Gazete Vatan Logo

ÖSS'de özel adaylara özel kurallar

2008-ÖSS'ye başvuracak adaylardan okul birincileri, üstün yetenekliler, TÜBİTAK yarışmalarında başarı kazananlar, spor dallarında derece alanlar, bedensel engelliler, yurt dışında yaşayanlar ve yurt dışında öğrenim görmek isteyenler için farklı kurallar bulunuyor.


Bu durumdaki adayların, 2008-ÖSS kılavuzunda yer alan kuralları dikkatli incelemeleri gerekiyor.


Kılavuza göre, orta öğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar, genel kontenjana ek olarak yüksek öğretim programlarında okul birincileri için ayrılacak kontenjanlardan yararlanacaklar. 2007-2008 eğitim-öğretim yılı okul birincileri bu kontenjanlardan 2008-ÖSS'ye girmek koşuluyla sadece 2008-ÖSYS'de yararlanabilecekler. Okul birincilerinin kendi okullarında en yüksek "Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı"na sahip olabilmeleri için okullarındaki en yüksek mezuniyet puanına sahip olmaları gerekiyor. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı olduğu için, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilecekler. 2008-ÖSS'de 160'tan az ÖSS puanı alan okul birincileri, diğer adaylarda olduğu gibi yerleştirme işlemine alınmayacaklar.


ÜSTÜN YETENEKLİLER

Belli sanat dallarında üstün yetenekli olduğu saptanan öğrencilerin, yüksek öğretim programlarına alınmalarıyla ilgili işlemleri YÖK'ün belirlediği esaslar çerçevesinde yürütülecek.


Devlet konservatuvarlarının müzik ve sahne sanatları bölümleri ile güzel sanatlar fakültelerinin resim ve heykel bölümlerinde okumak isteyenlerin üstün yeteneklerinin saptanması için ilgili yüksek öğretim kurumlarına doğrudan başvurmaları gerekiyor. Bu adayları değerlendirme ve seçme işlemleri, ilgili üniversite rektörlüklerinin oluşturacağı komisyonlar tarafından yapılacak.


BİLİM OLİMPİYATLARINA KATILANLAR

Liselerde öğrenim görürken TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Dairesi Başkanlığınca düzenlenen uluslararası bilim olimpiyatlarına ve proje yarışmalarına gönderilen ve dereceye girenler ile yurt içinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren adaylar, derece aldıkları alanlarla ilgili yüksek öğretim programlarını tercihleri arasında göstermeleri halinde bu programlara yerleştirilmelerinde ağırlıklı orta öğretim başarı puanları ayrı bir katsayı ile çarpılarak 2008 Yerleştirme-ÖSS (Y-ÖSS) puanlarına katılacak.


Hesaplama yapılırken, uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalya alanlara 0.24, gümüş madalya alanlara 0.21, bronz madalya alanlara 0.18, uluslararası bilim olimpiyatlarına katılan ancak derece alamayanlara 0.14 katsayısı uygulanacak.


Ulusal bilim olimpiyatları ile uluslararası proje yarışmalarında birinci olanlar 0.14, ikinci olanlar 0.12, üçüncü olanlar 0.10; ulusal proje yarışmalarında birinci olanlar 0.10, ikinci olanlar 0.08, üçüncü olanlar 0.06 katsayısından yararlanabilecek. Birden fazla kategoride derecesi bulunan adaylar için en yüksek katsayı geçerli olacak.


Adaylar, bu haktan yararlanabilmek için isteklerini TÜBİTAK'a yazılı olarak bildirecekler.


Uluslararası bilim olimpiyatlarında kazandıkları derece nedeniyle 2008-ÖSS'ye girmeyip sınavsız yerleştirilme hakkından yararlanmak isteyen adayların 2008-ÖSYS'ye başvurmaları gerekiyor.


PUAN KAYIPLARI OLMAYACAK

2006-2007 öğretim yılında orta öğretim kurumlarından mezun olamadıkları için yerleştirildikleri yüksek öğretim programlarına kayıtlarını yaptıramayan adaylar, durumlarını bir dilekçeyle ÖSYM'ye bildirecekler.


Bu adaylar, bir yüksek öğretim programına yerleştirilmemiş gibi işlem görecekleri için puan kayıpları olmayacak.


SPOR YARIŞMALARINDA DERECE ALANLAR

Spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı adaylar, spor alanlarında yüksek öğretim programlarına yerleştirilirken, bu adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları, YÖK'ün belirleyeceği bir katsayı ile çarpılarak, 2008-ÖSS puanlarına eklenecek.


Bu uygulamadan yararlanabilmek için Olimpiyat Oyunları, Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası, Akdeniz Oyunları, Karadeniz Oyunları, Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Oyunları, Universiade Oyunları, Dünya ve Avrupa Gençlik Olimpik Festivali ile Dünya Askeri Oyunları'nda ilk üç dereceye girmiş olmak gerekiyor.


Bu adaylar, merkezi yerleştirme dışında ÖSS puanları, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları, yüksek öğretim programlarının kontenjanları ve yapacakları tercihler göz önünde tutularak, ÖSYM tarafından yerleştirilecekler.


2008-2009 öğretim yılında spor ile ilgili alanlarda bir yüksek öğretim programında okumak isteyen adayların 1 Temmuz 2007 tarihinden sonraki bir tarihte Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden veya özerk spor federasyonlarından aldıkları "Milli Sporcu" belgelerinin asıllarını veya noter tasdikli örneğini bir dilekçeyle 18 Temmuz 2008 tarihine kadar ÖSYM'ye gönderecekler. Bu adayların 2008-ÖSS'ye girmiş olmaları da isteniyor.


BEDENSEL ENGELLİ ADAYLAR

Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayları seçme ve yerleştirme işlemleri ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, engel türü, engel derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak. Bu durumdaki adaylar bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporuyla kimlik bilgilerinin yer aldığı engellerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan dilekçeyi 2008-ÖSS Aday Bilgi Formuna ekleyecekler.


Raporları ÖSYM'ce kabul edilen adaylar, ayrı salonlarda sınava alınacaklar ve gerekliyse kendilerine "okuyucu", "işaretleyici" görevliler eşlik edecek.


YURT DIŞINDAN BAŞVURACAK ADAYLAR

Orta öğretimlerini yurt dışında bitirmiş veya halen yurt dışında (KKTC hariç) okumakta olanlar, not belgeleri ile birlikte bir dilekçeyi ÖSS başvuru formuna ekleyecekler.


İsteyen adaylar, sınav ücretlerini döviz cinsinden bankaya yatırabilecekler. Bu yolla başvuracak adaylar, ÖSS ücreti olarak 35 Avro, 25 İngiliz Sterlini, 55 İsviçre Frankı veya 45 ABD Doları yatıracaklar ve dekontu başvuru formuna ekleyerek, 7 Nisan 2008 mesai saati bitimine kadar ÖSYM'de olacak şekilde gönderecekler.


2008-2009 öğretim yılında kendi imkanlarıyla ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, AB'ye üye ve aday ülkeler ile Avrupa Ekonomik Alanına üye olan (İzlanda, Lihtenşayn, Norveç ve İsviçre) ülkeler hariç yurt dışında yüksek öğrenim görmek isteyenlerin diploma denklik başvurularının değerlendirilebilmesi için ÖSS'ye girmeleri ve ön lisans programları için ilgili puan türünde 160 veya daha fazla, lisans programları için ilgili puan türünde 185 veya daha fazla puan almaları gerekiyor.

MİLLİYET

Haberin Devamı