Gazete Vatan Logo

ÖSYM tarafından ilk kez e-ALES gerçekleştirilecek!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2016 yılı içerisinde yapılan bir açıklamaya göre 2017 yılı içinde yalnızca iki defa e-ALES yapılmasına dair planlar olduğu belirtilmişti. E-ALES’in gerçekleşmesi için tarih gittikçe yaklaşıyor. Son yapılan açıklamaya göre e-ALES tarihi 11 Şubat 2017 olacak.

ÖSYM tarafından ilk kez e-ALES gerçekleştirilecek!

Geçtiğimiz 2016 yılı içerisinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 2017 yılı içerisinde yalnızca iki defa olacak şekilde e-ALES yapılacağını duyurmuştu. 2016 yılının Ekim ayında yapılan bu açıklamaya göre 2017 Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin sınav takvimi içerisinde iki kez e-sınav merkezindeki elektronik ortamda ALES gerçekleştirileceği öğrenilmişti. E-ALES için ilk oturum 11 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşecek. Katılımcılar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin e-ALES sınavını elektronik ortamda yapacaklar. Ayrıca Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi e-ALES sınav sonuçlarını aynı gün içinde sınava katılmış olan adaylar ile direkt olarak paylaşacak. Yani sınav sonunda adayların sonuçları öğrenmek için çok fazla beklemelerine gerek kalmayacak.

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

e-ALES 11 Şubat 2017 tarihinde saat 14.00’de başlayacak. E-ALES sınavı ile standart ALES sınavı arasındaki fark ise sınavın uygulanış şekli ile sınav ücreti olacak. E-ALES sınavının ücreti ALES sınavına göre biraz daha yüksek. Ancak bunların dışında iki sınav yöntemi arasında büyük bir fark bulunmuyor. Tıpkı ALES gibi e-ALES de katılımcılar için üç yıl boyunca geçerli kalacak. ALES ile e-ALES arasında sınav süresi açısından da herhangi bir fark bulunmuyor. E-ALES de tıpkı ALES gibi 180 dakika sürecek.

Haberin Devamı

Pek çok sebeple adaylara kolaylık sağlayacak olan e-ALES sınavına başvurular da tıpkı sınav gibi elektronik ortam üzerinden gerçekleşecek. Adaylar e-ALES sınav başvurularını Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin internet sitesi üzerinden yapacaklar. Adaylar ÖSYM internet sitesi üzerinde bulunan Ödeme İşletim Sistemi’ndeki başvuru ekranı üzerinden e-ALES sistemine girebilecek ve yine buradan başvurularını gerçekleştirebilecekler. E-ALES sınavına katılmak isteyen adaylar için sınav başvuru süresi hale daha devam ediyor.

E-ALES BAŞVURULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

e-ALES Hangi İllerde Gerçekleşecek?

E-ALES sınavına katılmak için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin belirlemiş olduğu İstanbul’daki, Ankara’daki ve İzmir’deki üç adet elektronik sınav merkezi bulunuyor. Bu sınav merkezleri içerisinde özellikle Ankara’da bulunan ve geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan Esenboğa elektronik sınav merkezi kapasitesi bir hayli büyük. Tüm merkezlerin kapasiteleri ile düşünüldüğünde Türkiye genelinde 5 bin aday e-ALES’e katılım sağlayabilecek. Ankara’da bulunan Esenboğa elektronik sınav merkezinin kapasitesi 4 bin kişiden oluşuyor. İstanbul’daki elektronik sınav merkezinin kapasitesi 431 kişi, İzmir’deki elektronik sınav merkezinin kapasitesi ise 72 kişiyi kapsıyor.

Haberin Devamı

e-ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-ALES’e katılmak isteyen adayların kontenjanları göz önünde bulundurmaları ve bu nedenle hızlı hareket etmeleri gerekiyor. Çünkü sınav yalnızca belli noktalarda ve belli kişi sayıları ile gerçekleştirilebiliyor. E-ALES sınav başvurusu yapmak isteyen kişiler Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesi üzerinden başvurularını elektronik ortamda yapabiliyorlar. ÖSYM internet sitesinde yer alan e-ALES başvuru bölümünde açılacak olan ekrana adayın T.C. kimlik numarasını eksiksiz bir şekilde yazması gerekiyor. Sonrasında aday yine burada sınava katılmak istediği elektronik sınav merkezi ile alakalı seçimi de yapabiliyor. Aynı zamanda ilgili bölümde kredi kartı ile ödeme ekranı da çıkıyor ve adayın burada sınava katılım ücretini online olarak yatırması gerekiyor. Ancak başvuru işlemi gerçekleştirildikten sonra adayların tekrar başvurularının geçerli olup olmadığını sistem üzerinden kontrol etmelerinde fayda var. Bunun yanı sıra sistemde geçerli bir fotoğrafı bulunmayan kişilerin de ÖSYM ile irtibata geçerek sisteme fotoğraflarını kayıt ettirmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı