Gazete Vatan Logo

ÖSYM açıkladı! KPSS Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Binlerce adayın büyük bir merakla beklediği KPSS sınav sonuçları için ÖSYM'den açıklama geldi. Peki ÖSYM'nin açıklamasına göre KPSS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak. İşte ÖSYM'nin açıklaması ve KPSS sınav sonuçları ile ilgili son gelişmeler...

ÖSYM açıkladı! KPSS Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖSYM'nin açıklaması ile beraber binlerce adayın heyecanı fazlasıyla arttı. KPSS sınav sonuçlarının açıklanmasını dört gözle bekleyen adaylar ÖSYM'nin açıklamasına kilitlendiler. İşte merak edilen soruların yanıtları ve KPSS sınav sonuçlarına ilişkin detaylar...

KPSS 2016 sınavı ÖSYM tarafından gerçekleştirildi. Binlerce memur adayı şimdi KPSS sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi büyük bir heyecan ile bekliyor. ÖSYM yaptığı son dakika açıklamasında ÖSYM sınav takviminde 9 Haziran tarihinde açıklanacağını duyurduğu KPSS sınavının 14 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacağını belirtti. KPSS, Kamu Kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla yapılan bir dizi sınavın genel adıdır.

KPSS 2016 SINAV SONUÇLARI ÖSYM'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, Kamu Görevlilerine İlk Defa Atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 25 Ocak 2016 tarihli kararla yürürlüğe girmesi ile ÖSYM'nin sınav takvimine göre 9 Haziran 2016 olarak yer alan 2016-KPSS Lisans Sınavı sonuç açıklama tarihinin 14 Temmuz 2016 olarak değiştirilmesine karar verildiği ve sınav takvimindeki sonuç açıklama tarihinin bu doğrultuda güncellendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Öte yandan ÖSYM Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yetkilileri, takvim güncellemesinin 2016 yılının ilk merkezi yerleştirmelerinde 2014 yılı KPSS sonuçlarının kullanılmasını ve 2016 yılının haziran ayı sonuna kadar mezun olacak adayların bu yerleştirme için tercih bildiriminde bulunmasını sağlamak amacıyla yönetim kurulu kararı ile alındığını bildirdi.

Türkiye’de kamu kurumlarında görev almak isteyen vatandaşların adil ve eşit şartlarda başvurularının değerlendirilebilmesinin sağlanabilmesi ve aynı zamanda da ilgili devlet kademelerine yetkin personellerin alınabilmesinin sağlanabilmesi amacı ile Kamu Personeli Seçme Sınavı uygulanmaktadır. 90’lı yıllardan bu yana Türkiye’de her yıl uygulanmakta olan Kamu Personeli Seçme Sınavı ile birlikte Türkiye genelindeki devlet dairelerinde ortaya çıkan personel açıklarının on binlerce vatandaş ile doldurulması sağlanıyor. Bu kapsamda 2016 yılı devlet personeli alımı kapsamında gerçekleştirilen 2016 KPSS sonuçları açıklamaları da milyonlarca vatandaş tarafından son derece büyük bir merak ve heyecan ile bekleniyor.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilmekte olan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilen KPSS soruları ve sonuçları açıklamaları kapsamında adayların sınav esnasında çözmüş oldukları soruların yanıtları adaylar ile paylaşıldı. 2016 KPSS soruları açıklaması öğrenciler tarafından son derece büyük bir merakla bekleniyordu ve ÖSYM tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile birlikte öğrenciler KPSS esnasında çözmüş oldukları soruların yüzde 30’unu inceleyerek, tahmini KPSS puanını belirleyebilmeye çalışabiliyor.
Kamu Personeli Seçme Sınavı için oluşturulan bu 2 oturum farkı ise hem devlet kademelerinde personel ihtiyacının bulunduğu alanlara o alan ile ilgili olarak eğitim seviyesi uygun olan personellerin alınabilmesi hem de vatandaşların eğitim durumlarına göre başarılı olabilecekleri devlet kademelerinde görev alabilmelerinin sağlanabilmesidir. Türkiye’de Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve daha pek çok resmi kurumda görev alabilmek için KPSS A oturumuna katılan lisans düzeyi eğitimi tamamlamış veya tamamlaması kesin olan vatandaşlar 2016 KPSS sonuçları açıklamasına göre almış olduklar KPSS puanları üzerinden devlet kurumlarında görev başvurusunda bulunabiliyor.
Devletin her kurumu ve her kademesi için alınacak personelden istenen KPSS puanı farklı düzeyde olacak şekilde belirlenmiştir. Vatandaşlarda buna göre KPSS soruları ve sonuçları açıklaması üzerinden KPSS puanları ile devlet kurumlarında başvuruda bulunabilmektedir. Türkiye’de ÖSYM tarafından yapılacak 2016 KPSS soruları ve sonuçları açıklamalarına göre belirlenmiş olan KPSS başarı puanını yakalamış olan vatandaşların iş bulma sahaları oldukça geniş bir yelpazededir. Yani KPSS sonuçları üzerinden belirlenen KPSS puanına göre devlet personellik başvuruları yapılabiliyor.

Haberin Devamı

KPSS'DE TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Haberin Devamı

Tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta; KPSS tercih ücreti... Bu konu gerçekten çok önemli. Yerleştirme ücretini yatırmayanlar tercihlerini yapamayacak. ÖSYM bu sene de tercih ücretini 15 lira olarak belirledi.

Haberin Devamı

KPSS tercih ücretini bu bankalara yatırabilirsiniz;

T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı

T. Halk Bankası ATM ve İnternet bankacılığı Akbankın tüm şubeleri,

ATM ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Tüm PTT İş Yerleri

*Yerleştirme ücreti, ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı /banka kartı ile de yatırılabilecektir.

Eğer O Belge Yoksa Yerleştirme İptal

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise şu; adayların yerleştirmeleri yapılsada, aday istenen belgelere sahip değilse, kurum tarafından ataması yapılamıyor.

Bu belgeler ise şunlardır;

Sürücü belgesi eğer tercihinizde bu belge aranıyor ise, yerleştirme süresi bitene kadar elinizde basılı kimlik şeklinde olması gerekir.

Mezuniyet diploması adayların ilişkili oldukları okullardan mezun olmuş olmaları gerekir.

Muhasebe sertifikası tercih kılavuzunda 6225 kodu şeklinde yer alıyor. Tercih ettiğiniz bölümde muhasebe belgesi isteniyor ise elinizde bu belgenin olması gerek.

Kaza-i rüşt kararı Mesleki-teknik okul bitirip 15 yaşından büyük ve 18 yaşından küçük olanlara mahkeme kararıyla verilir. Bu şekilde atamaları yapılabilir.

Bilgisayar işletmenliği sertifikası tercih kılavuzunda 6225 kodu şeklinde yer almakta. Eğer tercih ettiğiniz bölümde bilgisayar belgesi gerekiyorsa ve elinizde bu belge yoksa atamanız yapılmaz.

Yabancı dil belgesi tercihlerinde bu belge isteniyorsa adayın elinde bulunması gerekir.

*Eğer ki adayın tercih yaptığı bölümde bu belgelerden biri veya birkaçı isteniyor ve adayın elinde bu belgeler yoksa yerleştirmenin son gününe kadar belgeleri edinmeleri gerekiyor. Aksi takdirde atamaları yapılmış dahi olsa iptal edilir.

KPSS 2016-1’DE NE KADAR MEMUR ALINACAK?

2016-1 merkezi atamada 10 bin civarında memur alımı bekleniyor ancak belediyelerin alacağı sayı net olarak bilinmediği için sayıları şimdiden net olarak kestirmek zor. En kötü ihtimalle Sağlık Bakanlığı’na 6 bin civarında, diğer tüm kurumlarda 4 bin civarında bir personel alımı bekliyoruz.

KPSS KONTENJANLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Her sene olduğu gibi 15 Haziran’a kadar kadro sayıları açıklanmış olacaktır. En erken 10 Haziran veya hafta sonu 11-12 Haziran’da açıklanabilir. En kötü ihtimal de 13 Haziran’a kalır kadroların açıklanması. Belli bir tarihe kadar ÖSYM’ye kadro bildirimleri yapıldığı için DPB de her sene belli tarihlerde kontenjanları açıklamaktadır.

ÖSYM tarafından yapılan açıklama göre KPSS sonuçlarının açıklanması Temmuz ayına ertelendi. Böylelikle KPSS sonuçlarının açıklanacağı yeni tarih olarak 14 Temmuz 2016 tarihi belirlenmiştir. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılan adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan KPSS soruları açıklamasıyla birlikte sınavda çözdüğü soruların yüzde 30’unu inceleyebiliyor ve aynı zamanda da KPSS puanını öğrenebiliyor. Kamu kurumlarında adaletli ve nizami bir yerleşimin sağlanabilmesi amacı ile çıkarılan Bakanlar Kurulu kararınca 1999 yılında Devlet Memurları Sınavı (DMS) ismiyle uygulanan bu sınava 12 kasım 1999 yılında ÖSYM tarafından bir düzenleme getirilerek, günümüz modern Türkiye’sinde de aktif olarak uygulanmakta olan Kamu Personeli Seçme Sınavı A ve B oturumu şeklinde uygulanıyor. Bu kapsamda lisans eğitimini tamamlamış olan veya tamamlaması kesin olan vatandaşlar KPSS A oturumu sınavlarına katılırken, ortaöğretim diploması alan vatandaşlar ise KPSS B oturumu sınavlarına katılıyor.