Gazete Vatan Logo

Otomobil stokları tükendi

Otomobil stokları 3 ayda tükendi yurtdışına yeni sipariş yağdırdık

İLK 3 ayda beklentilerin üzerinde gerçekleşen otomotiv satışları, hazırlıksız yakalanan şirketlerin stoklarını bitirdi. Birçok marka, yurtdışına verdiği sipariş miktarını artırdı. Bununla yetinmeyen markalar, talebe

cevap verebilmek için gemilerin Türkiye’ye geliş tarihini öne çekti. Yerliler ise fabrikadan daha fazla araç istedi



YILIN ilk 3 ayında daralma beklentilerinin aksine yüzde 6 oranında artış gösteren otomotiv satışları, hem sevindirdi hem de üzdü. Satışların bu yıl yüzde 15 oranında daralacağını öngören şirketler, canlı pazar karşısında hazırlıksız yakalandı. Ellerinde fazla stok bulundurmamaya gayret eden markalar, şimdi müşterilerine araç bulmakta sıkıntı çekiyor. Stokları tükenen birçok şirket, siparişlerini öne çekmek için harıl harıl çalışmaya başladı.

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, 3 aylık satışların ışığında pazarın 600 bin adede doğru gittiğini belirterek, “Talebi karşılamak üzere siparişlerimizi getiren gemilerin varış tarihlerini öne çekmek için her türlü imkanımızı kullanıyoruz. Aynı zamanda Almanya merkezden Türkiye’ye ayrılan araç sayısını da artırmak için çalışıyoruz” dedi. Keklik, özellikle yeni Astra ve Insignia talebine yetişmek için Avrupa’daki fabrikalarının vardiya artırdığını belirtti.

Yerli üretici daha avantajlı

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Ocak’ta pazardaki hareketliliğe paralel olarak yurtdışı siparişlerini artırdıklarını kaydetti. Aybar, “Sattığımız araçların ağırlığının yerli olması bizim için avantaj. Oyak Renault fabrikasından daha fazla otomobil tedarik edebiliyoruz” açıklamasını yaptı.

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu da yılbaşında 450 bin adet olarak öngördükleri otomotiv satışlarını revize ettiklerini belirtti ve ekledi: “Beklentilerin üzerinde pazar oluştu. Hedefi 520 bin adede çıkardık. Satışlar 2008’i andırıyor. Böyle devam ederse 600 bine doğru gidebilir.” Tarakçıoğlu, tüketicilerden gelen talebe ucu ucuna cevap verebildiklerini kaydederek, “Yurtdışı siparişini yükselttik. Fabrika da yoğun tempoda çalışıyor” diye konuştu.

Esas sıçrama Mayıs’ta olacak

Esas sıçramanın Mayıs’ta yaşanacağını ifade eden Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, Nisan’da 65 bin adetlik bir pazar beklediklerini söyledi. Yılın başında tüm markaların tedbirli davrandığını ve stok tutmama üzerine odaklandığını söyleyen Koçak, bu yüzden şu sıralar kimsede fazla araç bulunmadığını dile getirdi.

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu ise Ekim 2009’da böyle bir pazarın oluşacağını öngürdüklerini ve araç stoklarını ona göre planladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı