Gazete Vatan Logo

ÖSS'den sonra nasıl davranmalı?

ÖSS'den sonra anne ve babalar çocuklarına nasıl davranmalı? İşte uzman görüşleri

Aylar süren maratonda son saatler yaşanıyor. Hatta bir çok anne baba çocuklarının sınavdan çıkmasını beklerken, vakit geçirmek için bu haberi okuyor. Bir kaç dakika sonra çocuklarınız hayatlarındaki en önemli kilometre taşlarından biri olan ÖSS’den çıkacaklar. Sınavdan sonra anne ve babaların çocuklarına nasıl davranmalı sorusunu alanında uzman pedegog, diyetisyen ve eğitim uzmanına sorduk.

Onlara değerli olduklarını hissettirin

İnci Vural (Pedegog): Türkiye’de ÖSS, çocukların geleceği açısından tek şans olarak kabul ediliyor. Öncelikle aileler bu görüşü değiştirmeli. ÖSS, çocukların gelecekleri açısından bir çok yoldan sadece biri. Bu duruma önce aileler inanacak sonra da çocuklarına inandıracak. Çocuklarına ÖSS’nin üniversiteye girmek için bir fırsat olduğunu ama hayatta daha bir çok fırsatla karşılaşacaklarını velilerin anlatması gerekiyor. Sınavdan çıkan çocuklar hayal kırıklığı içinde de olabilir. Çocuklara bu noktada verilmesi gereken tek mesaj var: “Evladım senin yapman gereken şey çalışmaktı. Sen çalıştın ve elinden geleni yaptın. Senin alacağın sonuç değil sen bizim için önemlisin.” Bu mesaj verildiği takdirde çocuk çok büyük yaralar almaz.


Cevaplara veliler değil çocuklar baksın

Sadık Gültekin (Eğitim uzmanı): 14:30 gibi televizyonlarda soruların cevapları yayınlanmaya başlayacak. Cevaplar çok iyi hatırlanamayacağı için genelde daha çok soruya doğru cevap verildiği düşünülür. Çocuklar ’doğru yapmışım’ gibi hisseder. Bu yüzden çocuklar ne çok ümitkar olsunlar ne de çok karamsar. Açıklanan cevaplar kesin sonucu değil sadece ortalamayı gösterecektir. Cevaplar açıklanırken anne babanın da baskısı olur. Çocuklara ’Bunu da mı boş bıraktın?’ ya da ’Bu soruya bile mi cevaplayamamışsın?’ tepkilerini verirler. Ya da çocuklar bu tepkiyi almamak için bilemedikleri soruları bile bilmiş gibi davranırlar. Bu yüzden cevaplar sırasında çocukları yanlız bırakmakta fayda var. Her sınav sonrası biz tavsiye etmesek de puanlamalar yapılacak. Ancak bu sefer işe yaramayacak çünkü geçen yıla oranla sınava giren sayısında 130 bin azalma var. Bu yıl çok sürpriz sonuçlar yaşanabilir. Ailelere son tavsiyem ise çocukların bölüm tercihlerinde çok etkin rol oynamamaları. Yapılan tercih annenin, babanın tercihi olmamalı. Eğer çok isteyen aile varsa, bir sonraki ÖSS’ye kendileri girsinler.

Strese karşı B vitaminli yiyecekler verin

Dilara Koçak (Beslenme ve diyet uzmanı): Sınavdan çıkan çocuklar stresli olacaktır. Strese karşı ise B vitamini çok etkilidir. En iyi B vitamini kaynağı ise ’tiamin’dir. Bu maddeyi ise makarna, bulgur ve tam tahıl ekmekte bulunur. Bu yiyecekler stresi azaltacaktır.

Sınav sırasında çocuklar en fazla beyinlerini yoracak. Beyin enerji olarak glikoz kullanır. Karbonhidrat tükemi ile bu açık kapatılabilir. Taze sıkılmış meyvu suları, meyve salataları en iyi karbonhidrat kaynakları arasında yer alır. Sınavdan sonra çocuklar fiziken de yorgun olacak. Hatta yaşadıkları gerilim ve yorgunluk yüzünden kas kasılması yaşayanlar da olabilir. Potasyum iyi bir çözüm olacaktır. Potasyum ise kayısı, muz, kavun, patateste bol miktarda bulunur. Ayrıca bol su içmek gerekecek.

‘Yarış atı değil öğrenciyiz’

ESKİŞEHİR’DE Liseli Genç Umut adlı bir grup ÖSS’yi protesto etti. Çeşitli yazıların bulunduğu pankart ve döviz taşıyan öğrenciler sokakta skeç sergileyerek ÖSS’yi Azrail’e benzetti. Grup adına basın açıklamasını okuyan Nazlı Can Güner, 3 saat süren sınava katılan gençlerin sadece 4’te 1’inin üniversitelere girebileceklerini anlatırken “Bizler adaletsiz ÖSS ve her türlü eleyici sistemin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.



Haberin Devamı