Gazete Vatan Logo

Otomotivde 150 bin kişinin işi tehlikede

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, iç pazarda bir düzelme olmazsa, otomotiv sektöründe en az 150 bin kişinin işinin tehlikeye gireceği uyarısında bulundu

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan ilkbahar, "2002, otomotivde tarihin en kötü, piyasanın tam bir çöküş yaşadığı yıl oldu" dedi. İç pazarda düzelmenin olmaması halinde en az 150 bin kişinin işinin tehlikeye gireceğine dikkati çeken İlkbahar, ekonomik kriz ve talepteki daralma nedeniyle zor bir süreçten geçen otomotiv sektörünün, ihracat ile ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirtti.
İlkbahar, iç pazara yönelik satışların gerek aylık bazdaki gerçekleşmeleri, gerekse yıl sonu beklentilerinin iç açıcı olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Bu yılın toplam satışı bu ay sonunda otomobilde 85 binin altında olacak. Toplam satışlar da 170 bin civarında. Bu, 1976 seviyesidir. Otomobildeki satışlar 10 senelik satışların ortalamasının yüzde 27'sidir. 4'te biri seviyesidir. Oysa, 2001'de 131 bin 400 otomobil satılmıştı. Bu tablo nedir derseniz; 2002, otomotivde tarihin en kötü, piyasanın tam bir
çöküş yaşadığı yıl oldu."
İlkbahar, üretime bakıldığında durumun daha iyi olduğunun rahatlıkla söylenebileceğini belirterek, bu yıl toplam 270 bin aracın ihraç edileceğini, bu sayede üretimin geçen seneye oranla yüzde 20 daha iyi olduğunu bildirdi.

Üretimi ihracat körüklüyor
11 aylık dönemde toplam üretimin 320 bin civarında olduğunu, yıl sonu itibariyle bu rakamın 360 bine ulaşacağını kaydeden İlkbahar, 2001'de ise üretimin 300 bin civarında kaldığını anımsattı. Ali İhsan İlkbahar, sektörde iç ve dış pazar dengesinin kurulamaması nedeniyle birim maliyetlerinin arttığını, bunun rekabetçi yapıya darbe vurduğunu kaydederek, ihracatta kar marjlarının düştüğü bu süreçte, son derece sınırlı bir iç pazarın, ihracatı da tehlikeye düşürdüğünü ifade etti.
İç pazarın, yüksek olduğu dönemler bir yana, 10 yıllık ortalamalar seviyesinde olması halinde bile maliyetlerin düşeceğini ve sektörün en az 100 bin kişiye daha istihdam sağlayabileceğini dile getiren İlkbahar, "Ancak, iç pazar böyle giderse en az 150 bin kişinin işi tehlikeye girer" görüşünü savundu.

"Vergi lafını ağzıma almıyorum"
İlkbahar, iç pazarda hareketliliğin yeniden sağlanması ve satışların artırılması konusunda yapılacak çok şeyin olduğuna işaret ederek, "Bu konuda, Ocak başında hükümete bir rapor sunacağız" dedi.
KDV ödemelerindeki gecikme, yüksek vergiler, SSK primleri ve enerji fiyatları gibi konular ve Avrupa'da uygulandığı şekliyle belli yaşın üzerindeki araçların yenileriyle değiştirilmesinde teşvik ya da vergi muafiyeti gibi konularda kolaylıklar sağlanabileceğini anlatan ilkbahar, "Böyle düzenleme yapılabilecek 30-40 kalem var. Vergiden bahsetmek suç oluyor. Bu nedenle o kelimeyi ağzıma bile almıyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı