Gazete Vatan Logo

Oto fiyatına plaka!

Otomobilde ‘özel’ plakaların değeri uçtu

Otomobil satışlarıyla birlikte plaka fiyatları da artıyor. Takım ve siyasi parti plakalarında fiyatlar 35 bin liraya ulaşıyor. Piyasanın en değerlisi ‘34 BJK’ serisi.

Otomobil piyasasındaki satışlarla birlikte ‘özel’ plakaların değeri de uçtu. Üzerinde spor kulüpleri, siyasi partiler ve özel isimlerin kısaltmalarının olduğu plakaların fiyatı, neredeyse sıfır kilometre otomobil fiyatını geçti. Piyasada en yüksek değer 35 bin lirayla ‘34 BJK XX’ serisi plakalara biçiliyor. Bu plakayı 20 bin lira ile ‘34 AKP XX’ ve 12 bin lira ile ‘34 CHP XX’ serisi izliyor.

Plakalardaki özel harflere olan ilgi her geçen yıl artıyor. Öyle ki yeni otomobil almak ya da plakasını değiştirmek isteyenler üç harfli plakalar için en az 10 bin lirayı gözden çıkarıyor. Şanslı plaka sahipleri de ellerindeki nadir bulunan üç harfli plakalara otomobil parası istiyor.

Model, renk, plaka...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın ilk 5 ayı itibarıyla trafikteki toplam taşıt sayısı 17.4 milyona ulaştı. Bu araçların 3.1 milyonu İstanbul’da bulunuyor. Hal böyle olunca en değerlisi de 34 kodlu özel plakalar oluyor. Son dönemde plakadaki harf ve sayılar, araç sahipleri tarafından otomobilin modeli kadar önemseniyor. Aracın modeli ve renginden sonra plaka geliyor.

Siyasi partilerin kısaltmalarını taşıyan ‘34 AKP XX’, ‘34 CHP XX’, ‘34 MHP XX’ gibi plakalar 8-20 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

99 adetle sınırlı

İnternet sitelerinde satışa çıkan plakalar arasında tüm kategorilerde şampiyon Beşiktaş. Çünkü ‘FB’, ‘GS’ ve ‘TS’ harfleri bulunan plakalardan İstanbul’da 9 bin 999’ar adet bulunuyor. Beşiktaş’ın kısaltması olan BJK harfleriyle İstanbul’da sadece 99 plaka bulunuyor. Plakada harf grubu üçe çıkınca rakamlar 01 ile 99 arasında kalıyor. Bu plakaları en çok kulüp yöneticileri ya da koyu fanatik taraftarlar satın alıyor. Ankara ve Trabzon’ da da plaka fiyatları İstanbul ile yarışıyor.

CEM, EDA, EFE uçuyor

İsme özel plaka merakı pahalıya patlıyor. En yüksek fiyatlar özellikle İstanbul’da 34 kodlu plakalarda... ‘NAZ’, ‘CAN’, ‘CEM’, ‘ATA’, ‘EDA’, ‘EGE’, ‘EFE’ gibi isimlerin tamamını oluşturan plakalar 5-12 bin lira arasında fiyatlarla alıcı buluyor. İsim ve soyadın baş harflerinden ya da eşlerin isimlerinden oluşan plakaların bazıları 500-1000 TL, bazıları ise bedava bulunabiliyor.

Plakalarda argo sözler, küfürler ya da terör örgütlerini çağrıştıran harf grubu kullanılması yasak.

Onun da hayali ‘AGA 61’

Lüks otomobil merakı bilinen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da ‘AGA’ plaka koleksiyonu yapıyor. Neredeyse tüm araçlarında AGA harfleri bulunuyor. Araçlarının değeri 10 milyon lirayı geçen Ağaoğlu’nun plakalar için de servet ödediği konuşuluyor. Ali Ağaoğlu da hayalindeki plaka ‘AGA 61’in peşinde. Memleketi Trabzon’un kodu da bulunan plakanın şu anki sahibi Fenerbahçe, Efes Pilsen, Ülkerspor, Opel, PSG gibi bir çok kulübün formasını giyen milli basketbolcu Hasan Özkan...

Özel plaka nasıl alınıyor?

Özel plakaların satışı her şehirde farklı şekilde yapılıyor. Bazı şehirlerde internet üzerinden online rezervasyon yaptırılıp 24 saat içinde tahsis yapmak gerekiyor. İstanbul’da da bazı ilçelerde Trafik Tescil müdürlükleri internet üzerinden sorgulama yaptırıyor. İstanbul’da bu tür özel plakaları almak diğer illere göre hem daha pahalıya patlıyor hem de yaklaşık bir hafta uğraştırıyor.

Sıfır araçta kolay

Bu tür plakaları almak sıfır araçlarda daha kolay. Trafik müşavirleri ya da otomobil bayileri plakayı araştırıp bulunduğu tescil şubesini arıyor. Trafik şubesi plakanın özelliğine göre yasal bağış talep ediyor. Bu bağışların 5 bin liraya kadar çıktığı belirtiliyor. Herhangi bir aracın üzerine kayıtlı olmayan plakaları almak nispeten kolay oluyor. Ancak farklı bir plakaya sahip araç varsa İstanbul dışına kayıt yaptırmak gerekiyor. İstanbul dışında bir gün kalan araç daha sonra tekrar döndüğünde istenen plakayı alabiliyor. Bunun için plaka sahibine ödeme yapılıyor.

Haberin Devamı