ve önümüzdeki dönemde yollara çıkacak modeller sayesinde premium segmentte beklenenden daha az bir daralma olabilir” açıklamasını yaptı.

Yeni BMW 3 Serisi’nin örnek verdiği modellerden biri olduğunu ifade eden Biryıldız, otomobili 17 Şubat tarihinden itibaren satışa sunacaklarını belirtti. Eşref Biryıldız, “2.0 litre benzinli modellerde fiyatlarımız 44 bin 300 eurodan başlıyor. Bunun yanı sıra BMW 3.20d olacak. Yeni 3 Serisi’nin 1.6 litre benzinli versiyonunu da yıl sonuna doğru getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Ocak ayı binek otomobil satışlarını da değerlendiren Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı, pazarın geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 29.4 gerilediğini, premium segmentte bu oranın yüzde 32.1 olduğunu belirtti. Biryıldız, şöyle devam etti:

“1.6 litre motorlu otomobillerin payı yüzde 88’den yüzde 91’e çıktı. 1.6 litre ile 2.0 litre arası yüzde 8’e indi. 2.0 litre üzerinin payı yüzde 1 oldu. 1.6 litre ve özellikle 2.0 litre üzerindeki modellerde teşvikler devam ettiği için yüksek motor hacmine sahip sınıfta düşüş beklendiği kadar gerçekleşmedi.”

YENİ BMW 3 SERİSİ’NİN FİYATI 44 BİN 300 EURO

BMW’nin lokomotif modellerinden 3 Serisi, yeni yüzüyle 17 Şubat’tan itibaren showroomlardaki yerini alacak. BMW 3.20i, 44 bin 300 euro, BMW 3.20d 49 bin 422 euro, BMW 3.28i 57 bin 600 eurodan başlayan fiyatlarla satılacak. 184 beygir güç ve 380 Nm tork üreten 3.20d, 100 kilometrede ortalama 4.4 litre yakıt harcıyor. Araçta, 8 ileri otomatik şanzıman yer alıyor.

BMW satışları 15 bin adedin altında kalacak

Geçen yıl 15 bin 18 adet BMW satışı gerçekleştirerek premium segmentte açık ara birinci olduklarını belirten Eşref Biryıldız, 2012 yılı öngörülerini şöyle aktardı: “2011’de 593 bin adet olan oto pazarının yüzde 14 azalarak 510 bin adede düşeceğini tahmin ediyoruz. 2011’de premiumun payı yüzde 8.2 oldu. Bu yıl 2.0 litre satışları azalacak ama küçük modellerle toplamdan aldığı yüzde 8.2’lik pay artacak. Geçen yıl premium segmentten aldığımız yüzde 31’lik pazar payını 2012’de de elde edebilirsek BMW olarak daha az bir adetten söz ediyoruz demektir. 2011’deki satışlara ulaşabilmemiz için pazar payımızın yüzde 33-35 arasında olması gerekir ki, bu oldukça zor.”

Doğuş: Oto üretmek şart mı? Fabrika kadar yatırım yaptık

Hükümet her fırsatta dünya devi Volkswagen’i yatırıma davet ederken, Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv, sessiz sedasız bir otomobil fabrikası kadar yatırım yaptı. Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania, Krone ve Meiller başta olmak üzere 14 markanın distribütörü olan 3.4 milyar lira cirolu şirket, son 6 yılda 300 milyon dolar yatırdı.

Doğuş Oto Bursa’nın açılışında sorularımızı yanıtlayan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, 2005’ten bu yana Volkswagen yatırımıyla gündemde olduklarını ancak şirketin bugüne kadar bir fabrikaya bedel yatırıma imza attığını söyledi. Acar, “İlla otomobil üretmek mi gerekiyor? Meiller ve Krone yatırımlarıyla üretici kimliğimiz ortada. Otomobil üretmiyoruz ancak otomotivde perakende alanındaki yatırımlarımız bir fabrika düzeyine erişti. 2006’dan bu yana 300 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. 1.339 kişiyi istihdam ediyoruz” dedi.

Üretim VW’nin inisiyatifi

Son olarak Bursa’da 50 milyon dolarlık yatırımla VW, Porsche, Audi ile Seat’in satış ve satış sonrası hizmetlerinin verildiği Doğuş Oto tesislerini devreye aldıklarını söyleyen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı, 2012’de Kartal ve Ankara’daki Doğuş Oto’ya ait dev showroomları devreye alacaklarını kaydetti.

Volkswagen’in Türkiye’de üretime geçmesinin kendi inisiyatiflerinin dışında olduğunu ifade eden Acar, şunları söyledi: “Doğuş Otomotiv kurulduğu günden beri sürekli üretim soruluyor. Yatırım Doğuş’un değil, Volkswagen’in alacağı bir karardır. Bizim hiçbir müdahalemiz olamaz. İsterlerse kalkar gelirler. Biz sadece Volkswagen’in danıştığı konularda kendilerine yardım ediyoruz. Bunun dışında üretimin bizim işimiz olmadığını her fırsatta vurguluyoruz.”

Treyler ürütecisi Krone ile Tire’de 35 milyon euroya ortaklaşa yaptıkları yatırımı örnek gösteren Aclan Acar, “Çok az işçinin çalıştığı, yatırım miktarı düşük, teknolojisi basit bir ürünü üretebilmek için 5 yıldır uğraşıyoruz. Daha yeni deneme üretimi başladı. O yüzden Volkswagen karar verip ‘Geliyorum’ dese bile, arsayı bulmadan üretim sürecine kadar olan süre 5 yılı geçer” diye konuştu.

1.5 milyar lira ciroyla devler arasına girdi

Volkswagen çatısı altında yer alan 7 markanın satış ve satış sonrası hizmetlerini veren Doğuş Oto’nun 2011 yılında 31 bin 372 adetlik bir satışa ulaşarak, rekor kırdığını belirten Aclan Acar, “Bu, Türkiye’de satılan her 100 araçtan üçünü Doğuş Oto satıyor anlamına geliyor. Şirketimiz, 1.5 milyar TL’lik cirosu ile dünyanın en büyük otomotiv perakende şirketleri arasında” dedi.

Kat karşılığı showroom açacak

Aclan Acar, “Kartal’da inşa edilecek Doğuş Oto, Bursa’dan da büyük olacak. Satın aldığımız araziyi, kat karşılığı inşaat şirketine verdik. Araziye Doğuş Oto’nun yanı sıra rezidans, AVM yapılacak. Böylece Doğuş Otomotiv’in cebinden showroom için para çıkmayacak. Ankara Doğuş Oto da aynı şekilde yapılıyor” diye konuştu.

Suzuki’den sonra başka markayla ilgilenmeyiz

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, 2012’de otomotiv pazarının gerileyeceği öngörüsünde bulunarak, “Binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarının toplam 750 bin adet çıkmasını bekliyoruz. Artı-eksi 50 bin adet değişebilir. Doğuş Otomotiv’in hedefi pazardan yüzde 13 pay almak. Adet anlamında daha düşük kalacağız ama pazar payımız aynı düzeyde kalacak” dedi. Geçen yıl Suzuki’nin distribütörlüğü için Ural Hakverdi’yle görüşmeler yaptıklarının hatırlatılması üzerine ise Bilaloğlu, şunları belirtti: “Suzuki ile yaptığımız görüşmeler tamamen ticari şartlarda uyuşamadığımız için bitti. Bundan sonra ne başka bir markanın distribütörlüğünü alacağız ne de showroomlarımızda farklı bir markanın satışını yapacağız”diye konuştu.

Haberin Devamı