Gazete Vatan Logo

Otomotivci hükümetten ‘paket’ istedi sinyaller olumlu

Otomotİv sektörü bugün Ankara’dan ’iyi haber’ bekliyor

2008’in son çeyreğinde etkisini artıran durgunluğun 2009’da da süreceğini vurgulayarak hükümetten bir paket talebinde bulunan otomotiv sektörünün durumu bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) masaya yatırılacak.

Geçtiğimiz Pazartesi günü, EKK’da ekonomi kurmaylarıyla biraraya gelen sektör yetkilileri piyasanın hareketlenmesi için destek aradı. 7 bakanın katıldığı toplantıda alınan kararla otomotivciler ile hükümet iki kanatlı bir koordinasyon grubu oluşturmaya karar vererek ilk adımı attı. Bu koordinasyon grubunda hükümeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın temsil etmesine karar verildi.

Toplantıya katılan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OY-DER), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAY-SİB) yetkilileri görüşmelerden ‘olumlu sinyaller’ aldıklarını vurguladı. Sektör yetkilileri bugün hükümet temsilcilerinin EKK’da yapacağı toplantıda otomotiv sektörünü canlandıracak kararlar çıkmasını bekliyor.

Sektör ne istiyor?

* Öncelikle işten çıkarmaların önüne geçmek için belirli bir dönem SSK indirimi veya prim ödemelerinin ötelenmesi talep ediliyor.

* ABD yönetiminin sıkıntıda olan 3 dev GM, Ford ve Chrysler için yarattığı fonun benzeri bir havuzun kurularak, kredi desteği sağlanması da talepler arasında.

* Hurda indiriminin de sektörü canlandıracağı vurgulanıyor.

* Otomotivcilerin bir diğer talebi ise vergi indirimi. Çevreci hibrit otomotivlere özel bir vergi indiriminin de masada olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı