Gazete Vatan Logo

ÖSYM fotoğraf değiştirme işlemi nasıl yapılır?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru kılavuzunu yayımlanmasının ardından öğrenciler ÖSYM AİS sistemine kayıtlı fotoğrafların nasıl güncelleneceğini araştırmaya başladı. ÖSYM fotoğraf değiştirme sürecinde aday çeşitli problemler karşılaşabilmektedir.

ÖSYM fotoğraf değiştirme işlemi nasıl yapılır?

ÖSYM fotoğraf değiştirme ile ilgili yoğun bir araştırma söz konusu. ÖSYM AİS fotoğrafı nasıl değiştirilir, ÖSYM AİS fotoğraf değiştirme nasıl yapılır soruları YKS başvurularının başlamasıyla en fazla araştırılan konulardan biri oldu. ÖSYM öğrencilerin fotoğraflarını güncellemelerinde kolaylıklar sağlayan bir düzenleme yaptı. ÖSYM tarafından fotoğraf güncellemesi için alınan ücrette 1 Şubat 2018 tarihinde kaldırılmıştı.

ÖSYM FOTOĞRAF DEĞİŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Fotoğrafın geçerlilik süresi dolan adaylar herhangi bir sınava başvuruda bulunmadan ÖSYM Sınav Koordinatörlüğü (SK) ve Sınav Koordinatörlüğü yetkisi olan başvuru merkezlerinde fotoğraflarını ücretsiz bir şekilde güncelleyebilir. Ayrıca fotoğraf güncellemesi için dilekçe doldurma yöntemi de bulunmaktadır. Dilekçe ile fotoğraf güncellemesi için,

Kimlik bilgilerinizi doldurunuz.

Evrak Referans Numarası yazılmalıdır. Eğer bilmiyorsanız ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden öğrenebilirsiniz.

Fotoğraf değiştirme işleminde dikkat etmeniz gereken durum, hangi sınav başvurusunu yaptıysanız o sınavı işaretlemenizdir. Önek verecek olursak önünüzde DGS sınavı varsa DGS kısmını, ALES sınavı varsa ALES sınavını işaretlemek gerekmektedir. Ayrıca, güncel telefon numarası ve E-posta adreslerini de yazdıktan sonra, Posta kodu bulunulan ilin ilçesini de doldurmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

İkinci adım ise, nüfus cüzdanı fotokopisi alınmasıdır. Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet fotoğraftan biri, nüfus cüzdanı üzerine muhtar ya da görevli memur tarafından zımbalanarak mühürlenmiş olmalıdır. Diğeri ise dilekçe ve nüfus cüzdanı örneği ile zarfa koyulmalıdır.

ÖSYM’ye gönderilecek olan postanın iadeli taahhütlü olmasına dikkat etmek gerekiyor. Böylece postanın ulaşmaması ya da incelenmemesi durumunda hem kimlik bilgileriniz olan zarf size gelecektir hem de itiraz durumunda ÖSYM’ye posta gönderdiğinizi ispat edebileceksiniz.

Başvuru esnasında yanlışlıkla fotoğraf başkasına bilgiler başkasına ait olarak kayıt yaptık bunun düzeltilmesi mümkün mü?

444 67 96 ÖSYM Çağrı Merkezinden bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Başörtülü fotoğraf çektirebilir miyim?

Fotoğraf, adayın fiziksel olarak tanınmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır. Tanınabilir bir şekilde başörtülü çektirebilirsiniz.

Aday işlemleri sisteminde fotoğrafımın süresi dolmuştur uyarısı çıkıyor nasıl ekleyebilirim?

Sistemde fotoğraflarının "Geçerlilik Süresi Dolan" adaylar; herhangi bir sınava başvuru süreci olmaksızın Sınav Koordinatörlüklerinden (SK) ve SK yetkisi olan başvuru merkezlerinden fotoğraflarını güncelletebilir.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunmayanlar; fotoğraf alanını boş bırakacaklardır. Ayrıca; adaylar, eğitim bilgileri alanında güncelleme /ekleme yapabilecekler