Gazete Vatan Logo
Sponsorlu

Osmanlı’nın en değerli hazineleri

Osmanlı döneminde takılar neyi temsil ederdi? İşte Osmanlı'nın en değerli hazineleri...

Son döneme damgasını vuran bir dizi olan Muhteşem Yüzyıl sayesinde Osmanlı dönemi takılarına ilginin arttığı görülüyor. Peki, takılar Osmanlı’da neyi temsil ederdi?

Osmanlı Devleti’nde takı ve mücevher ustalarının çoğunun Ermeni olduğu görülür. Türkler savaşçı bir millet oldukları için zanaata vakit ayıramıyordu. Bu nedenle kuyumculuk ve çinicilik gibi zanaatlar diğer milletlerin ustalaştığı bir daldı.

Osmanlı tarzı birbirinden güzel yüzüklere göz atmak ister misiniz?
Osmanlı’da takılar, imparatorluğun ruhunu yansıtır ve ihtişam göstergesidir. Değerli taşlar üzerinde ince işçilik yapılarak doğal yapısının korunmasına gayret edilirdi.Osmanlı’da takıların biçimi saray erkanının zevki ve beğenisi doğrusunda şekillenmiştir. Elbette kültürel ve siyasal ilişkiler de etkili olmuştur. Özellikle 18. yüzyıldan sonra daha iri ve gösterişli taşlar kullanılması bu etkinin bir sonucudur.

Osmanlı esintileriyle tasarlanan bu takılar göz kamaştırıyor!
Osmanlı’da mücevherat ve kuyumculuk sadece takı değil savaş aletleri, miğferler ve sorguçlar gibi her türlü eşyada kullanılmıştır. Saraya mensup kişilerin kullandıkları eşyalarda da mücevherler dikkat çekmektedir. Zümrütten yakuta kadar değerli taş işlemeli beşikler, bardaklar, tabaklar ve özellikle tahtlar Topkapı Sarayı’nda görülebilmektedir.

Reklam

Haberin Devamı