Gazete Vatan Logo

ÖSYM'den sınava girecek adaylara 'nöbetçi nüfus müdürlüğü' müjdesi!

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, "Sınavdan önce veya sınav günü kimliğini kaybeden adayların mağduriyetini gidermek adına bugüne dek sadece YKS ve KPSS sınavlarında uygulanan nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulaması, 2019 yılında tüm basılı sınavları kapsayacak şekilde genişletildi" dedi.

ÖSYM'den sınava girecek adaylara 'nöbetçi nüfus müdürlüğü' müjdesi!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, kimliğini kaybeden adayların mağduriyetini gidermek amacıyla bugüne dek sadece Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) uygulanan nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasının, 2019 yılında tüm basılı sınavları kapsayacak şekilde genişletileceğini bildirdi.

ÖSYM tarafından 8-10 Şubat'ta Antalya'da düzenlenen "2019 ÖSYM Sınav Koordinatörleri Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı", Türkiye'nin 81 ili, 103 ilçesi, Lefkoşa ve Bişkek'ten toplam 189 sınav koordinatörü ile ÖSYM yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2018 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği ve 2019 yılında yapılması planlanan sınavlara yönelik sınav takvimi ve sınavlarda alınacak tedbirlerin istişare edildiği toplantıda, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 2018'de yılında kurumun yaptığı sınavların içeriğiyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Toplantıda gündeme gelen konulara ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Aygün, 2018'in sınavlar açısından yoğun bir yıl olduğuna işaret ederek "Her sınav kendi içerisinde ciddi bir hazırlık ve uygulama süreçlerini barındırıyor. Bu yönüyle sınavlar sadece adaylar için değil, bizler için de bulunduğumuz noktayı görebildiğimiz bir sınav oluyor. ÖSYM bilgi ve tecrübesiyle uyguladığı sınavlarda geçerli ölçme, seçme ve yerleştirme yapma noktasında var gücüyle çalışmaktadır." dedi.

Haberin Devamı

46 sınavda uygulanan 188 testte yaklaşık 10 bin soru kullanıldı

ÖSYM'nin hem kurum içi dinamiklerin sağlıklı çalışması hem de paydaşlarıyla uyumlu mesai sonucunda misyonuna uygun olarak ilerlediğinin altını çizen Aygün, "Sınavların hazırlık sürecindeki en önemli unsurlardan biri de sınav sorularının hazırlanmasıdır. 2018 yılında ÖSYM'nin sınav takviminde yer alan 46 adet sınav 59 oturumda yapılmış olup bu sınavlarda 188 adet test uygulanmış, bu testlerde toplam 9 bin 21 adet soru kullanılmıştır. 2018 yılında soruların hazırlanması sürecinde 2 bin 90 soru yazarı görev almış ve bin 588 akademisyen soruları denetlemiştir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Aygün, kurumun yaptığı sınavların ardında ciddi bir emeğin bulunduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Sınavların uygulanma süreçleri de sınavların hazırlık süreci kadar önemlidir. Bir sınav ne kadar iyi hazırlanmış olursa olsun bu sınavın uygulama aşamasında yaşanabilecek küçük bir sorun bütün emeğin boşa gitmesine sebep olabilir. Bu bağlamda 2018 yılında 182 merkezde yapmış olduğumuz sınavlara 10 milyon 953 bin 806 aday girdi. Tüm sınavlarda toplam 1 milyon 625 bin 828 kişi görev aldı. En fazla sınav görevlisinin yer aldığı sınav ise toplam 635 bin 458 görevli ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı oldu."

En fazla bina kullanılan sınav YKS oldu

ÖSYM Başkanı Aygün, sınavlarda 1 milyon 625 bin 828 kişinin görev aldığını, bunların 577 bin 187'sinin gözetmen, 536 bin 538'inin salon başkanı, 145 bin 199'unun emniyet görevlisi olduğunu anlattı.

Sınavların uygulanacağı standartların sınavın kalitesi ve adayların konforu açısından önemine vurgu yapan Aygün, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"ÖSYM, 2018'de uyguladığı sınavlar için toplam 36 bin 3 sınav binası kullanmıştır. Bu binalarda sınav yapılan toplam sınav salonu sayısı ise 549 bin 238'dir. En fazla bina kullanılan sınav YKS'dir. Temel Yeterlilik Testi'nde kullanılan bina sayısı 8 bin 65, Alan Yeterlilik Testi'nde kullanılan bina sayısı 6 bin 926, ve Yabancı Dil Testi'nde kullanılan bina sayısı 884'tür. Böylelikle YKS'de toplam 15 bin 875 bina kullanılmıştır. En fazla salon kullanılan sınav da toplam 246 bin 27 ile YKS olmuştur."

Aygün, sınavların sorunsuz bir şekilde hazırlanması, uygulanması, değerlendirilmesi süreçlerinde görev alan herkese teşekkür etti.

Nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulaması genişletildi

Toplantıda ayrıca, 2019 yılı sınav uygulamalarındaki güncellemelerin de sınav koordinatörlerine aktarıldığını dile getiren ÖSYM Başkanı Aygün, bu kapsamda nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasıyla ilgili 2019'daki sınavlar için alınan kararı, "Sınavdan önce veya sınav günü kimliğini kaybeden adayların mağduriyetini gidermek adına bugüne dek sadece YKS ve KPSS sınavlarında uygulanan nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulaması, 2019 yılında tüm basılı sınavları kapsayacak şekilde genişletildi. Açık tutulacak nüfus müdürlüklerinin bilgileri her sınav için, ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak." sözleriyle açıkladı.

Haberin Devamı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU'NDAN TEŞEKKÜR

Kamu Denetçiliği Kurumu, (KDK), tavsiye kararına uyarak "nöbetçi nüfus müdürlüğü" uygulamasını tüm sınavları kapsayacak şekilde genişleteceğini açıklayan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) kararını memnuniyetle karşıladı. KDK'den yapılan yazılı açıklamada, 2018 yılında 46 sınav 59 oturumda 10 milyondan fazla kişinin ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girdiği hatırlatıldı. Açıklamada, üniversiteye giriş sınavlarından memurluğa giriş sınavlarına, yabancı dil yeterlilik sınavlarından tıpta uzmanlık sınavlarına öğrenciler için hayatlarının en önemli ve geleceklerini belirleyecek sınavların ÖSYM tarafından yıllardır başarı ile uygulandığı bildirildi.
ÖSYM tarafından yapılan Mühendislik Tamamlama Sınavı'na girecek bir adayın, sınavdan dakikalar önce kimliğini kaybettiği ve nöbetçi nüfus müdürlüğü bulamadığı için yenisini çıkarıp sınava giremeyerek mağdur olduğu şikayetiyle KDK’ya başvurduğu belirtilen açıklamada, konuyu inceleyen Ombudsmanlığın, benzer şekilde çok sayıda mağdur olduğunu belirlediği ve bu mağduriyetlerin gelecek sınavlarda yaşanmaması için 29 Ocak 2019 tarihinde "Tüm sınavlarda adayların eğitim ve çalışma hakkı başta olmak üzere bütün hak ve hürriyetlerini etkileyebilecek hak kayıpları ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla, sınavların gerçekleştirildiği merkezlerde nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasının hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemelerin en kısa sürede yapılması" konusunda ÖSYM ve İçişleri Bakanlığına tavsiyede bulunduğu hatırlatıldı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:"ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, yaptığı açıklamada, tavsiye kararımızda belirtildiği şekilde, sınavdan önce veya sınav günü kimliğini kaybeden adayların mağduriyetini gidermek adına bugüne dek sadece YKS ve KPSS sınavlarında uygulanan nöbetçi nüfus müdürlüğü uygulamasının, 2019 yılında tüm basılı sınavları kapsayacak şekilde genişletildiğini ifade etmiş ve açık tutulacak nüfus müdürlüklerinin bilgilerinin her sınav için ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacağını söylemiştir. Sayın Prof. Dr. Aygün’e ve ÖSYM’ye teşekkür ediyoruz. KDK, bir kararı ile gelecekte oluşabilecek milyonlarca mağduriyeti önlemiş ve idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine katkıda bulunmuştur."