Gazete Vatan Logo

ÖSYM Başkanı Demir şifreyi kabul etti!

Üzüntünün şifresi yok

ÖSYM Başkanı Ali Demir adaylara gönderdiği mektupta sınavda şifreleme olduğunu kabul etti. Şifrelemenin, sehven yani yalnışlıkla yapıldığını kaydetti. Eğitim uzmanları ise bu konuda ikiye ayrıldı.

EĞİTİM uzmanları ‘sehven’in maddi hataları kapsadığını ancak ÖSYM’nin de resmen belirttiği gibi cevapların sistematik bir şekilde hazırlandığına dikkat çekti. Bazıları ise sürecin normale döndüğünü kaydetti.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YGS’deki şifreli cevap anahtarı ile ilgili adaylara gönderdiği mektupta, sınavda sehven yani yanlışlıkla şifreleme yapıldığını kabul etti. Sınava giren öğrencilerin e-posta adreslerine gönderilen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir imzalı mektupta şunları kaydedildi:



* Basına Verilen Soru Kitapçığı: “Bu soru kitapçığı, ÖSYM’-nin hazırladığı master soru kitapçığı olması gerekirken, gereksiz yere master soru kitapçığından basitçe türetilmiş bir kitapçıktır. Bu soru kitapçığı, sınav bittikten sonra türetildiğinden ve sınava giren hiçbir adaya verilmediğinden hiç bir adaya üstünlük sağlanması söz konusu olmamıştır.”

* Tüm Adaylara Verilen Soru Kitapçıklarında Cevap Seçeneklerinin Dizilişi: “Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerleri de rastgele değiştirilmesi gerekirdi. Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır.”



“Tüm sınav evrakı gibi soru kitapçıklarının da hazırlanması ‘kapalı dönem’ olarak ifade edilen ve tüm dünyadan izole bir ortamda hazırlandığından bu dizilişin ÖSYM çalışanları dâhil dışarıdan herhangi biri tarafından bilinmesi imkânsızdır. Bugüne kadar incelenen çok sayıda soru kitapçığından bu dizilişi fark ederek cevap seçeneğine yönelen tek bir adaya bile rastlanmamıştır. Sınavda adaylar tarafından kullanılan soru kitapçıklarının incelenmesi devam etmektedir. Ayrıca tüm adayların ham puanları üzerinde yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda normal dışı hiçbir durum görülmemiştir.”

* İstanbul-Eyüp Bölgesinde Sadece Kız Öğrencilerin Sınava Girdiği Okullar: “Bu durum, söz konusu bölgede sınava girme talebini karşılayacak yeterli kapasite olmadığından ve bölgeye yerleşimde kız öğrencilere öncelik verilmesi nedeniyle ortaya çıkmış bir sonuçtur. ÖSYM’nin bu yolla sınavda hiç bir adaya üstünlük sağlaması asla söz konusu değildir.”



Adaylara psikolog tavsiyesi: Unutun

Doç.Dr.Zehra Uçanok - Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü: “Belirsizlik ve önünü görememe öğrencilerde birtakım sıkıntılar ve kaygı yaratır. Bu süreçte de bunlar yaşandı ve nokta konulduysada öğrencilerin farklı düzeylerde konsantrasyonu etkilendi. Öğrenciler, 1 milyon 700 bin adayın da aynı durumda olduğunu unutmasınlar. İkinci sınava konsantre olsunlar. Ailelerde bu durumu daha azaltarak, belki de daha az konuşarak ikinci sınava çocuklarını hazırlamalılar.”

Haberin Devamı