Gazete Vatan Logo

Otodan sonra alkol ve sigaraya ÖTV zammı

Alkollü içki ve sigarada ÖTV yüzde 10 ile 27.5 zamlandı. Tütündeki artıştan bütçeye 2.7 milyar TL girmesi öngörülüyor. Maliye Bakanı Ağbal, tütün ürünlerindeki artışla ilgili “Buradaki 7 kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak paket başına ortaya çıkabilecek fiyat artışı 50 kuruş olacak” dedi

Otodan sonra alkol ve sigaraya ÖTV zammı

Alkollü içkiler ile tütün ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ye zam geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, alkollü içkilerin ÖTV’si yüzde 10, tütün ürünlerinin ÖTV’si de yüzde 27.5 artırıldı. 2016’ya girilirken de alkol ve sigarada ÖTV artışına gidilmiş ve bu ürünlere yüzde 10’lara varan zamlar gelmişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, ÖTV düzenlemesine ilişkin, “Yaptığımız hesaplamalara göre artış, sigara fiyatlarına yüzde 5-6 bir yükseliş getiriyor. Buradaki 7 kuruşluk maktu vergi artışına bağlı olarak paket başına ortaya çıkabilecek fiyat artışı 50 kuruş olacak” dedi.

Tütün ürünlerinde nispi, asgari maktu ve maktu vergi olduğuna işaret eden Ağbal, “Biz sadece maktu vergiyi artırdık. Maktu vergide 7 kuruş civarında artış yaptık. Yaklaşık 25 kuruş olan maktu vergi,

"32 kuruşa çıktı” diye konuştu.

Ağbal, düzenlemenin sigara fiyatlarında yansıması hakkında şunları kaydetti: “Mesela 12 liraya satılan sigara bu düzenlemeden sonra sektörün, üreticinin, dağıtıcının, bayinin hiçbir kaybı olmadan, 50 kuruşluk bir artış yapmaları halinde vergi düzenlemesini kompanse etmek mümkün.”

Haberin Devamı

Ağbal, tütündeki vergi artışının bütçeye 2.7 milyar liralık bir gelir etkisinin olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Bazı alkollü içeceklerde de maktu vergilerde ÖTV’yi yüzde 10 arttırdıklarını anlatan Ağbal, “Ortalama perakende satış fiyatlarında yüzde 3 civarında bir artış olacağını hesaplıyoruz. Daha fazla bir artış biz beklemiyoruz” dedi.

Enflasyona etkisi 0.26 puan

Bakan Ağbal, yaptıkları bu düzenlemenin bir miktar enflasyona etkisi olacağını belirterek, “Yaptığımız teknik çalışmalar sonucunda yıl sonu enflasyonuna 0.26 puanlık bir ekleme doğuracak” ifadesini kullandı. Yılbaşında yeni bir artış öngörmediklerini kaydeden Ağbal, “Ocak’ta yeniden değerlemeye bağlı artışlar olmayacak, hem tütünde hem alkolde artışlar yapılmış oldu. 2017 Temmuz ayında yeniden değerleme oranına bağlı artış olacak” dedi.

- Biranın vergi oranı yüzde 63 olarak korundu, asgari maktu vergi oranı 1.628’den 1.1691 liraya çıkarıldı. Bu yüzde 10’luk artış anlamına geliyor.

Haberin Devamı

- Rakıda litre başına asgari maktu vergi tuturı 134.84 lira olarak uygulanıyordu. Zamla birlikte bu rakam 148.33 liraya yükseldi. Artış yüzde 10 civarında oldu.

- Sigarada asgari maktu vergi tutarları değişmedi ancak paket başına alınan maktu vergi tutarlarında artış oldu. Her bir dal sigara için alınan vergi artışı 7 kuruş olarak gerçekleşti.

- Sigarada paket başına alınan 5.1 liralık vergi 6.5 liraya çıktı. Artış oranı yüzde 27.5 oldu.

- ÖTV zamlarının içki fiyatlarını yüzde 3-4, tütün ürünlerinin fiyatlarını ortalama yüzde 5-6 artırması bekleniyor.