Gazete Vatan Logo

Otomotiv devinden yeni yatırım

Hyundai, İzmit’e bir tesis daha kuracak 2 yeni model üretecek

Büyüyen Türkiye ekonomisi ve 1 milyon adetlere doğru giden otomotiv satışlarını gören Güney Koreli otomotiv devi, İzmit’teki fabrikanın yanına bir yeni yatırım daha yapacak. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Karar 2 ay içinde çıkar. 2 yepyeni modelin Türkiye’de üretilmesi gündemde. 3 haneli bir yatırım söz konusu. En az bin kişi istihdam edilecek” dedi.

Türkiye ekonomisindeki olumlu rüzgar, iç pazarda 1 milyon adetlere giden otomotiv satışları yeni yatırımların önünü açıyor. Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, Türkiye’deki yatırımlarını artırma kararı için son aşamaya geldi. Cenevre Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, mevcut İzmit’teki fabrikalarının yanına yeni bir tesis daha kuracaklarını belirterek, “Güney Kore’yle görüşme halindeyiz. Karar 2 ay içinde çıkar. 2 yepyeni modelin Türkiye’de üretilmesi gündemde. Burada üretilecek modeller, Ortadoğu, Rusya Federasyonu, Kuzey Afrika ülkelerine ihraç edilecek” diye konuştu.

2 bin kişi işe alınacak

Yenilenen Accent’in eski versiyonunun Türkiye’de 2 yıl daha üretileceğini kaydeden Kibar, Avrupa’da büyük satış başarısı yakalayan i20’nin yanına 2 yeni Hyundai modeli getirmek istediklerini söyledi. Kibar, modellerin binek otomobil olacağını ve sıfırdan yaratılacağını ekledi.

Ali Kibar, yeni yatırımla ilgili olarak şunları anlattı:

“8 ay önce yeni bir fabrika kurmak için Güney Kore’yle görüşmelere başladık. Kısa süre içinde resmi karar açıklanacak. Tabii İzmit’te üretilecek modellerin ihracatın yanı sıra iç pazarda da satması gerekiyor. Yeni tesis mevcut fabrikamızın yanındaki boş arazide yapılacak. Karar alındıktan 18-20 ay içinde tesis üretime geçer. 500 milyon doların altında, 3 haneli bir yatırım söz konusu. Yeni fabrikayla birlikte istihdamımız da otomatikman artmış olacak. Minimum 2 bin kişiyi işe alırız.”

Kibar, yeni yatırım sonrasında Kibar Holding’in Hyundai Assan’daki yüzde 30’luk payını koruyacağını, hisse değişiminde bir değişikliğin olmayacağını ifade etti.

‘İç pazardaki satışlar yatırımı tetikledi’

YENİ yatırım kararında iç pazardaki satışların beklentilerin üzerine çıkmasının, Türkiye ekonomisindeki istikrarın etkili olduğunu söyleyen Ali Kibar, “Otomotiv satışları 2010’da rekor kırdı. Bu yıl aynı seviyelerde gerçekleşir. Yavaş yavaş herkesin hayali 1 milyon adetlik satış rakamlarına doğru gidiyoruz. Türkiye ekonomisi büyüyor. Küresel ekonomik krizden alnımızın akıyla çıktık. Tüm bu olumlu göstergeler, yeni yatırımların önünü açıyor. Güney Koreli ortağımızın dikkatinden kaçmıyor” açıklaması yaptı.

Çinliler’den Boyner’e ‘Türkiye’de elektrikli otobüs üretelim’ teklifi

Çinli BYD ile Fisker’in distribütürlüğünü üstlenen BD Otomotiv, elektrikli araçlarla ilgili vergi düzenlemesinin belirlenmesinden sonra Türkiye’de faaliyetlerini hızlandırmak için düğmeye bastı. BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman F. Boyner, BYD’nin elektrikli modeli E6’yı 2011’in son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunmaya başlayacaklarını açıkladı. E6’nın yüzde 3’lük ÖTV dilimine girdiğini belirten Boyner, “Açıklanan vergi düzenlemesi çok olumlu. Ortağımız BYD de hükümetin elektrikli araçlara olan desteğinden çok memnun. İstanbul Koşuyolu’ndaki showroomumuzda satışa başlayacağız” dedi.

Osman F. Boyner, E6’yla büyük satış hedefleri olmadığını ancak gerekli altyapının kurulmasıyla birlikte elektrikli otomobillerin kısa süre içinde popüler hale gelebileceğini söyledi. BYD Başkanı’yla Cenevre Otomobil Fuarı’nda görüşen Boyner, elektrikli otobüs için de hazırlık yapma kararı aldıklarını kaydetti.

Boyner, 2012’den itibaren toplu taşımacılıkta alçak tabanlı otobüsün zorunlu hale geleceğini belirterek, şunları söyledi: “BYD dünyanın ilk elektrikli otobüsü K9’u üretti ve 300 taneyi Çin’de sattı. Şimdi bu otobüslerin Avrupa ve Türkiye’ye gelmesi gündemde. BYD ‘Eğer siz varsanız, gelin birlikte elektrikli otobüsleri üretelim’ teklifi geldi. 2-3 aydır üzerinde çalışıyoruz. Belediyelerle görüşüyoruz. Elektrikli otobüs önemli oranda tasarruf sağlıyor. Türkiye’de elektrikli otobüsü üretirsek yanına bir de binek otomobil üretimini ekleyebiliriz. Sağlanan vergi teşviğiyle Türk otomotiv sektörü bu alanda ilerleyebilir.”

Dünyanın en hızlı elektrikli modeli Mayıs’ta geliyor

Osman F. Boyner, kendisinin de ortağı olduğu ABD’li Fisker’in ürettiği dünyanın en hızlı elektrikli otomobili Karma’nın bu yıl satışına başlayacaklarını kaydetti. Boyner, Mayıs ayı itibarıyla 4-5 adet Karma’yı Türkiye’ye getirerek potansiyel müşterilere test ettireceklerini söyledi. Karma’nın fiyatının Porsche Panamera’dan daha ucuz olacağını ifade eden Boyner, “Aracın Almanya fiyatı 95 bin euro. Biz de biraz daha yüksek olur. Çift haneli satış adetleri yakalarız” açıklaması yaptı.

Bursalı Doblo ve Fiorino en yenileri Avrupalı tüketicilerle buluştu

Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilerek dünyaya ihraç edilen yeni Fiat Doblo’nun ve Fiat Fiorino modellerinin “Mylife” adı verilen özel serileri, 81. Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez sergilendi. “MyLife” özel serisindeki her iki Fiat modeli de dış kısımda gövde renginde tamponlar ve dış aynalara paralel uzunlamasına tavan barları ile 16 inç alaşım jantlarıyla dikkat çekiyor. Daha fazla konfor ve kullanışlılık odaklı donanımlara sahip olmasıyla ön plana çıkan araçların MyLife özel serilerinin Avrupa pazarlarında satışına fuarla birlikte başlandı.

1.1 milyon liralık ilk 4x4 Ferrari Türkiye’ye gelmeden sipariş aldı

İtalyan lüks spor otomobil üreticisi Ferrari’nin tarihindeki ilk dört tekerlekten çekişli süper spor modeli Ferrari FF’in global resmi tanıtımı Cenevre’de gerçekleştirildi. 2011 yılının yaz aylarında itibaren yaklaşık 500 bin eurodan (1.1 milyon TL) başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla boy gösterecek Ferrari FF’ye şimdiden Türkiye’de ilk sipariş geldi. FerMas tarafından satışa sunulacak olan Ferrari FF, 660 beygir güç üreten V12 motora sahip. Araç, sadece 3.7 saniyede 0-100 km/s hızlanıyor. Fiat-Chrysler Grubu CEO’su Sergio Marchionne ve Fiat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı John Elkann, Ferrari FF’i yakından incelediler.

Geleceğin Transporter’ıyla iPad’le sörf yapılabilecek

Efsane model Transporter’ı yaratan Volkswagen (VW), fuarda geleceğin ‘mikrobüs’ü olarak tanımlanan Bulli’yi ilk kez sergiledi. Konsept adeta mini bir Transporter’ı andırıyor. 85 kilovat gücünde elektrikli motora sahip VW Bulli, tam şarjla 300 kilometre yol katedebiliyor. Yeni Bulli, 0’dan 100 km/s’ye 11.5 saniyede çıkıyor ve azami hızı da 140 km/s olarak sınırlandırıldı. VW Bulli’de standart olarak iPad de yer alıyor. iPad ve kablosuz sistemle, yolcular internette sörf yapabilecek.

Rolls Royce’un da elektriklisini yaptılar

Asillerin otomobili Rolls Royce da elektrikli modasına uydu. İngiliz üretici, Cenevre Otomobil Fuarı’nda Phantom modelinin elektrikli konsepti 102 EX’i tanıttı. Otomobilde 388 beygir gücünde 2 adet elektrikli motor kullanıldı. Elektrikli Rolls Royce full şarjla, 200 kilometre gidebiliyor. 102 EX’in maksimum sürati 160 km/s. Elektrikli Rolls Royce 440 voltluk elektrik priziyle 8 saatte şarj oluyor.

Golf 9.5 saniyede üstsüz kalıyor

Volkswagen, 2002 yılından sonra ilk kez Golf modelinin Cabrio’sunu üretti. İlk kez Cenevre’de tanıtılan otomobilin 9.5 saniyede üstü açılıp, kapanabiliyor. Otomobilde benzinli ve dizel olmak üzere, motor güçleri 104-158 beygir arasında. Doğuş Otomotiv’in Golf Cabrio’yu bı yıl pazara sunması bekleniyor.

Haberin Devamı