Gazete Vatan Logo

Otomotive ‘ağır’ doping

Ekonomideki canlılık ve komşu üklelerle ticare ilişkerin gelişmesi kamyon üretimini patlattı

EKONOMİDEKİ canlılık ve komşu ülkelerle gelişen ticari ilişkiler sayesinde, krizde dibe vuran kamyon üretimi ile satışları patladı. Avrupa’daki ağır ticari araç sektöründe küçülme sürerken, Türkiye ilk 6 ayda
satışta yüzde 67, üretimde yüzde 222 büyüdü. Geçen yıl ilk 5 ay tek araç üretmeyen tesisler, çift vardiyaya geçti

Küresel ekonomik krizde dibe vuran ağır kamyon üretimi 2010’da patlama yaptı. Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan ağır kamyon üretimi ilk 6 ayda yüzde 222 artış gösterdi. İç pazar satışları ise yüzde 67 oranında büyüdü. Geçen yıl 5 ay fabrikalarında tek bir araç bile üretemeyen yerli üreticiler, vardiya sayısını artırdı ve istihdamda artışa gitti.

2009’da ekonomik kriz nedeniyle otomotivde en ağır darbeyi alan ağır ticari araç sektörü, Ocak-Haziran döneminde yaralarını sarmaya başladı.

İhracat ve ticaret hayatında yaşanan canlanma, ertelenen alım taleplerinin devreye girmesi, inşaat sektöründeki hareketlilik ve sınır komşularıyla ekonomik gelişmeler, çekici ve kamyondaki üretim ve satışları zirveye taşıdı. 16 ton ve üzeri kamyon pazarında bu yıl ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine oranla satışlar yüzde 67 artarak 8 bin 290 adete çıkarken yerli üretim ise 2 bin 138’den yüzde 222 artışla 6 bin 892 adete çıktı. Ford Otosan, Mercedes Benz Türk, Karsan, BMC, hedeflerini katlarken ithalatçı Scania, DAF ve Iveco gibi markalar da öngörülerinin üzerinde bir yıl bekliyor.

Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı ve Mercedes Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır, ilk 6 ayda ağır ticari araçlardaki toparlanmanın düşük seyreden kredi faiz oranları ile döviz kurları, AB’deki talebin canlanmaya başlaması ve yurtiçi inşaat faaliyetlerinin hareketlenmesiyle gerçekleştiğini söyledi. Ağır ticari araç satışlarında en fazla büyümenin yüzde 108 ile ağır inşaat kamyonlarında görüldüğünü kaydeden Özbayır, yılın ilk yarısında treyler pazarının da artan çekici satışlarına paralel yüzde 60 büyüyerek 1.477 adede ulaştığına dikkat çekti. Türkiye’deki ağır ticari araç kullanıcısı olan büyük filoların ekonomik kriz sırasında küçülerek kendilerini koruma yoluna gittiğini hatırlatan Özbayır, şöyle devam etti:

“2010 yılı ile birlikte iç ve dış pazarlarda gözlenen ticaret ve nakliyedeki artış ile paralel olarak müşteriler, filolarını hem büyütme hem de yenileme yoluna gitti. 2009 kriz yılı içinde firmaların yatırımlarını durdurarak, ertelenmiş olan bu alımların 2010 yılında gerçekleşiyor olması da ticari araç pazarındaki canlanmanın daha hızlı olmasına sebep oldu. İç pazardaki canlanma ve Mercedes kamyonlara pazardan gelen talebin artmasıyla biz de Haziran itibarıyla Aksaray kamyon fabrikasında çift vardiya üretime geçtik.”

Haberin Devamı