Gazete Vatan Logo

Otizmde uygulanan diyet gelişmeyi etkiliyor!

Uzmanlar, otizmde diyet tedavisinin yarardan çok zarar verdiğini söylüyor.

Otizmde uygulanan diyet gelişmeyi etkiliyor!

Otizmde diyet tedavisinin yarardan çok zarar verdiğini ileri süren Psikiyatrist Nasıroğlu, “Yetişkinler açısından bile çok zor olan bir diyet, çocuğa zarar veriyor” dedi.

Dicle Üniversitesinden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, otizmde diyet tedavisi ile ilgili olarak 1960’lı yıllardan beri bazı bilimsel çalışmalar olduğunu aktardı.

Gluten ve kazein içeren besinlerin bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını ifade eden Nasıroğlu, şöyle konuştu:

“OTİZM İLE DİYET İLİŞKİSİNE DAİR YETERLİ KANIT YOK”

“Bu enfeksiyonların beyne geçerek bazı otizm belirtilerine yol açtığı ile ilgili bir temel teori var. Bu doğru bir bilgi olabilir ama 1960’lı yıllardan beri otizm ve diyet ilişkisi çok fazla tartışılmış ve çalışmalar yapılmış. Yalnız elimizde bazı veriler var onları da göz ardı edemeyiz. Ailelerin de bunu bilmesinde fayda var. Şu anda otizm ve diyet ilişkisi anlamından bir yarar ispatlanmış değil. Biz çocuklarımıza diyet uyguladığımızda otizm semptomlarının azaldığı ile ilgili elimizde detaylı kanıtlar yok.”

Haberin Devamı

“AILELERDE YANLIŞ ALGI OLUŞTURULUYOR"

Diyet tedavisi uygulayan kişiler tarafından ailelere otizmde belirgin azalmalar olacakmış gibi bir algı verildiğine dikkat çeken Nasıroğlu, şunları kaydetti:

“Ailelere, sanki bu tedavi mucizevi bir tedavi ve bu tedaviyi çocuklara uyguladığımızda kesin olarak çocuklarımız düzelecek ya da otizm belirtilerinde belirgin azalmalar olacak gibi bir algı veriliyor. Bu kötü bir durum aslında, çünkü aileler çocuklarımız düzelecek diye bir umuda kapılıyor ve daha önemlisi bu çocuklara zarar verebiliyor.”

“GELİŞME GERİLİĞİNE YOL AÇIYOR”

Nasıroğlu, şu anda ellerinde otizmdeki diyet tedavisinin büyüme ve gelişme geriliğine yol açtığı ile ilgili kanıtlar olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin D vitamini eksikliği, kalsiyum eksiklikleri, protein eksikliği gibi zararları var. Bunlar çocuklarda önemli büyüme ve gelişme geriliklerine yol açıyor. Hatta zeka geriliğine yol açtığı ile ilgili tartışmalar yapılıyor. Otizmin kanıtlanmış en önemli tedavisi özel eğitim ve kreş tedavisidir. Eğer ekonomik durumunuz varsa bu ekonomik durumunuzla çocuklarınıza daha çok yararlı olmak istiyorsanız yapacağınız şey bu eğitim saatinin arttırılmasına yönelik olmalıdır. Amacımız burada çocuğun dış dünya ile bağlantısını sağlamak. Bu bir şekilde çocuğu dış dünyaya bağlayan her şey olabilir. Bunlar sanat terapileri ve hayvan uğraşları dediğimiz seçenekler olabilir. Ailenin sürekli çocukla birebir ilgilenmesi şeklinde olabilir ya da bununla ilgili ailelere önerebileceğimiz birçok kitap var. Çocuklara gün içerisinde dışarıda etkinliklerin uygulanması şeklinde olabilir. Bütün bunlarla bile çocuklarda düzelme olmayabilir ama diyet tedavisi bunların bir çözümü değil. Yarardan çok zarar verebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bu diyetler çoğu zaman çok katı bir şekilde uygulanıyor. Yetişkinler açısından bile çok zor olan bir diyetin zaten zar zor iletişim kurmaya çalışan bir çocuğa katı bir şekilde uyguluyoruz. Onun dışında çocuğun alması gereken bazı temel besin maddelerini de engellemiş oluyor. Aslında yarardan çok zarar verebileceği ile ilgili bazı yayınlar da mevcut.”

Haberin Devamı