Gazete Vatan Logo

Otoda acı fren

Otomotivde tehlike çanları çalıyor. Küresel mali kriz, tüm dünyada otomotiv sektörünü tehdit ediyor.



Krizle birlikte oto satışları tepe taklak oldu. ABD’de Ekim satışları son 25 yılın en kötü seviyesinde

Türkiye’nin AB’ye ihracatı, üye 26 ülkenin 23’ünde geriledi. Lüks otomobil üreticisi BMW’nin kârı üçüncü çeyrekte yüzde 63 geriledi. Şirket üretimde 40 bin adetlik kısıntıya gideceğini duyurdu

23 AB ülkesine ihracatımız düştü

GLOBAL krizin Avrupa’yı etkisi altına almasıyla birlikte Türk otomotiv sektörünün ihracatı sekteye uğradı. İhracatın yüzde 70’inin yapıldığı AB üyesi 26 ülkenin 3’ü hariç tamamında Ekim ayı ihracatı düştü. Avrupa’daki pazarlarda özellikle yılın ikinci yarısından itibaren gözlenmeye başlanan daralma, ilk önce Ağustos ve Eylül aylarında ihracat artış hızındaki yavaşlama olarak kendisini gösterdi.

Otomotiv, aylık bazda uzun süredir 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamını yakalarken, bu trend de Ağustos’ta değişmeye başladı. İhracat Ekim’de 1 milyar 422 milyon dolara kadar geriledi.

Avrupa’da otomotiv üretiminde söz sahibi ülkelerden Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu AB ülkelerine ihracat, geçen ay yüzde 2.8 ile 83.2 oranında azaldı. Ekim’de sadece Belçika, Estonya ve Lüksemburg’a ihracat artış gösterdi.

ABD’de son 25 yılın en kötü otomobil satışları

KRİZ, otomotiv şirketlerinin satışlarını vurdu. Dünyada oto satışları tepe taklak olurken, ABD’deki pazar verileri son 25 yılın en kötüsü çıktı. Ekim’de Amerika’da araç satışları yüzde 31.6 oranında düştü. İlk 10 aylık satışlar 12.5 milyon adetten 10.56 milyona geriledi. General Motors (GM) geçen ay en fazla darbe alan şirket oldu. GM’in satışları yüzde 45 azaldı. GM’in yanı sıra Ford’un satışları yüzde 30.2, Chrysler’in yüzde 35 düştü. Chrysler yetkilileri, pazarın açılmasının 1-1.5 yılı bulabileceğini açıkladı. ABD’de pazar paylarını sürekli artıran Japon markaların da performansı azaldı. Toyota’nın satışları yüzde 23, Honda’nın yüzde 25.2, Nissan’ın yüzde 33 geriledi.

ABD’nin dışında Ekim’de İspanya’da pazar yüzde 40, İtalya’da yüzde 19, Fransa’da yüzde 7 daraldı.

Kârı yüzde 63 düşen BMW üretimi 40 bin adet kısacak

Küresel finansal kriz, lüks otomobil üreticilerini de olumsuz etkiledi. Mercedes’in üreticisi Daimler ve Porsche’den sonra BMW de 2008 planlarında aksama olduğunu bildirdi. 3’üncü çeyrek bilançosunu açıklayan Alman üretici, kârının yüzde 63 oranında azalarak, 279 milyon euroya gerilediğini kaydetti. Şirketin üçüncü çeyrekteki satış gelirleri de yüzde 9 azalarak 12.9 milyar euro olarak gerçekleşti. Üretimi ilk 10 ayda yüzde 10 azalan şirket, bu yıl 2007’ye göre 40 bin araç daha az üreteceğini duyurdu.

Haberin Devamı