Gazete Vatan Logo

Otomotiv sırtladı

Yurt içinde otomotiv satışları daralırken, ihracat hız kesmiyor. İlk 6 ayda 16.4 milyar dolar ihracatla rekor kıran sektör, her 5 otodan 4’ünü Avrupa’ya gönderdi.

Otomotiv sırtladı

Yurt içinde pazardaki daralmanın etkisiyle kan kaybeden otomotiv endüstrisi, yılın ilk yarısında

16 milyar dolarlık ihracata imza atarken, bu rakama en büyük katkı Avrupa ülkelerinden geldi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 11.92 daralırken, bu dönemde otomotiv endüstrisi 16 milyar 434 milyon 421 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı geçen yılın aynı döneminde 14 milyar 352 milyon 301 bin dolar düzeyinde bulunuyordu. Bu da sektörün geçen bir yıllık sürede ihracatını yüzde 14.5 artırdığına işaret etti. Sektörün 16 milyar doların üzerine çıkan 6 aylık ihracat hacmi, tüm zamanların en yüksek 6 aylık ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.

En büyük pazar Almanya

Otomotiv endüstrisinin Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkelerine ihracatı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 13 milyar 224 milyon 652 bin dolar düzeyine yükseldi. Böylece sektörün ilk yarıdaki 16.4 milyar dolarlık ihracatının yüzde 80.5’i Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkelerine yapıldı. Bu da ihraç edilen her 5 otomotiv endüstrisi ürününden 4’ünün Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Aynı dönemde otomotiv endüstrisinin, Avrupa’nın ardından en fazla ihracat gerçekleştirdiği diğer ülke grubu Ortadoğu oldu. Ortadoğu ülkelerine ihracat yüzde 2.2 artarak 805.1 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Yılın ilk yarısında otomotiv endüstrisinin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkelere bakıldığında, yine Avrupa ülkelerinin başı çektiği görüldü. Sektörün ilk yarıda en büyük pazarı, 2 milyar 461 milyon 849 bin dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Almanya oldu. Almanya’yı, 1.8 milyar

dolarla İtalya, 1.7 milyar dolarla Fransa ve 1.4 milyar dolarla da İngiltere takip etti. Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere, yılın ilk yarısında 1 milyar doların üzerinde otomotiv endüstrisi ihracatı gerçekleştirilen ülkeler olarak da kayıtlara geçti.

Haberin Devamı