Gazete Vatan Logo

ÖSYM kılavuzundaki 49 hata

VATAN yanlışlık tespit edilen 49 programı ve doğru puanlarını kesip saklayabilmeniz için topladı

ÖSYM Başkanı Yarımağan’ın 2010 ÖSYS tercih kılavuzu ile ilgili yaptığı “unutkanlık” itirafının ardından VATAN yanlışlık tespit edilen 49 programı ve doğru puanlarını kesip saklayabilmeniz için topladı


118 puanlık farkların oluştuğu tabloda Boğaziçi, Ankara, Gazi gibi pek çok üniversiteden programlar var... Uzmanlar bu nedenle daha az hata için “Geniş puan aralığında tercih yapın” diyor



ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın önceki gün 2010 ÖSYS kılavuzundaki 49 programda yanlışlık olduğunu itiraf ederek “Bu yanlış küçük bir unutkanlıktan kaynaklanıyor” demişti. Yarımağan’ın küçük bir unutkanlık diyerek ifade ettiği 49 programın hatalı taban puanları ÖSYM’nin sitesinde tekrar düzeltildi ve iki sayfalık ek olarak tercih kılavuzların arasına konulacak. Yeni düzenlemeye göre en büyük yanlışlık 339’dan 457’ye çıkarak 118 puanlık farkın oluştuğu İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde yapıldı. Puanı düzeltilen 49 program arasında 368’den 315’e gerileyen ve puanı düşen tek bölüm Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümü oldu. Eğitim uzmanları ise ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın hatayı düzelttiklerini açıklamasına rağmen tercihleriyle hayatlarına yön verecek üniversite adaylarını uyarıyor: “ÖSYM’nin kılavuzunu dikkate almayın. Tercihlerinizi çok geniş aralıklarda yapın.”

‘Öğrenciler geniş aralıklı tercih yapsın’

Sadık Gültekin (Eğitim Uzmanı): ÖSYM’nin kılavuzunun son hali hal değil. İki sayfada 49 programı düzeltmekle bu hata telafi edilmez. Kılavuzun düzeltilen haliyle bile öğrencilerin hareket etmemesini öneriyorum. Örneğin İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin kılavuzdaki başarı sırası 92.300 yazıyor. Eczacılık Fakültesi değil İnönü Üniversitesi’nde başka bir üniversitede bile bu sırada olamaz. Bunun gibi yapılmış bir hayli yanlış var. Dolayısıyla öğrenciler bu kılavuzu üniversiteler, onların yeni açılan bölümlerinin kodları ve kontejanlara bakmak için kullansınlar. Bu yüzden adayların tercih yaparken dar değil, geniş aralıkta düşünmelerinde yarar var. Öğrencinin puanı 450 ise 50 puan üzerine kadar çıksın. Pişman olmamak koşuluyla aldığı puanın 40 puan altına da inebilir. Bu şekilde öğrenci kendisini bir derece garantiye almış olur. Kılavuzun hata payını en aza indirmek için 90 puanlık bir bütünü kapsayacak şekilde tercih yapılmalı.”

‘2009’un tercih kılavunuza bakın’

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü): LYS’ye girip tercihe hak kazanan öğrenciler ÖSYM’nin tercih kılavuzunu dikkate almamalılar. Çünkü ÖSYM bu kılavuzda bir simülasyon yaptı ve çok iyimser bir kılavuz hazırladı. Buna göre tercih yapacak olanlar yerleştirme sonuçları açıklandığında hayal kırıklığı yaşayabilirler. Kılavuza göre diş hekimliği ve eczacılık fakültelerine çok rahat girilebilecek gibi görünüyor. Öğrenciyi yanıltıcı yönü var. ÖSYM’nin düzelttiği 49 programın dışında da sorunlu programlar var. Zaten bu sebeple adaylara 2010 yılının kılavuzunu kullanmayın diyoruz. Çünkü yanlış bir dönüştürme yapıldı. Yani adaylar bu klavuza takılmasınlar. Sadece kontenjanlara, bölümlere baksınlar. Dolayısıyla 2009’daki adaylar hangi başarı sıralarıyla bölümlerine yerleştiyse, bu yıl ki adayların da 2009’un başarılı sıralarını kullanmaları daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde tercihlerde biraz daha garantili yöntem oluşuyor.”

Haberin Devamı