Gazete Vatan Logo

Otomotiv pazarı frenleyecek

Otomotivciler ilk 5 ayda rekor üzerine rekor kıran satışların yavaşlayacağını öngörüyor

Otomotivciler ilk 5 ayda rekor kıran satışların seçimden sonra yavaşlayacağını öngörüyor. Otomotiv markalırının tepe yöneticileri Mart’tan itibaren vites küçültmeye başlayan pazarın, yılın 2’nci yarısında iyice yavaşlayacağını belirtti.

Toyota Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, seçim sonrası ekonominin soğutulması ile ilgili önlemler alınacağını ve pazardaki hareketin yavaşlayacağını söyledi. Bozkurt, yeniden yapılandırma kapsamındaki borçların seçim sonrasında ödenmeye başlanacağını, bu nedenle tüketimin azalmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Bozkurt, yılın ikinci yarısından itibaren ekonomideki soğutma çalışmalarının otomotiv sektörünü de etkileyeceğini, 1 milyon satış hedefine ulaşılamayacağını vurguladı. Yılın ilk 5 ayındaki satış rakamlarının kendileri için sürpriz olmadığını anlatan Bozkurt, şöyle devam etti:

“Beklenildiği gibi pazar çok yüksek seyrediyordu. Ancak Merkez Bankası tarafından alınan önlemlerle pazarda bir yavaşlama olacağını hissediyorduk. Aşırı olmasa da belli bir oranda yavaşlama oldu. Yılın ikinci yarısında bu yavaşlamanın biraz daha hissedileceğini düşünüyoruz. Geçen yıla göre pazarın yüzde 10 daha fazla olacağını tahmin ediyorum. İkinci yarıda alıştığımız çok yüksek hızlanmaların olacağını düşünmüyorum. Çünkü kurlar yükseliyor, bu fiyatlara yansır. Merkez Bankası uygulamaları kredi faizlerine neden oluyor. Sattığımız araçların yüzde 70-75’i kredi kullanılarak satılıyor. Bunlar bizim için hassas dengeler.”

Yüzde 1.2’ye çıkan faizler talebi düşürür

Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan seçim sonrası sıkı para politikası öngördüklerini vurgulayarak talebin gerileyeceğini, pazarın 2010 yılı seviyelerinde gerçekleşeceğini açıkladı. Taşıt kredisi faizlerinin yüzde 0.75’lerden 1-1.2’ler seviyesine geldiğini kaydeden Karaarslan, 2012’de ise pazarda daralma yaşanabileceğini ifade etti.

Soğutma tedbirleriyle satışlar yavaşlayacak

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ilk 5 ayda satışlardaki büyümenin yüzde 59 olduğunu ancak 2’nci yarıda ekonomideki soğutma tedbirleriyle artışın yüzde 5’lere kadar inebileceğini söyledi. Aybar,”Yıl sonunda binek ve hafif ticari pazar geçen yılki 760 binler veya bir miktar üzerinde olur” dedi.

Zenginler bile Aston Martin’i taksitle alıyor

Türkiye pazarına geçen yıl Borusan Otomotiv’le ‘Merhaba’ diyen ünlü İngiliz otomobil markası Aston Martin, beklentilerin üzerinde satışa ulaştı. 7 ayda 17 müşteriye ulaşan Aston Martin, gösterdiği performansla, en iyi başlangıç yapan ülkeler arasına girdi. Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, 1 yıllık dönemde 22 Aston Martin satmayı hedeflediklerini belirterek, “Aston Martin’in V8 Vantage S, DB9, DBS ve yeni dört kapılı Rapide modellerini ithal ediyoruz. Aston Martin’de fiyatlar 430 bin euroya kadar çıkıyor. Tüketiciler sipariş verip birkaç ay sıra beklemek zorunda kalıyor. 2012’de 27 adet Aston Martin satmayı hedefliyoruz” dedi.

Biryıldız, Türkiye’de yılda yaklaşık 200 süper lüks otomobilin satıldığını, Aston Martin’in de ilk yılında yüzde 10’dan fazla pazar payı elde ettiğini söyledi. Müşterilerin genelde kredi kullanmayı tercih ettiğini belirten Biryıldız, “Yıllardır lüks pazarda tecrübemiz var. Ama Aston Martin’deki kredi kullanım oranı bizi şaşırttı. Yüzde 50 gibi bir kredi kullanımı olacağını bekliyorduk. Şu an yüzde 90 olduğunu söyleyebilirim. Peşin ödemek yerine krediyle zamana yaymayı tercih ediyorlar” diye konuştu.

Küçük Cygnet 40 bin euroya 2012’de geliyor

Küçük Cygnet modelinin önümüzdeki yıldan itibaren ithal edilmesini planladıklarını ifade eden Eşref Biryıldız, “Cygnet İngiltere ve bazı Avrupü ülkelerinde satışa sunuldu. Biz de 40 bin euro gibi bir fiyat almaya çalışıyoruz. Bu şekilde olursa seneye ithal etmeye başlarız. Böylece satış hedefimizi ikiye katlanır 50’nin üzerine çıkar” dedi.

Haberin Devamı