Gazete Vatan Logo

Otomotivciler ÖTV indiriminin devamı için çağrı yaptı

1 yerli araç üretilmezse 5 çalışan işinden olacak

Tofaş CEO’su Ali Pandır, 15 Haziran’da sona erecek ÖTV indiriminin yerli otomotiv üreticilerine nefes aldırdığını söyledi. Pandır, “Satışlarda yerlilik oranı arttı. 1000 işçimizi evden geri çağırdık. 1 yerli aracın satılması Tofaş’ta 1, yan sanayide 4 işçinin 1 aylık istihdamı demek” dedi.

ÖTV indirimi hem otomotiv sektörüne hem de devlete kazandırdı. Mart ayında yürürlüğe giren ÖTV teşviği sayesinde otomotiv pazarı yüzde 40 oranında büyürken, sürümden kazanan Maliye’nin kasasına koyduğu vergi geliri de arttı. ÖTV indiriminin sanılanın aksine ithalatçıya değil, yerli sanayiciye yaradığı, Tofaş CEO’su Ali Pandır’ın anlattığı rakamlarla ortaya çıktı.

Ali Pandır, ÖTV indirimiyle birlikte iç pazardaki talebe yetişebilmek için vardiya artırarak üretimi hızlandırdıklarını belirterek, “Nisan ve Mayıs aylarında satışlarımızın yüzde 88’ini yerli modellerden elde ederek, 8 yıl sonra Türkiye’nin en çok satan markası olduk. ÖTV indirimi lehimize çalıştı. Biz bu başarıyı sadece satarak değil üreterek elde ettik” diye konuştu.

1000 işçiyi geri çağırdık

ÖTV indirimi sonrasında eve gönderdikleri 1000 işçiyi geri çağırdıklarını söyleyen Pandır, Kısa Çalışma Ödeneği başvurusundan da vazgeçtiklerini hatırlattı. Yerli üretimin canlandığını kaydeden Tofaş CEO’su şöyle devam etti:

Teşvik hareket getirdi

“ÖTV indirimiyle yerli sanayi desteklendi. İstihdam, vergi ve satışa hareket geldi. Evlerine giden işçiler geri geldi. Evlerde yemek pişti. 1 yerli aracın satılması Tofaş’ta 1 işçinin, yan sanayide de 4 işçinin 1 aylık istihdam edilmesi demek. Teşvik devam ederse, sektördeki hareketlilik sürecek. ÖTV indiriminin 15 Haziran’dan sonra devam etmesi, iç pazarda yerli araç satışlarını artırır. Bu da işsizliğin önüne geçer. ÖTV indirimi bir şekilde sürmezse geri çağırdığımız işçilerimizi yeniden eve gönderip, Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurmak zorunda kalabiliriz.”

Avrupa’daki hareketliliğe paralele olarak Tofaş’ın ihracatında bir kıpırdanma olduğunu sözlerine ekleyen Ali Pandır, “Mart’tan itibaren her ay 5 bin adet fazladan ihracat yapıyoruz. 3 ayda ihracatta 15 bin adetlik bir artış var” dedi.

İthalatın payı % 55’e geriledi

ÖTV indiriminden bu yana yerli araçların pazar payında bir yükseliş yaşanıyor. Mart’ta toplam pazarda yüzde 65 olan ithal araç oranı geçen ay yüzde 55 seviyesine geriledi.

Chrysler ortaklığı sedan üreticisi Tofaş’a fırsat yaratır

Ali Pandır, Fiat-Chrysler ortaklığının önümüzdeki günlerde Tofaş’a önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Bu ortaklıkta Tofaş’ın da rolünün olabileceğini belirten Pandır, “Şu an bu konuda resmileşen net bir şey yok. Ancak Ford Otosan’ın ABD’ye Connect göndermeye başlaması Tofaş’ın da önünü açtı. Biz de bu pazara Doblo ve Fiorino’yu ihraç edebiliriz” dedi. ABD’nin büyük bir sedan pazarı olduğunu kaydeden Pandır, şunları söyledi: “Fiat dünyası içinde sadece Türkiye ile Brezilya sedan üretiyor. Burada ciddi bir fırsat yatıyor.”

400 milyon euroluk Doblo projesi krize inat tam yol devam

Tofaş, ekonomik krize rağmen tüm hızıyla Doblo projesine devam ediyor. Bugüne kadar araç için yaklaşık 200 milyon euro harcadıklarını belirten Fiat Marka Direktörü Okan Baş, bu konuda herhangi bir duraksama olmadığını ifade etti. Baş, “Yaklaşık 400 milyon euroluk bir yatırım yapıyoruz. Tüm bu hesaplar krize rağmen değişmeden devam ediyor. Yeni Doblo’yu yıl sonunda piyasaya sunacağız. Aracın lansmanının Türkiye’de mi, yoksa başka bir yerde mi yapılacağına ise henüz karar vermedik” dedi.

Pazardan yüzde 17.5 pay aldı, liderliği bırakmadı

Mayıs ayında 11 bin 71 adet satış gerçekleştiren Fiat Binek ve Ticari Araçlar, toplam pazarda yüzde 17.5’lik pazar payıyla geçtiğimiz ayın lideri oldu. Mart ayında 6 bin 391 adet araç satışı gerçekleştiren, Nisan’da hem toplam pazarda hem hafif ticari araç pazarında lider olan Fiat Binek ve Ticari Araçlar, Ocak-Mayıs 2009 döneminde ulaştığı 30 bin 852 adetlik araç satışıyla da ilk sırada yer aldı.

Fiat Marka Direktörü Okan Baş, “Mayıs ayında Fiat markamızla hem ürün stratejilerimizi, hem de fiyatlandırma ve kampanyaları iyi yönettik; ayrıca iç finans şirketimiz Koç Fiat Kredi avantajımızı iyi değerlendirdik. Sonuç olarak ard arda iki ay ve ayrıca yıl toplamında lider olduk. Başarımızın ardında 360 derece müşteri odaklılık yatıyor” dedi.

Otomotiv ÖTV sınavını başarıyla geçti

Liderliklerinin tesadüf olmadığını ifade eden Tofaş CEO’su Ali Pandır, bu başarının son 4 yıldır her alanda gerçekleştirdikleri evrimin bir ödülü olduğunu vurguladı. Pandır, şunları kaydetti:

“Son iki aydaki performansımızla Ocak-Mayıs ayının lideriyiz. Bunu ÖTV indirimi devam etse de etmese de sürdürmek istiyoruz. Son 5 ayda sattığımız araçların yüzde 88’ini Türkiye’de ürettik. Toplam satışlarda yerli oranı bizim de katkımızla arttı. Yani Türk otomotiv sektörü ÖTV sınavından başarıyla geçti. Yerli oranının ÖTV indirimiyle artmasıyla sektörün hükümet nezdindeki imajı da güçlendi.”

Haberin Devamı