Gazete Vatan Logo

Otomotivden çifte rekor!

Otomotiv Sanayi Derneği’nin Başkanı Kudret Önen, AB’den gelen talep ve yeni model dopingiyle otomotiv sektörünün bu yıl rekora koştuğunu belirterek, “Üretim 1 milyon 250 bine çıkar, ihracat 910 bini geçer” dedi

Otomotiv sektöründe yılın ilk 6 ayında iç pazar satışlarının yüzde 24 daralmasına karşın üretim ve ihracat yüzleri güldürdü. Otomotiv, Avrupa Birliği (AB) pazarlarının pozitif etkisiyle bu yıl üretimde ve adet bazında ihracatta rekora koşuyor. Otomotiv üretiminin 1 milyon 250 bin araçla ve ihracatın da 910 bin adedin üzerine çıkarak, tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşması bekleniyor.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, Ocak-Haziran döneminde toplam satışların yüzde 24 oranında azaldığını, ihracatın ise yeni modellerin devreye girmesi ve AB’nin talebinin sürmesiyle yüzde 8 arttığını söyledi. Önen, şunları kaydetti:

“İç pazarın üretim üzerindeki olumsuz etkisinin ihracat artışı ile kapatılabileceğini ifade etmiştik. İlk yarıda ihracat gelirimiz yüzde 12’lik artış sağlayarak, üretimdeki azalmanın sadece yüzde 1’de kalmasına destek verdi. Oto üretiminin yüzde 18 artması olumlu etkiledi. Ocak 2009’da 835 milyon dolara düşen aylık otomotiv ihracatımız 2.1 milyar dolara çıktı. Sanayimiz, 2008’den bu yana ilk kez 4 aydır ardı ardına 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Avrupa’daki pazar açıldı, iyi gidiyor. Bu yıl yeni otomobil modellerinin üretimi başladı. Haziran’da iki yeni hafifi ticari araç devreye girdi. Yılsonunda otomotiv üretiminin 2011’deki en yüksek rakam olan 1 milyon 190 bini geçmesini bekliyoruz. 1 milyon 250 bin tahmin ediyoruz. Adet bazında ihracatta 910 bini egale edeceğiz. Miktar bazında muhafazakar tahminde bulunduk ve ‘22 milyar dolara ulaşırız’ dedik.”

Haberin Devamı

Kapasite 1.7 milyona çıktı

OTOMOTİVİN yeni projeler ve imalat kapasitesi artırımında çok önemli bir dönem geçirdiğini vurgulayan Kudret Önen, yeni yatırımlarla birlikte otoda yüzde 9, hafif ticari araçlarda yüzde 13, ağır ticari araçlarda yüzde 11 ve toplamda da yüzde 10’a varan bir kapasite artışı olduğunu belirtti. Önen, “Üretim kapasitesi 1 miyon 570 bin adetten, 1 milyon 734 bine çıktı. Bu çok ciddi bir büyüme. Kapasite kullanımı yüzde 75 düzeyinde. Avrupa ortalamasının çok üzerindeyiz. AB’de bazı tesisler kapasitelerinin sadece yüzde 30’unu kullanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı