Gazete Vatan Logo

Otelde 4 saat süren can pazarı

Türk havacıları ateş topunun içinden kurtardılar

Taliban militanları, Kabil’de otele saldırdı. Oteldeki bir Türk havayolu şirketi SAGA’nın çalışanları da kalıyordu. Ölen 19 kişiden birinin SAGA için çalışan İspanyol pilot olduğu açıklandı. Otele helikopterlerle giren özel tim Türk’leri yara almadan kurtardı

Başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesi 10 yıl önce girdikleri Afganistan’dan asker çekme planları yaparken, “ülkenin en güvenli bölgesi” olarak gösterilen başkent Kabil, Taliban’ın en organize saldırılarından birine sahne oldu. Afganistan’ın en eski lüks oteli olan ve daha çok Batılılar tarafından tercih edilen Intercontinental Hotel, önceki gece sekiz Taliban militanının baskınına uğradı. Yol üzerinde sık sık kontrol noktaları olduğu için ağaçlık alandan otele yaklaşamayı tercih eden militanlar, saat 22.00 sıralarından kapıdaki güvenlik görevlilerini öldürerek içeri girdi. Otomatik silahlar, patlayıcı yelekler, uçaksavar bataryaları ve RPG’ler taşıyan militanlar, doğrudan o sırada büyük bir düğünün yapıldığı balo salonuna yöneldi. Yanlarında taşıdıkları kasetçalarla Taliban marşları çalan militanlar, çevreye ateş açmaya başladı. İki militan ise üzerlerinde taşıdıkları patlayıcıları ateşledi. Otelde büyük panik yaşanırken, otel müşterilerinden bazıları kendilerini ikinci ve üçüncü kattan aşağı attı. Militanlar otel odalarını tek tek dolaşmaya başlarken, birçok müşteri kendilerini odalarına kilitledi. Ülkedeki güvenliğin tamamen Afgan güçlerine devri ile ilgili dün başlayan konferansa katılmak için Kabil’de bulunan Amerikalı, Afgan ve Pakistanlı yetkililerin birçoğunun da otelde kaldığı belirtildi. Çevreye ateş açarak üst katlara çıkan militanlardan ikisi daha kendilerini havaya uçurdu.

Çatışma beş saat sürdü

Silah sesleri ve patlamaların duyulmasının ardından olaya ilk olarak Afgan polisi müdahale etti. Ardından Kabil’in güvenliğinden sorumlu Afgan askerleri, ISAF Özel Kuvvetleri’ne bağlı Yeni Zelandalı askerlerle birlikte otele operasyon düzenledi. Otel içindeki çatışmalar beş saate yakın devam ederken, otelin çatısına çıkan üç militan, Afgan ordusunun destek isteği üzerine bölgeye gelen NATO’ya bağlı helikopterler tarafından öldürüldü. Helikopterlerin vurduğu militanların üzerlerindeki bombaların patlaması sonucu otelin çatısında büyük bir yangın çıktı. Saat 03.00 sularında operasyonun sona erdiğini düşünen askerler otel odalarını gezmeye başladı. Bu sırada odalardan birine saklanan bir militan üzerindeki patlayıcıları ateşledi.

18 kişi yaralandı

Saldırıda sekizi militan, beşi otel görevlisi ve üçü polis olmak üzere 19 kişi öldü. 18 kişi de yaralandı. Ölenler arasında Türk havayolu şirketi Saga Airlines’ta çalışan 48 yaşındaki İspanyol pilot Antonio Planas’ın da bulunduğu belirtildi. Planas’la birlikte otelde konaklayan altı kişilik Türk mürettebat ise yara almadan saldırıdan kurtuldu. Saldırı sonrası altı Türk, Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk ve Kabil Bölge Komutanı Rafet Sevinç Şaşmaz ile beraberindeki Türk askerleri ve özel harekatçılar tarafından alınarak Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’ne götürüldü.

‘Planlar değişmeyecek’

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen hafta Afganistan’dan asker çekme planını açıklamasından sonra Taliban’ın böyle bir saldırı düzenlemesi, “Militanlar güç gösterisi yaptı” yorumlarına neden oldu. Ancak Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai bu saldırının, Afgan askerlerine yetki devri planlarında herhangi bir değişikliğe neden olmayacağını açıkladı. NATO ’nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) adına konuşan Binbaşı Tim James “Afgan yetkililerin talebi üzerine saldırıda bir helikopter destek için gönderildi. Afgan güvenlik güçleri olaya profesyonelce müdahale etti ve yeterliliklerini ispatladı” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı