Gazete Vatan Logo

ÖSYM'de şok istifa

Ösym başkanı Prof. Dr. Ömer Demir istifa ettiğini açıkladı. 2017 yerleştirme puan hatası sonucu Ösym kurumunun tartışılmasının önüne geçmek için bu kararı aldığını iletti.

Ösym başkanı Ömer Demir'in dün akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalar gündeme damga vurdu. Ösym'nin kendine has çalışma sistemi ve ayrıntılı şekilde tanımlanmış iş süreci bakımından değerlendirildiğinde dünyada benzerine rastlanmayan bir kurum olduğunu söyledi.

Kurumun bireyler arasıdaki nesnellik, adalet ve eşitlik gibi tanımların sembolü olduğunu vurgulayarak, Ösym sınavı ile elde edilen başarıların öğrenciler için gurur kaynağı haline geldiğini sözlerine ekledi. Ösym ile ilgili güven sorununun 2010 yılında Kpss'de sınav sorularının dışarı sızdırılması ile başladığını belirtti. 2017 Ösys'de, özellikle meslek lisesi mezunlarını etkileyen yerleştirme hatası yapıldığını, meslek lisesi mezunlarının ek puanlı ve sadece sınav puanını içeren ek puansız yerleştirme puanlarının hesaplandığını, ancak yerleştirme işlemlerinde ek puanlı yerine sadece ek puansız yerleştirme puanlarının kullanıldığını yapılan itirazlar sonucu tespit ettiklerini açıkladı. Bu durumun 12 Ağustos 2017 tarihinde kamuoyuna bildirildiğini ve tercih yapan 994 bin 766 adaydan 4 bin 237'sinin bu güncellemeden etkilendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ömer Demir, güncellenen puan hesaplarında yapılan hatayla ilgili başlattıkları inceleme dahilinde, yerleştirme işlemlerinin bu yıl ilk kez o işi yapan ve yoğun iş yükü altında bulunan bir ekip tarafından yapıldığının, ancak hatayı yapan kişilerde kasıtsız bir kusur olduğunun tespit edildiğini ekledi. Bunun yanı sıra özrün hatasız bir işlem yerine geçmeyeceğinin bilincinde olduklarına dikkat çekti.

Benzer hataların tekrarlanmaması için yapılması gerekenlerin başında, yöneticilerin başarılarını paylaştıkları görev arkadaşlarının, aynı zamanda hatalarının sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Kurum yöneticilerinin en önemli görevlerinden birinin kurumun itibarını korumak olduğunu ve bu görevin bazı durumlarda kurumdan ayrılmayı gerektirdiğini savunarak, görevden ayrılma talebinin ilgili makama iletildiğini açıkladı.