Gazete Vatan Logo

Otoparklar dolu

Meteoroloji’nin İstanbul için yağış anonsunu duyan vatandaşlar geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu mağduriyetinin tekrar yaşanmaması için kapalı otoparklara koştu. Otoparklarda yer kalmadı, bunu fırsat bilen bazı işletmeler fiyatları ikiye katladı

Otoparklar dolu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güney Ege, Batı Karadeniz ve Trakya ile İstanbul için bugün etkili olacak şiddetli yağışa karşı vatandaşları önceden uyardı. İstunbul Büyükşehir Belediyesi de dolu tehlikesine dikkat çekerek, vatandaşlara ‘toplu taşıma kullanın’ uyarısı yaptı.

Araçlar koridorlarda

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da yaşanan dolu afeti sonucu araçlarında binlerce liralık zarar oluşan vatandaşlar da dün gelen uyarı üzerine bir daha aynı sorunu yaşamamak için kapalı otoparklara koştu. Yazın çok sayıda kişinin tatilde olması nedeniyle yüzde 70 doluluk oranını geçmeyen kapalı otoparklarda bir anda yüzde 20’lik ek talep oluştu. Dün akşam saatlerine kadar çok sayıda otopark kapasitesini doldururken yoğunluğu fırsat bilen bazı özel işletmeler de ücretlerini neredeyse ikiye katladı. Kapalı otoparklarda günlük 30 lira olan ücretler 50 liraya çıktı.

Normal günlerdeki doluluk oranlarının yüzde 65-70 olduğunu ifade eden İspark yetkilileri, Meteoroloji’nin dün sabah saatlerinde yaptığı uyarı ile birlikte işe giden vatandaşların araçlarını kapalı otoparklara bırakmaya başladığını ve ilk anda yüzde 20’lik artı talebin oluştuğunu söyledi. Yetkililer, geçen doluda kendi otoparklarının tamamen dolduğunu ve araçların zarar görmemesi için koridorlara dahi araç çektiklerini, benzer manzaranın yine yaşanabileceğini aktardı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz ay İstanbul’da yaşanan doğal afetin, Türkiye ekonomisine ve otomotiv sektörüne 1 milyar liralık fatura çıkardığı tahmin edilmişti. Binek ve hafif ticari olmak üzere yaklaşık 180 bin aracın yaşanan afetten önemli ölçüde etkilendiği hesaplanmıştı. Yaşanan bu sıra dışı doğa olayına karşı ithalatçı, üretici, dağıtıcı, sigorta ve kiralama şirketi ve yetkili servisler hazırlıksız yakalanmıştı.

“Sabit bir tarife yok”

İstanbul Otoparkçılar Esnaf Odası Genel Sekreteri Hüseyin Payal, İstanbul genelinde belediye ya da ilgili bakanlıklar tarafından belirlenen sabit bir ücret tarifesi olmamasından dolayı ani fiyat değişikliklerine müdahale edemediklerini ifade etti. İstanbul’da ilçeden ilçeye göre otopark fiyatlarının çok farklı olduğunu dile getiren Payal, şunları söyledi: “Bazı durumlarda ani yoğunluklar oluşabiliyor ve bağımsız çalışan otoparklar fiyat değişikliği yapabiliyor. Bu konuda karar bizde olmadığı için bir şikayet mekanizması da bulunmuyor. Ayrıca açık otoparklara göre kapalı otoparklarda 2 kat fiyat farkı var. Müşteri de mecbur kalmadıkça kapalı otoparka yüksek fiyat ödemek istemiyor ancak kapasite belli olduğu için bu konuda yapacak bir şey yok.”

Haberin Devamı