Gazete Vatan Logo

ÖTV indirilmeden Türkiye'de yeni yatırım düşünmüyoruz

"Bize hiçbir uyarı yapmadan biranın ÖTV'sini yüzde 160 artırdılar. Düzeltilir derken bir zam daha geldi" diyen Tuborg Türkiye CEO'su Bary Marshall, Türkiye'ye 222 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ancak ÖTV oranı indirilmeden yeni yatırım düşünmediklerini açıkladı

Tuborg Türkiye CEO'su Bary Marshall, biradaki vergi oranı devam ettiği sürece Türkiye'de yeni yatırım düşünmediklerim açıkladı. Türkiye ile Danimarka arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla Türkiye'ye gelen Danimarka Prensi Joachim Holger Waldemar Christian, İzmir'deki Tuborg tesislerini gezdi. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Tuborg Türkiye CEO'su Marshall, biraya getirilen vergileri eleştirerek, şunları söyledi:

"Hiçbir uyarıda bulunmadan geçtiğimiz yıl ÖTV'de yüzde 160 oranında ciddi bir artış oldu. Bu yıl bu konuya biraz rahatlık getirilecek diye tahmin edilirken 14 Mart'ta yüzde 6'lık bir artış daha yapıldı. Türk tüketicisi en büyük vergiyi ödeyenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye'de litre başına vergi yüzde 22 daha fazla. Bu nedenle Türkiye piyasasında bir azalma var."

Türkiye'ye 222 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını belirten Marshall, yeni yatırımlar için vergi sisteminin daha adil bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Marshall, "Bu vergi sistemi olduğu sürece yeni bir yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Ciromuzun önemli bir kısmını hükümete vergi olarak veriyoruz" dedi.

Vergi oranı yükselince Tuborg ihracata yöneldi
Vergi oranlarının yüksekliği nedeniyle dış piyasalara ağırlık vermeye başladıklarını ifade eden Marshall, geçen yıl ihracatı ikiye katladıklarını belirtti. Bu yıl da 11 ülkeye yaptıkları ihracatı yüzde 50 oranında artırmayı planladıklarını bildiren Marshall, "Yeni ihracat pazarlarında Türklerin ürettiği Carlsberg ve Tuborg'lar piyasanın en önünde gidiyor. Şu anda Kuzey Kıbrıs, İngiltere, Lübnan, Japonya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Yeni hedefimiz eski Sovyet ülkeleri" diye konuştu. Marshall geçen yıl 180 milyon euro ciro yaptıklarını ve ihracat oranını yüzde 20lere çekmeyi planladıklarını kaydetti.

Vergi artışı ile bira tüketiminde azalma başladı
Türk Tuborg CEO'su Barry Marshall, birada uygulanan vergi politikası nedeniyle tüketimde azalma başladığını açıkladı. Marshall, "Piyasa aynı kalırsa şanslıyız, ancak azalma başlıyor. Yüksek fiyatlar tüketiciyle aramızda bir direnç oluşturuyor" diye konuştu. "Ciromuzun o kadar çok payı devlete gidiyor ki artık hükümet adına vergi toplar gibiyiz" diyen Marshall, hükümetten, şarap ve rakıya karşı daha adil bir düzenleme beklediklerini dile getirdi.
Selçuk Yaşar, Danimarka prensi ile rüzgar enerjisi yatırımını konuştu.

Tuborg fabrikasının açılışına sürpriz bir biçimde katılan Selçuk Yaşar, Danimarka Prensi ile rüzgar enerjisi yatırımı ile ilgili bir görüşme yaptı. Yaşar, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında gelecek 5 yıl içinde önemli yatırımlara imza atacağını ve bu alanda öncü olmak istediklerim belirtti. Selçuk Yaşar, Yönetim Kurulu Başkanı olan kızı Feyhan Kalpaklıoğlu ve Yaşar Holding tcra Kurulu Başkam Hasan Denizkurdu'nun da katıldığı toplantıda Danimarka Prensi ile Danimarkalı bir ortak şirketle yapmayı planladığı rüzgar enerjisi yatırımlarını konuştu. Yaşar'ın Türkiye'nin rüzgar enerjisi atılımında ilk sırada yer almayı planladığı belirtildi.

Bir şişe bira 175 kez denetleniyor
* Carlsberg, 1847 yılında Kopenhang'ta kuruldu.

* 60 milyar litrelik satış hacmine sahip olan Carlsberg, 30 bin kişiyi İstihdam ediyor,

* Carlsberg 143 ülkede satılıyor. Dünyanın en büyük beş bira fabrikasından biri.

* Tuborg ise 1967'de Selçuk Yaşar'ın ortaklığıyla kuruldu. 1969 yılında üretime başlayan Türk Tuborg, Türkiye'nin ilk özel sektör birası.

* 2001 yılında Carlsberg altesine katılan Türk Tuborg, Selçuk Yaşar'ın hisselerini devretmesiyle Danimarka'nın Türkiye'deki en büyük yatırımı oldu.

* Yılda 36 bin ton malt, 300 milyon litre bira üretim kapasitesine sahip.

* Türk Tuborg, 11 ülkeye ihracat yapıyor.

* Bir saatte 45 bin şişe dolduruluyor.

* Bir şişe bira, 175 kez denetimden geçiriliyor.

Haberin Devamı