Gazete Vatan Logo

Oto yetiştirmek için 24 saat çalışıyorlar

Otomotiv ihracatı rekora koşuyor. Şirketler dünyaya sipariş yetiştirmek için 3 vardiya çalışıyor

Otomobil satışlarının ilk 4 ayda yüzde 30 daralmasına karşın, üretim ve ihracat dolu dizgin devam ediyor. Geçen yıl 706 bin aracı Trinidad Tobaco’dan Nepal’e kadar 100’den fazla ülkeye gönderen otomotiv sektörü, 15.5 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Bu yılki hedef 16 milyar doların üzerine çıkabilmek. Özellikle otomotiv sektörünün kalbi konumundaki Bursa ve Kocaeli’de faaliyet gösteren şirketler, yeni yatırımlarına hız verirken, üretimlerini 3 vardiyaya çıkarttı. Bir başka deyişle, yerli üreticiler gece gündüz çalışıp, yurtdışından gelen siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.

Ford Otosan, Tofaş ile Oyak Renault, yeni yatırımlara paralel olarak, vardiya sayısı ve istihdamda artışa gidiyor.

Binlerce kişiye iş kapısı
Linea’nın dünya lansmanını görkemli bir törenle gerçekleştiren Tofaş, 2008’de piyasaya çıkacak hafif ticari araç Minicargo projesinin çalışmalarını sürdürüyor. 3 vardiya üretim yapan Tofaş, ürün, modernizasyon ve kapasite artırımına yönelik 2006-2007 dönemini kapsayan 1 milyar dolara yakın yatırımı bu yıl tamamlayacak. Şirket, bu yıl sonuna kadar 2 bin 700 kişiyi işe alacak.

Megane Sedan, Symbol ve Clio III modellerini üreten Oyak Renault da üretimde üçüncü vardiyaya geçti. Haftanın 6 günü tüm birimlerin 24 saat üzerinden çalıştığı fabrikada 2005-2006 döneminde bin 200 yeni istihdam yaratılırken, kapasite artırımı için bu yıl 170 milyon euroluk daha yatırım planlanıyor.

Fason araç üreten Karsan, mevcut markaların yanı sıra Hyundai ve Renault Trucks ile yaptığı üretim anlaşmalarıyla dikkat çekiyor. Şirket böylece cirosunu ikiye katlayarak, 500 milyon dolara yükseltecek.

Yeni projelerle ihracat 16 milyar doları geçecek
Ford Otosan
Ford Otosan, 2006’da 258 bin adetlik üretimle rekor kırdı. Şirket, 183 bin Transit ve Transit Connect’i yurtdışına yolladı. İhracat geliri 2.4 milyar dolar oldu. Şirket, bu yıl kapasitesini 300 bine çıkartacak.

Tofaş
Tofaş, Doblo’nun performansı sayesinde 1.2 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Yılda 60 bin adet üretilecek Fiat Linea ile bu rakam artacak. 2008’de Minicargo’nun üretilmesiyle kapasite 400 bin olacak.

Hyundai Assan
Dünya pazarlarına Accent, Starex, H-100 modellerini gönderen Hyundai Assan, 2006’da 360 milyon dolarlık gelir elde etti. Şirket, Matrix’ten ise 40 bin adet üretip, yüzde 95’ini 60 ülkeye ihraç edecek.

Oyak Renault
Oyak Renault, 2006’da Megane Sedan, Symbol ve Clio’dan180 bin adet üretti ve 100’den fazla ülkeye ihraç etti. Bu yıl sonundan itibaren Clio Wagon’u üretecek olan şirketin kapasitesi 350 bine çıkıyor.

Toyota
Geçen yıl toplam 177 bin Verso ve Corolla araç üreten Toyota Türkiye, 160 bin adedini yurtdışına gönderdi. Şirket, şimdi Corolla’nın yerini alan Auris’i üretmeye başladı. Araç, Avrupa’ya satılacak.


Honda
Honda, City ve yeni Civic’i Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan gibi ülkelere ihraç ediyor. Japonlar, yeni yatırıma hazırlanırken, kapasite bir modelin daha eklenmesiyle 100 bine çıkacak.

Haberin Devamı