Gazete Vatan Logo

Otomobilde işler tıkırında!

ABD'deki ve Avrupa'daki kriz senaryolarına rağmen otomobil şirketleri açıkladıkları karlar ile dikkat çekiyor. Hangi marka ne kadar kar etti?

Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, ocak-haziran döneminde Mercedes-Benz Türk otomobil satışlarının yüzde 38 artarak, 6 bin 88 adede ulaştığını bildirdi.

Kurz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk yarısında Türk otomotiv pazarındaki otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,52 artarak 289 bin 746 adete ulaştığını anımsattı.

Bu yılın ocak-Haziran döneminde Mercedes-Benz Türk otomobil satışlarının yüzde 38 oranında artarak, 6 bin 88 adede ulaştığını ifade eden Kurz, bu yılın ilk 6 ayında şirketin toplam otomobil pazarından aldığı payın yüzde 2,1, ana rakipleri ile olan karşılaştırmalı pazardaki payın ise yüzde 8,3 oranına ulaştığını kaydetti.

RENAULT KARI YÜZDE 52 ARTIRDI

Renault, yılın 6 aylık bölümünde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artışla 1 milyar 253 milyon avro net kar sağladığını açıkladı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2011’in ilk altı aylık döneminde grubun cirosu yüzde 7,3 artarak 21 milyar 101 milyon avroya ulaştı. Özellikle uluslararası pazarlardaki büyüme trendinin devam etmesi sayesinde, otomobil biriminin ciroya katkısı 20 milyar 143 milyon avroya yükseldi. 2010’un ilk yarısına göre yüzde 7,3 olan bu artış özellikle satış karmasının iyileştirilmesine ve satışların artmasına bağlanıyor.

Otomobil biriminde 121 milyon avro işletme nakit fazlası açıklanırken, geçen yılın altı aylık dönemine göre yüzde 1,9 artışla 1,4 milyon adet satış gerçekleştirilerek ilk yarıyıl satış rekoru kırıldı.

Grubun 2010’un ilk yarısındaki 780 milyon avro ve cironun yüzde 4’ü olan faaliyet karı 2011’in aynı döneminde 630 milyon avro ile cironun yüzde 3’ü şeklinde gerçekleşti. Grubun işletme karı ise geçen yılın 6 aylık dönemine göre 54 milyon avro artarak 772 milyon avroya çıktı.

Otomobil biriminin faaliyet karı da 2010’un ilk yarısına göre 189 milyon avro azalarak 221 milyon avro düzeyinde gerçekleşti ve cirosunun yüzde 1,1’ine karşı geldi.

HYUNDAI YÜZDE 37 ARTIŞLA 2.2 MİLYAR DOLAR KAR ETTİ

Güney Koreli otomotiv şirketi Hyundai’nin ikinci çeyrekte karı yüzde 37 arttı. Güney Koreli otomotiv şirketi Kia’yı bünyesinde bulunduran, dünyanın beşinci büyük otomotiv şirketi Hyundai, rekor seviyede araç satışlarından ve yüksek gelirlerinden ötürü ikinci çeyrekte karını geçen yıla göre yüzde 37 yükselterek, 2,2 milyar dolara çıkardığını açıkladı. Şirket geçen yıl aynı çeyrekte 1,59 milyar dolar kar elde etmişti.

Hyundai, geçen yıl ikinci çeyrekte 16 milyar dolar olan gelirlerini de bu yıl aynı çeyrekte yüzde 19 artırarak 19 milyar dolara yükseltti.

Söz konusu çeyrekte 1,04 milyon adet araç satan şirket, yılın ilk altı ayında araç satışlarının yüzde 11 yükselişle 1,96 milyon adet olduğunu belirtti.

Küresel çapta agresif büyüme izleyen, Türkiye, Çin, Hindistan, ABD, Rusya ve Çek Cumhuriyeti’nde fabrikaları bulunan şirket, Brezilya’da da bir fabrika inşa ediyor.

DAIMLER YÜZDE 30 ARTIRDI

Alman şirketi Daimler’in ikinci çeyrekte karı yüzde 30 arttı. Daimler, özellikle Mercedes marka otomobillerin güçlü satışının verdiği destekle ikinci çeyrekte karının yüzde 30 artarak 1,7 milyar avroyu bulduğunu açıkladı. Şirketin, geçen yıl aynı çeyrekte karı 1,3 milyar avroydu.

Daimler, Nisan-Haziran döneminde gelirlerini ise yüzde 5 artırarak 26,3 milyar avroya çıkardı.

ABD’de satışların toparlanmasının yanı sıra Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde talepteki hızlı yükseliş Daimler’in yanı sıra BMW ve Volkswagen gibi Alman şirketlerine yaradı.

İtalyan otomotiv şirketi Fiat da ikinci çeyrekte 1,24 milyar avro kar etti. Geçen yıl aynı çeyrekte 17 milyon avro zarar eden şirketin söz konusu çeyrekte gelirleri de yüzde 40 artışla 13,2 milyar avro oldu.

Şirket, bu yılı için gelir tahminini ise 58 milyar avroya çıkardı.

Fiat Üst Yöneticisi (CEO) Sergio Marchionne, ikinci çeyrekteki sonuçta Fiat’ın kendi performansını düzeltmesi ve ABD’li otomotiv şirketi Chrysler’ı almasının etkisi olduğunu bildirdi.

NİSSAN ZARARDA

Japon otomotiv şirketi Nissan’ın ikinci çeyrekte karı ise yüzde 20,3 geriledi. Japonya’nın ikinci büyük otomotiv şirketi Nissan, Nisan-Haziran döneminde karının geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 20,3 azalarak 1,09 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Şirket, geçen yıl ikinci çeyrekte 1,37 milyar dolar kar etmişti.

Nissan’ın karının gerilemesine Japonya’da 11 Mart’ta meydana gelen deprem ve tsunaminin otomotiv üretimini olumsuz etkilemesi, güçlü yen ve artan malzeme maliyetleri yol açtı.

Şirketin, aynı çeyrekte gelirleri ise yüzde 1,6 artışla 26,7 milyar dolar oldu.

CHRYSLER ZARAR ETTİ

ABD’li otomotiv şirketi Chrysler, ABD ve Kanada hükümetlerinden aldığı borçları ödemeye devam ettiği için ikinci çeyrekte zarar etti.

Chrysler yaptığı açıklamada, bu yıl nisan-haziran döneminde 370 milyon dolar zarar ettiğini bildirdi. Şirket, geçen yıl aynı çeyrekte 172 milyon dolar zarar açıklamıştı. Chrysler, bu yıl ikinci çeyrekte ABD ve Kanada hükümetlerine yaptığı 551 milyon dolarlık ödeme hariç tutulduğunda ise 181 milyon dolar kar etti.

Şirketin, aynı çeyrekte gelirleri ise yüzde 30 artışla 13,7 milyar dolara çıktı.

Şirket, borç ödeme hariç bu yıl 200 ila 500 milyon dolar kar edeceğini, 55 milyar dolar gelir elde edeceğini tahmin ediyor.

Chrysler, mayıs ayı sonu itibariyle ABD hükümetine 5,9 milyar dolar ve Kanada hükümetine 1,7 milyar dolar ödeme yaptı.

İtalyan otomotiv şirketi Fiat şu anda Chrysler’ın yüzde 53,5 hissesine sahip bulunuyor.

TOYOTA'NIN ÜRETİMİ VE SATIŞI DÜŞTÜ

Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunaminin ardından Toyota’nın üretimi ve satışları yılın ilk yarısında düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota’nın bu yılın ilk yarısındaki üretimi yüzde 38 düşerken, satışları da yüzde 41 geriledi. Japonya’da yaşanan ikili doğal felaketin ardından Toyota ciddi bir parça sıkıntısı yaşadı. Şirket, iki yıldır ilk kez, bu yılın ilk yarısında ihracatın da gerilediğini bildirdi. Toyota, bu yılın sonunda tekrar tam kapasite üretime döneceklerini, ayrıca Ekim-Mart 2012 arasında ek 350 bin araç üreterek, kayıp üretimi telafi edeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı