Gazete Vatan Logo

Osmanlı sancağıyla uğurlandı

İşadamı Mustafa Koç dün son yolculuğuna uğurlanırken törende müftü “Ailenin Marmara İlahiyat’a özel bir ilgisi vardı. Beyefendi de bu fakülteye defalarca gelmişti. Bugün son yolculuğuna buradan uğurluyoruz. Koç ailesi her ramazanda camide iftar verdi” dedi

Osmanlı sancağıyla uğurlandı

Kalp krizi sonucu 56 yaşında hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Vehbi Koç, dün son yolculuğuna uğurlandı. İş, sanat spor dünyasının büyük katılım gösterdiği Koç’un cenazesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da cenazeye katıldı.

İlk tören holdingde

Mustafa Koç için dün ilk tören Üsküdar Nakkaştepe’deki Koç Holding Genel Müdürlük binasında düzenlendi. Yaklaşık yarım saat süren tören sonrasında Koç’un cenazesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camisi’ne götürüldü. Cami çevresinde özel güvenlik önlemleri alındı. Bazı yollar trafiğe kapatılırken camiye girişler polis ekiplerinin araması ve x-ray cihazından geçişle sağlandı.

Cenaze, son yolculuğuna uğurlanacağı camiye kardeşi Ali Koç ve sevenlerinin omuzları üzerinde getirildi. Tabutun, Sadberk Hanım Müzesi’nden getirilen Osmanlı sancağı ile örtüldüğü görüldü Aynı sancak daha önce de Mustafa Koç’un halası Sevgi Gönül’ün 2003 yılındaki cenaze töreninde kullanılmıştı. Tabutunun yanına eşi, çocukları, ailesi ve Koç topluluğunun adlarının yazdığı çiçekler konuldu. Koç Ailesi camide cenaze namazına gelen binlerce kişinin taziyesini kabul etti. Cami avlusunda kurulan çadırda, Koç’un babası Rahmi Koç, annesi Çiğdem Simavi, kardeşleri Ali ve Ömer Koç, karısı Caroline Koç ve kızı Esra Koç taziyeleri kabul etti.

Haberin Devamı

Kabristana büyük akın

Mustafa Koç, aile kabristanında, adını taşıdığı dedesi Vehbi Koç’un yanına defnedildi. Mustafa Koç, dualarla toprağa verilirken aile üyeleri ve ailenin yakınları kabristanın içerisindeki boşluklarda Kur’an-ı Kerim tilavetini dinledi. İş, sanat, siyaset ve akademisyen çevrelerinden yoğun katılımla gerçekleşen defin töreninde imamın okuduğu dualar, Mustafa Koç’u son yolculuğuna uğurlayanları duygulandırdı. Avrupa yakasında zaman zaman süren kar yağışı ve soğuk havaya rağmen Koç’un defin törenine yoğun katılım oldu. Aile kabristanının çevresinde erken saatlerden itibaren bir araya gelen kalabalık, kabristanın önünde uzun kuyruk oluşturdu. Sessizlik ve saygıyla bekleyen kalabalığın defin törenini görebilmek için mücadele ettiği görüldü. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı defin töreninde kamu kolluk görevlileriyle, Koç Ailesinin personeli mesai yaptı. Görevli personele ikramların yapıldığı tören gözyaşı ve dualarla sona erdi.

Haberin Devamı

Necip Fazıl şiiri okudu

Kur’an-ı Kerim okuyarak Arapça ve Türkçe dualar eden görevli imam Fatih Savaş, dua sonunda merhum Necip Fazıl Kısakürek’in “Ölüm Güzel şey” isimli şiirinden alıntı yaptı. Şiirin duada yer alan kısmı şöyle: “Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber?... Öleceğiz müjdeler olsun, müjdeler olsun! Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun! Kapı kapı, yolun son kapısı ölümse; Her kapıda ağlayıp o kapıda gülümse! O demdeki, perdeler kalkar, perdeler iner, Azraile hoş geldin, diyebilmekte hüner...”

Maçta vefa pankartı

Spor Toto Süper Lig’in 19. haftasında Fenerbahçe ie Çaykur Rizespor takımları Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde karşılaştı. Fenerbahçeli taraftarlar tribünlerde işadamı Mustafa Koç anısına pankart açtı. Fenerbahce Başkanı Aziz Yıldırım da Elmadağ’daki Divan Oteli’nde, Koç Ailesi’ne taziyelerini iletti.

Haberin Devamı

Sancak müzeden getirildi

Mustafa Koç’un tabutunun üzerinde bulunan üzerinde ayet yazılı bordo örtü dikkat çekti. Örtünün aileye ait bir Osmanlı sancağı olduğu öğrenildi. Aileye ait bu sancak Sadberk Hanım Müzesi’nden getirilerek Mustafa Koç’un tabutuna örtüldü. Aynı sancak daha önce de Mustafa Koç’un dedesi Vehbi Koç ve halası Sevgi Gönül’ün 2003 yılındaki cenaze töreninde kullanılmıştı. Mustafa Koç’un tabutunun üzerine örtülen 19. yy sonu 20. yy başına ait olan Osmanlı sancağında şöyle yazıyor: ‘Lâ ilâhe İllallâhu el-Melikü’l-hakku’l-mubîn Muhammedun resûlullâh sadiku’l-va’di’l-emîn (Hak ve gerçek olan kainatın sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Güvenilir ve sözünde sadık Muhammed, onun elçisidir).

İlk cenaze töreni

Mustafa Koç’un cenazesinin kaldırıldığı Marmara Üniversitesi Tatbikat Camii ilk kez bir cenaze törenine ev sahipliği yaptı. Cami henüz birkaç ay önce tamamlanmış ve açılışı da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmıştı. Cenaze öncesi avluyu cenaze namazına hazırlamak için yoğun bir çalışma vardı. Koç grubu ve belediye çalışanları dahil yüz kişi çalışmalara destek verdi. Camii avlusu tamamen halı ile döşendi, üzeri tente ile kaplandı, portatif sobalar yerleştirildi, ve ilk cenaze olduğu için bir de musalla taşı konuldu.

Haberin Devamı

Tatbikat camii depreme dayanıklı olmadığı gerkçesiyle iki yıl öncesinde yıkılmış ve yeni bir camiinin inşaatına başlanmıştı. Çalışmalar 2 yıl sürdü. 2015 Ekim ayında ise tamamlandı. Açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan katılmıştı. Kılınan Cuma namazının ardından Erdoğan şöyle konuşmuştu: Bugün gerçekten Muharrem’in 10’uncu gününde, aşure gününde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerek Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileriyle beraber bu mutluluğu yaşıyoruz, gerekse çevredeki vatandaşlarımızla hakikaten çok çok farklı bir mimarinin ortaya konması suretiyle Marmara İlahiyat Fakültesi bugün farklı bir zenginliğe kavuştu. Hayırsever kardeşimize çok teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun.”

Müftü açıkladı

Mustafa Koç için cemaatten helallik isteyen müftü Rahmi Yaran, “Koç ailesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne özel bir ilgisi vardı. Bu vesile ile Mustafa Koç beyefendi de bu fakülteye defalarca gelmişti. Bugün son yolculuğuna buradan uğurluyoruz. Allah rahmet eylesin” ifadelerini kullandı. Müftü Yaran ayrıca Koç ailesinin her ramazan aylarında camide vatandaşlara iftar verdiğini belirtti. Rahmi Yaran’ın duasının ardından tabut omuzlara alınarak cenaze arabasına taşındı ve Zincirlikuyu’ya götürüldü.

Her kesimden siyasetçi

Törene siyasilerden ilk önce Cumhurbaşkanı Erdoğan gelirken, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu ilerleyen dakikalarda peş peşe geldi. Farklı partilerden eski ve yeni birçok siyasi de cenaze törenine katıldı. Bakanlar, milletvekilleri, iş adamları, spor dünyasından temsilciler ve çok sayıda seveni de törende hazır bulundu. Son günlerde birbirlerini sert şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun birbirleriyle el sıkışmaması ve selamlaşmaması gözlerden kaçmadı.