Gazete Vatan Logo

Otelciler, İstanbul’da ‘transit’ kazanç peşinde

İstanbul havalimanlarında transit yolcu sayısı 12 milyona ulaştı. Otelciler, “Transit turistin 1 milyonunu çekebilsek 1.8 milyar dolarlık ek turizm geliri yaratabiliriz” diyerek ortak kampanya çağrısında bulundu

Geçen yıl İstanbul’un Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından geçip giden yolcu sayısı 12 milyonu aşarken, turizmciler transit yolcuların peşinde. İstanbul’u 2014 yılında 11.8 milyon yabancı ziyaret ederken, transit yolcu sayısının İstanbul’a gelen turist sayısından bile fazla olması üzerine otelciler konuyu yeniden gündeme getirdi.

Avantaja çevirelim

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve havayolu şirketleri olmak üzere tüm kesimlere ‘ortak kampanya’ düzenleme çağrısını yineledi. TUROB Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’nin 2023 turizm hedefleri dikkate alınarak bu fırsatın kullanılmasının çok önemli olduğunu belirterek “Başarılı bir kampanya yapmamız halinde yıllık en az 1 milyon turist ve 1.8 milyar dolar ilave turizm geliri elde edebiliriz” dedi. Transit yolcuların şehir ekonomilerine başta taşımacılılık, gastronomi, alışveriş, konaklama, müze ve ören yerleri ziyareti olmak üzere çok sayıda alanda katkı sağladığını ifade eden Bayındır, transit yolcuların turizm hareketine dahil edilebilmesi için şu önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

Özel vize verilebilir

“Transit yolcuların başta İstanbul olmak üzere ülkemizde transfer noktası olarak kullandıkları havalimanlarının bulunduğu şehirlerde konaklaması için bazı uygulamalar yerinde olur. Dubai, Çin gibi ülkeler bu tür ulaşım yapan kişilere 72 saatlik özel vize veriyor. Benzer uygulama Singapur’da da yapılıyor. Ülkemizde de transit yolcularını teşvik etmek için benzer bir uygulama harekete geçirilmeli. THY ve Pegasus, konaklayacak yolcuların devam uçuşlarına fiyat farkı uygulamamalı. Bakanlık tarafından tanıtım kampanyaları düzenlenmeli. İşbirlikleri ile transit uçan yolculara 1 gece konaklamalı avantajlı bilet fiyatı önerilmesi ve bu pakete bir şehir turunun da eklenmesi gibi uygulamalar olabilir.”