Gazete Vatan Logo

Otomotivin başkenti Detroit'te Türk rüzgarı

İşte Murat Güler imzalı yeni Lincoln



Dünya otomotivinin başkenti Detroit’te düzenlenen Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı (NAIAS) bugün kapılarını açıyor. İlk olarak 1907'de düzenlenen, 1989'dan itibaren uluslararası hale gelen fuarda bu yıl 50’nin üzerinde dünya lansmanı yapılacak. Fuarda Türk tüketicileri yakından ilgilendiren modeller de sahne alacak. 2013'ün ikinci yarısından itibaren 150 milyon euro yatırımla Adapazarı’nda üretilecek yeni Toyota Corolla'yla ilk ipuçları Detroit'te ortaya çıkacak. Japon marka, Corolla'nın çizgilerini taşıyacak Furia konseptini ilk kez görücüye çıkaracak. Kocaeli’nde bantlardan inmeye hazırlanan Ford'un yeni Transit modeli de yine Detroit'te yer alacak. Detroit Fuarı'ndaki önemli yeniliklerden biri de Türk tasarımcı Murat Güler’in üzerinde çalıştığı Lincoln’un yeni crossover modeli MKC olacak. Ford’un Escape modelinden ilham alınarak tasarlanan MKC, lüks markanın yeni yüzüne sahip olacak. Seri üretim hali New York Fuarı’nda sergilenecek model, 2014’te satışa sunulacak. 27 Ocak tarihine kadar açık kalacak fuarı 800 bine yakın kişinin izlemesi bekleniyor. Ağırlıklı olarak Kuzey Amerika kıtasında satışa sunulacak modellerin sergilendiği fuarda, Avrupalı üreticilerin güç gösterisi dikkat çekici boyutta; Alman lüks otomobil üreticisi Audi, BMW ve Mercedes'in fuar için özel sürprizleri var. ABD pazarının ‘yerli’si sayılan Japon ve Koreli markalar da birçok yeni modeli Detroit'te sergiliyor.
Fuarda Mercedes Benz E serisi coupe ve cabrio, Mercedes Benz CLA, BMW 4 Serisi, BMW M6 Gran Coupe Jeep Liberty, Cadillac ELR, Acura MDX, Toyota Furia konsept, Bentley Continental GT'nin dünya lansmanları gerçekleştirilecek.
2011'in ilk gösterisi Detroit, hem katılımcı hem de sergilenen yeni model sayısıyla, ABD otomotivinde yaşanan krizin artık sonuna gelindiğini gösteriyor. Ekonominin toparlanmaya başlamasıyla krizle birlikte fuara katılmayan birçok marka, teker teker Detroit’e geri dönmeye başlamıştı. Detroit’e son olarak geri dönen markalar Jaguar ve Land Rover oldu. Ayrıca Çin’in büyük üreticilerinden Guangzhou Automobile Group ilk kez Detroit’e katılma kararı aldı.

Haberin Devamı