Gazete Vatan Logo

Osmanlı’nın en platonik aşkı!

Osmanlı'nın platonik aşkı gün yüzüne çıkıyor

Amasya Belediyesi tarafından yapımı süren ‘Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi’nde Mimar Sinan’ın, Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Hürrem Sultan’ın kızı Mihrimah Sultan’a olan aşkı yaşatılacak.


Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Mimar Sinan’ın, Mihrimah Sultan’a karşı olan platonik aşkıyla ilgili, rölyef, hikaye, resim ve bilgilerin müzenin bir bölümünde yer alacağını söyledi.Amasya Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıl süren proje ve hazırlık çalışması ardından 2.5 ay önce ‘Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi’ inşaatına başlandı. 8 bin metrekarelik alan üzerinde yapılan inşaat çalışması büyük oranda tamamlandı. Müze binasının iç donanımı ile çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Müzede başta Ferhat ile Şirin olmak üzere, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Remeo ile Juliet, Mimar Sinan ile Mihrimah Sultan’ın aşk hikayesi ile Anadolu’da aşıklık geleneği, yavukluluk kültürü ve Mevlana ve Hacıbektaşı Veli’nin felsefesiyle anlatılan ilahi aşkın yer alacağı belirtildi.

Projenin koordinatörü Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş da Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan aşkının hikayetini anlattı. Mimar Sinan ve Vezir Rüstem Paşa’nın Mihrimah Sultan’a evlenmek için talip olduklarını söyleyen Akbaş, şöyle devam etti, “Ama Hürrem Sultan kızı için Rüstem Paşa’yı tercih eder. Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a olan aşkını Hürrem Sultan bilmektedir. Buna rağmen Rüstem Paşa Mihrimah Sultan’la evlendirilmiş. Mimar Sinan’a bir fermanla Üsküdar’da Mihrimah Sultan adına bir cami yapılması talimatı verilir. Üsküdar’da iki minareli oldukça büyük dışarıdan görüntü itibariyle kubbelerin dökümü açısından saçları omuzlarına dökülmüş bir bayan silüeti gibi iki minareyle Rüstem Paşa ile Mihriman Sultan’ı anlatmaya çalışır. Miman Sinan ama o kadar büyük bir camide kendi mimari tarzının tersine karanlık bir cami yapar. Bunu da Rüstem Paşa’ya olan kinini veya Rüstem Paşa’nın ne kadar kötü ruhlu bir insan olduğunu anlatmaya çalıştığı ifade ettiği rivayet edilir. Daha sonra herhangi bir talimat olmadan Mimar Sinan Edirnekapı sırtlarında tek minareli Küçük Mihrimah Sultan Camisini yapar. Tek minare ile kendisini anlatır ama koskoca kubbeyi 160 tane pencere ile aydınlık bir cami haline getirir. Bu aydınlıkta Mimar Sinan kendi aşkını ve aydınlığını ifade etmeye çalışmıştır.”

Muhteşem yüzyıl dizisinde Rüstem rolünde oynayan Ozan Güven ve Mihrimah Sultan rolünde Pelin Karahan oynuyor.


Haberin Devamı