Gazete Vatan Logo

Otomobil üretmiyoruz ama...

Daimler AG’nin Başkanı Zetsche, Türkiye’deki kamyon ve otobüs tesislerinden memnun olduklarını belirterek “Binek oto üretimi düşünmüyoruz. Ama Türkiye’de üretilen parçaları yeni modellerimizde kullanıyoruz” dedi.

Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Dieter Zetsche, Türkiye’deki kamyon ile otobüs fabrikalarının kalite ve performansından çok memnun olduklarını ancak kısa vadede otomobil üretimini düşünmediklerini açıkladı.

Alımlar artacak

Detroit Motor Show’da Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zetsche, İstanbul Hoşdere’de otobüs, Aksaray tesisinde de kamyon ve çekici ürettiklerini belirterek, “Ancak Türkiye henüz Mercedes otomobil üretimi için uygun fizibiliteye sahip değil. Binek oto tesisi için o bölgede belirli bir satış hacminin oluşması gerekiyor. Biz ise Daimler AG olarak otomobil üretimiyoruz ama birçok yeni modelimizde Türkiye’de üretilen parçaları kullanıyoruz. Binek otomobil ve ticari araçta yan sanayi parça alımlarımızı artırmaya karar verdik. Ayrıca kamyon ve otobüs fabrikalarımıza yeni yatırımlar yaparak, büyütmeyi sürdüreceğiz” dedi.

30 yeni model

Avrupa otomotiv pazarının 2013’te dibi gördüğünü ve artık yükselişe geçeceğini ifade eden Daimler AG CEO’su Zetsche, 2020’ye kadar global pazarlara yönelik 30 yeni modeli satıoşa sunacaklarını söyledi. Zetsche, bunların 13 tanesinin daha önce Mercedes’in mevcut bulunmadığı segmentlerde yer alacağını sözlerine ekledi.

Vergi avantajlı motora devam

Türkiye gibi ülkelerde vergi avantajı sağlayan ‘küçük hacimli motor’ stratejisine devam edeceklerini belirten Dr. Dieter Zetsche, “Tabii ki S-Serisi gibi araçlara 1.6 litrelik motor koymayacağız. Ancak C, CLA,GLA ve yeni birçok araçta küçük ve düşük emisyonlu motorlara yer vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı