Gazete Vatan Logo

Otomotiv işçisi yüzde 40 zam istedi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Genel Sekreteri Özgür Barut, MESS üyesi 180 işletmedeki 130 bin çalışanı kapsayan grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine ilişkin, “İşçi sendikalarının talepleri ücret ve sosyal yardım artışlarıyla birlikte ilk 6 ay için yüzde 40’ın üzerinde.

Otomotiv işçisi yüzde 40 zam istedi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Genel Sekreteri Özgür Barut, MESS üyesi 180 işletmedeki 130 bin çalışanı kapsayan grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine ilişkin, “İşçi sendikalarının talepleri ücret ve sosyal yardım artışlarıyla birlikte ilk 6 ay için yüzde 40’ın üzerinde. Hatta bazı üye iş yerlerimiz için bu oran yüzde 60’ın üzerine çıkıyor. İşçi sendikalarının talepleri ekonomik gerçeklerden tamamen uzak ve kabul edilemez” açıklamasını yaptı. Barut, yeni dönem TİS için 60 günlük müzakere sürecinin son haftasında olduklarını anlattı. Barut, görüşmelerde işverenleri MESS’in temsil ettiğini, işçiler adına Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası ve Hak-İş’e bağlı Çelik İş Sendikası’nın masaya oturduğunu bildirdi.

Herkes kaybeder

Barut, memurların 6 ay için yüzde 4 zam aldığını, ücret artışlarının talep edildiği 6 aylık dönem için enflasyonun yüzde 3.2 olduğunu, özel sektörde ücret araştırmaları yapan çeşitli kuruluşların gelecek yıl için zam oranlarının yüzde 10 olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Barut, şunları kaydetti: “Bizim sektörümüz herhangi bir sektör değil. Türkiye ekonomisinin can damarı, lokomotifi. Hepimiz ülkemize karşı sorumluyuz. Metal sanayisi Türkiye ekonomisinin 3’te 1’ini oluşturuyor.

2.5 yıl önce sıkıntılı günler, yüzlerce milyon dolarlık kayba yol açtı. İş barışı bozulursa siparişler teslim edilemez. İşletme kaybeder, işveren kaybeder, işçi kaybeder. Bu yüzden çalışma barışı bir gün bile bozulmamalı.”

Grev Çin’i bile etkiledi
Mayıs 2015’te otomotiv işçileri Türk Metal Sendikası’nı farklı sözleşme imzalamakla suçlayıp iş bıraktı. Oyak Renault ve Tofaş’la başlayan Ford Otosan ile yan sanayicilere sıçrayan eylemler nedeniyle üretim durdu. Grevden Çin’deki tesisler bile etkilendi. Eylemler 15 gün sürdü.