Gazete Vatan Logo

Oto kredisinde faiz düştü

Akbank, Ramazan ayına özel olarak taşıt kredisinde 24 ay vadeye kadar faizi yüzde 0.79’a indirdi

TAŞIT kredisinde faiz, rekor seviyeye düştü. Akbank, Ramazan ayına özel olarak 24 ay vadeye kadar faizi yüzde 0.79’a indirdi. Faiz oranlarının yüzde 1’in altına inmesiyle, satışların daha da artması bekleniyor. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, “Ramazan olmasına karşın, Ağustos da hareketli. 2 ay sonrasına sıra yazıyoruz. Pazar 750 bin adede gidiyor” dedi.

Otomotiv satışlarının en büyük itici gücü taşıt kredisinde faizler yüzde 0.79’la bu yılın en düşük seviyesine geriledi. Ramazan ayı için özel bir kampanya hazırlayan Akbank, 1-24 ay vadede taşıt kredisi faiz oranlarını yüzde 0.79 oranına çekti. Buna göre, 20 bin lira kredi alacak bir tüketici ayda 931 lira ödeyerek otomobil sahibi olabilecek. Banka bunun yanı sıra 36 ve 60 ay vade için ise faiz oranını yüzde 0.84 olarak belirledi. 60 ay vadeyi seçenler, 20 bin lira kredide ayda 441 lira ödüyor. 36 ay vadede ise bu rakam 660 lira oluyor. Akbank, dosya masrafı olarak 350 lira alıyor.

Faizlerin yüzde 1.25-1.30’lar seviyesinden yüzde 0.79’a inmesi, otomotiv satışlarına doping olacak. Otomotiv sektörü yöneticileri, satışların yüzde 60-70’inin taşıt kredisiyle gerçekleştiğini, yüzde 1’in altına gerileyen faiz oranlarıyla pazarın daha da büyüyeceğini kaydetti. Yılbaşında satışların 450 binli adetlerde olacağını öngören otomotivciler, bu rakamı önce 600-650 bine şimdi de 750 bine revize etti.

Cazip kampanyalar var

Kia, Geely, Lada markalarının distribütörü Çelik Motor’un Genel Müdürü Bora Koçak, 2010’da toplam pazarın 715-750 bin civarında gerçekleşeceğini söyledi. Temmuz’da satışların 61 bini geçerek en yüksek seviyesine çıktığını hatırlatan Koçak, “Ramazan olmasına karşın Ağustos ayı da hareketli. Temmuz gibi satışlar 60 bin adet olarak çıkacaktır” dedi. Yeni Kia Sportage’in test sürüşünde sorularımızı yanıtlayan Koçak, şunları kaydetti:

“Taşıt kredisinde faizler çok düştü. Yüzde 0.79’a kredi kullandırılıyor. Çok cazip kampanyalar var. Tüketici güveni krizden sonra yükseldi. Ticaret hayatında bir canlılık var, bu da hafif ticari araç pazarına olumlu yansıyor. İlk 7 ayda binek oto ve hafif ticari araç pazarı 380 bini geçti. Ağustos 60 bin olur, Eylül ve Ekim 70’er bin, Kasım 80 bin çıkar. Aralık’ta da 100 binlik satışı görürüz. Yılsonunda pazar 750 bini bulur.”

Kia 10 bin adedi geçecek

Kia markasıyla bu yıl 10 bin adedin de üzerine çıkacaklarını belirten Bora Koçak, pazara yeni sundukları yeni Sportage’in büyük güç katacağını söyledi. Koçak, yılsonuna kadar 1.500 adet Sportage satacaklarını, 2011’de ise kompakt SUV segmentinde liderliği hedeflediklerini kaydetti.

Koçak, “2.0 litre Sportage’in yanı sıra Eylül ortasında 1.6 litre benzinli versiyonunu satışa sunacağız. Fiyatı 49 bin lira olacak. Sadece 1.6 litreden ayda 300-400 adet satarız. Önümüzdeki yıl toplam Sportage satışları 4 bin adetleri bulur. İstediğimiz kadar araç alabilsek, daha çok satarız” diye konuştu.

Çelik Motor Genel Müdürü, 2009’da 250 milyon lira olan cirolarını bu yıl 400 milyon liranın üzerine çıkaracaklarını, 2013’te 1 milyar liraya ulaşacaklarını ifade etti. Koçak, “2013 yılına kadar Kia ile 25 bin, Geely ile 5-6 bin, Coopers lastikleriyle 350 bin adetlik bir satış hedefliyoruz. Çelik Motor Filo şirketiyle de hedefimiz en büyük kiralama şirketi olmak” açıklaması yaptı.

Yeni Sportage spor otomobil gibi oldu

KIa’nın kompakt SUV modeli Sportage, baştan aşağıya yenilendi ve Türkiye’de satışa sunuldu. Audi TT’nin yaratıcısı Peter Schreyer tarafından tasarlanan yeni Kia Sportage, bir önceki jenerasyona kıyasla daha uzun, daha geniş ve daha alçak bir yapıya sahip. Yeni Sportage’in sağlam duruşunun yüksek omuz kısımları ve dar cam tavanının bir sonucu olduğunu ifade eden Schreyer, aracı şöyle tanımlıyor:

“Metal ve cam unsurlar arasında bir denge kurarak spor otomobil benzeri bir model yarattık. Aracın oldukça dar yan camları, neredeyse bir ralli aracı hissi uyandırıyor. Ön taraftaki geniş farlara benzer şekilde yeni Sportage’in arka kısmında da bagaj kapağı ve aracın geniş arka omuzları boyunca uzanan göz alıcı arka lambalar yer alıyor. Üst kısmında arka rüzgârlığın da yer aldığı bagaj kapağının yükseltilmesi sayesinde geniş, derin ve düzgün şekilli bir yükleme bölmesi elde ediliyor.”

Kia’nın Slovakya’daki fabrikasında üretilen yeni Sportage, Türkiye’ye ilk etapta 2.0 lt dizel motor seçeneği ile satışa sunuldu. Kompakt SUV, 136 beygir güç ve 319 Nm tork üretiyor. Yeni Sportage, sınıfının en yüksek standart donanım özellikleriyle dikkat çekiyor. Anahtarsız giriş imkanı sağlayan akıllı anahtar, sürücüye eve kadar eşlik eden otomatik far kapama, LED gündüz farları, arka görüş kamerası aklımıza ilk gelenler. Yeni Sportage 42 bin 500 euroluk (artı 1.147 TL plaka masrafı) satış etiketine sahip.

Seat’e 7 ileri DSG şanzıman takviyesi

DOĞUŞ Otomotiv-Seat, model yelpazesini 7 ileri DSG tam otomatik şanzıman seçenekleriyle genişletti. Ibiza 1.6 lt 105 bg, Leon 1.6 lt dizel ile Ibiza’nın performanslı modelleri Cupra ve Bocanegra 1.4 lt TSI 180 bg motor seçenekleri 7 ileri DSG teknolojisiyle donatıldı. Ibiza 1.6 lt 7 ileri DSG motor seçeneği Reference ve Style donanım seçenekleri ile satışa sunuluyor. ABS, sürücü ve yolcu hava yastıkları, elektrikli yan aynalar, klima, radyo/ CD/ MP3 çalar gibi donanımlar araçta standart olarak yer alıyor.

Citroen Berlingo Activity Pack ile binek oto konforu yaşatıyor

CItroen, Berlingo Combi SX 92 beygir ve SX 110 beygir versiyonları için Activity Pack opsiyonu sunuyor. Activity Pack, ekstra konfor arayan müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturuldu. Berlingo Combi’nin Activity Pack opsiyonuna sahip versiyonlarında; orta konsol modüler eşya gözü, arka yan camlarda güneşlik, arka yan tavanlarda eşya saklama cepleri, elektrikli çocuk kilidi ve çocuk kilitleme aynası gibi donanımlarının yanı sıra USB girişi, MP3 bağlantı noktası ve bluetooth gibi teknolojik özellikler bulunuyor. Berlingo Combi’yi daha da sportif gösteren alüminyum jantlar da Activty Pack opsiyonunda standart olarak yer alıyor.

Transporter ve Caravelle’de 5 bin 800 liralık indirim

VW Ticari Araç, Transporter ve Caravelle modellerinde yeni bir indirim kampanyası uygulamaya koydu. Yeni kampanyayla 140 beygir ve 180 beygir gücünde motorlara sahip Transporter ile Caravelle’de 5 bin 800 TL’ye varan indirimler var. Transporter City Van 140 beygir 47 bin 518 TL, 180 beygirlik versiyon 53 bin 821 TL’ye satılıyor.

Subaru 2010 modellerde fiyatları düşürdü

Subaru, 2010 modellerinde indirim yapıyor. Ağustos sonuna kadar devam edecek kampanya ile Legacy Sedan 71 bin 974 TL’den, Forester’ın benzinli versiyonu 72 bin 168 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Toyota dosya masrafını tüketiciye yansıtmıyor

Toyota Finans Sistemi’nin hizmete girdiği Temmuz ayı boyunca Türkiye’de her 2 dakikada 1 araç satan Toyota, Ağustos’ta da yeni bir kampanyaya start verdi. Ağustos ayı boyunca 5 bin TL’ye varan indirimler sunan Toyota, yüzde 0.79 faizli kredi ve “şimdi al ilk taksiti 2011’de öde” gibi fırsatlar sağlıyor. Şirket taşıt kredisinde dosya masrafını da karşılıyor. Yaris 25 bin 700 TL’den başlayan fiyatlarla sunulurken, Auris 34 bin 900 TL’den, Corolla 35 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Günde 24 lira taksitle Fluence

Renault, “şimdi al 2011’de ödemeye başla” kampanyası başlattı. Müşteriler, 31 Ağustos tarihine kadar satın araçlarını hemen alıp, ödemesine 2011’de başlıyor. Renault bunun yanı sıra Clio HB ve Clio Grand Tour alanlara Tom Tom navigasyon hediye ediyor. Megane HB modelinin tüm benzinli versiyonlarında 650 TL indirim bulunuyor. Fluence modeli günde 24 TL taksitle satılıyor.

Fiat’ta şimdi al taksitleri, 2011’de ödemeye başla

FIat Otomobil ve Fiat Ticari Araçlar, 2011 model yılına ait modellerinde ödeme 4 ay sonrasına erteleniyor. Koç Fiat Kredi desteğiyle hayata geçirilen kampanya ile satın alma tercihini Fiat Linea, Fiat Punto Evo, Fiat Bravo, Fiat Fiorino, Fiat Scudo ve yeni Fiat Doblo gibi modellerden yana kullanacak olan müşterilere, araçları hemen teslim ediliyor. Ödeme ise Ocak’ta başlıyor. Kampanya kapsamında 391 TL’den başlayan taksitlerle araç satılıyor.

Haberin Devamı