Gazete Vatan Logo

Otomotivde dev ortaklık

İtalyan otomotiv devi FIAT, ABD;nin otomotiv üretim şirketlerinden Chrysler ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

İki grup arasında konuya ilişkin imzalanan ön mutabakat anlaşmaya, en geç nisan ayına kadar resmiyet kazandırılması hedefleniyor.

Bağlayıcı olmayan ön mutakabat anlaşması, FIAT'ın başlangıçta Chrysler;e yüzde 35 oranında ortak olmasını öngörüyor. Anlaşma, FIAT'a daha sonraki süreçte hisse oranını yüzde 55'e kadar yükseltme olanağı da tanıyor.

Ortaklık için nakit yatırım yapmayacak olan FIAT, Chrysler'e önemli pazarlarda dağıtım imkanı ve de maliyet düşürücü teknoloji olanağı sunacak.

İki firmanın birbirlerinin üretim tesislerinden yararlanmalarını da sağlayacak anlaşma sayesinde, FIAT;ın Alfa Romeo ve Fiat 500;leri ABD;de pazarlama imkanı doğacağı belirtiliyor.

Ekonomistler, FIAT ve Chrysler arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasıyla, her iki grubun da, otomotiv sektöründeki krizden minimum düzeyde etkilenmeyi amaçladıklarını kaydediyor.

Ortaklık anlaşması Chrysler'ın sürdürülebilirlik planının ana öğesini oluşturuyor. Anlaşma, Chrysler'ın rekabetçi, az yakıt tüketimi olan otomobil platformlarına erişimini sağlayacak. Aktarma organları ve ilgili parçaların üretimi Chrysler'ın üretim bantlarında gerçekleşecek

Öte yandan Fiat, büyüme potansiyeli olan piyasalarda dağıtım ağını Chrysler'ın erişimine açacak.


Haberin Devamı