Gazete Vatan Logo

Otomotiv şovu başlıyor

Otomobil tutkunlarının merakla beklediği Uluslararası İstanbul Autoshow fuarı, kapılarını açıyor

CNR Holding kuruluşu İstanbul Fuarcılık tarafından Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği (OICA) ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) desteğinde 2 yılda bir gerçekleştirilen Autoshow, 29 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında Yeşilköy’deki CNR EXPO fuar merkezinde düzenlenecek. 8 salona yayılacak fuar, 120 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşecek. 40 marka ve 200’ün üzerinde şirketin katılacağı Autoshow’da otomotiv sektöründeki son yenilikler ziyaretçilerle buluşacak. Bu yıl rekor satışa koşan otomotiv markaları en yeni modellerini, konsept araçları, çevreci teknolojileri milyonlarca dolar harcayarak kurduğu standlarda sergileyecek.

Fuarın gözdesi elektrikli modeller olacak

Autoshow’da bu yıl en büyük özelliği ziyaretçilerin ilk kez elektrikli otomobillerle tanışacak olması. 2011 yılı ortasında Türkiye’de de satışa çıkacak yüzde 100 elektrikli, sıfır salınımlı, çevreci otomobiller hiç kuşkusuz fuarın yıldızı olacak. Birçok marka Avrupa’da yollara çıkan elektrikli araçları sergileyerek, tüketicilerin daha yakından tanımasını sağlayacak.

2008 yılında 650 bin kişinin ziyaret ettiği, Autoshow’a bu yıl 1 milyona yakın ziyaretçi bekleniyor. Autoshow, hafta içi 12.00-21.00, hafta sonu 11.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Bilet fiyatları hafta sonu 15 TL, hafta içi 8 TL olacak. Fuarda çiftlere özel bir indirim de olacak. Hafta içi çiftlere özel 2 kişi için 10 TL’lik fiyat uygulanacak.

VATAN Gazetesi, Autoshow Fuarı’na özel bir ek hazırladı. Perşembe günü gazeteyle birlikte ücretsiz dağıtılacak Autoshow VATAN 2010 ekini kaçırmayın.

Lüks otomobilde liderlik yarışı kızışıyor 3 Alman dev Türkiye için izinsiz çalışıyor

Mercedes, BMW ve Audi premium segmentte birinci olmak için kıyasıya yarışıyor. 3 Alman markanın da hedefi 10 bin adetlik satışı aşabilmek. Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Biryıldız, lüks segmentte en çok satan markayı Almanya’daki fabrikaların belirleyeceğini söylerken, Mercedes Benz Türkiye Binek Otomobil Pazarlama ve Satış Müdürü Bekdikhan, “11 bini geçeriz, Almanya’daki fabrika adeta bize çalışıyor” dedi. Audi’nin Genel Müdürü Bottaro ise tedarik sorununu çözenin birinci olacağını belirtti.

Rekor otomotiv satışlarına koşan Türkiye’de her segmentte amansız bir liderlik yarışı yaşanıyor. Markalar, hafif ticari araçtan süper lükse kadar birçok alanda birinciliği kovalıyor. Ancak öyle bir sınıf var ki, buradaki rekabet adeta nefesleri kesiyor.

Lüks segmentte yani premium sınıfta yer alan 3 Alman marka Mercedes, BMW ve Audi, liderliğe ulaşabilmek için kıyasıya mücadele ediyor. Hatta Çin’le birlikte en hızlı büyüyen pazar olan Türkiye, Almanya’daki fabrikaların fazla mesai yapmasına bile neden oluyor.

Mercedes-Benz Türkiye Otomobil Satış ve Pazarlama Müdürü Şükrü Bekdikhan, binek otomobilde bu yıl 10 bin adedi aşacaklarını belirterek, “İlk 9 aya baktığımızda rakiplerimizle aramızı epey açtık. Özellikle C Serisi ve E Serisi’nin satışları çok iyi. Biz şu an 10 bine değil, 11 bin adetlik satışa odaklandık. 11 bini geçeriz ve lüks segmentte kesin lider oluruz” diye konuştu. Birçok markanın araç tedariğinde sıkıntı yaşamasına karşın Mercedes’te bu tip bir problemin olmadığına değinen Bekdikhan, şunları kaydetti:

İstanbullu Başkan bizi kayırıyor

“Daimler dünyasında Türkiye’nin ayrı bir konumu var. Özel bir yerdeyiz. Bize çok destek veriyorlar. Araç alokasyonunda sıkıntımız olmuyor. Almanya merkez, Türkiye pazarının gösterdiği reaksiyona anında cevap verdi. Herkes sürekli büyüyen Çin derken, Türkiye daha öne geçti. Daimler en cömert tedariği Türkiye’ye yapıyor. Almanya’daki fabrika adeta bize çalışıyor. Bazen düşünüyorum ‘Acaba Daimler AG Başkanı Dr. Dieter Zetsche, İstanbul doğumlu olduğu için bizi kayırıyor mu?’ diye.”

BMW 10 bin adetle rekor kıracak

Dünyanın en büyük BMW distribütörü olan Borusan Otomotiv’in İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, lüks segmentte en çok satan markayı Almanya’daki fabrikaların belirleyeceğini belirterek, “Birinci olmak için bunun dışında gümrükten araçlar nasıl daha hızlı çıkartılır, nasıl daha hızlı kredi verilir, nasıl daha hızlı plakalandırılır konuları bile öne çıkıyor” dedi. Sürpriz bir patlama yaşayan otomotiv pazarında araç tedariğinin önemine dikkat çeken Biryıldız, şöyle devam etti: “Bu yıl ilk kez BMW olarak 10 bin adetlik satışı geçeceğiz. Rekorumuz 2007’deki 7 bin 200 adetti. Bu rakamı yakalamak konusunda üç marka da büyük bir yarış içinde. Ama kimin bu rakamı geçeceğine fabrikalar karar verecek. Kim fabrikalarından istediği sayıda araç alabilirse, o marka 10 bin adedi aşar.”

Premium segmentte amansız bir rekabetin yaşandığına dikkat çeken Doğuş Otomotiv-Audi Genel Müdürü Gino Bottaro da ürün tedarik edebildikleri oranda 10 bin adedi yakalayacaklarını kaydetti. Bottaro, “Türkiye, Audi dünyasında Çin’den sonra en çok büyüyen ülke unvanını aldı. Geçen yıl 6 bin 250 adet olan satışımız, 2010’da ucu ucuna da olsa 10 bin adede ulaşacak. Alokasyon sorunumuz büyük. Çin bizi mahvetti. 2009’da 120 bin Audi’nin satıldığı Çin’de bu yıl hedef 180 bindi. Daha yıl bitmeden 240 bin adede çıktılar. Bu rakam Audi fabrikalarının toplamı üretiminin dörtte birine denk geliyor. Almanya’yı bile geride bıraktılar. Bu yıl tedarik ve lojistik sorununu çözen marka en çok satan olur” diye konuştu.

Haberin Devamı