Gazete Vatan Logo

Osmanlı dizisi izliyor Facebook’a bağlanıyoruz

İstanbul Ekonomi Araştırma yıl boyunca her ay sahaya inerek Türkiye Monitörü araştırması yapıyor. Şirketin Genel Müdürü Can Selçuki anket analizleriyle 2017 yılını değerlendirdi.

Osmanlı dizisi izliyor Facebook’a bağlanıyoruz

İstanbul Ekonomi Araştırma şirketi yıl boyunca kendi geliştirdikleri yazılım desteğiyle 5 milyarın üzerindeki farklı veri noktasının analizinden çıkan raporlamalarda yapay zeka ve makina öğrenimi tekniklerini de kullanarak Türkiye’nin nabzını tutuyor. Buna ek olarak her ay sahaya inerek Türkiye Monitörü araştırması yapıyor. Bu araştırma ile Türkiye çapında siyaset, ekonomi, dış politika ve güncel olaylarla ilgili kamuoyu algısını ve tercihlerini ölçülüyor.

Şirketin Genel Müdürü Can Selçuki, Türkiye Monitörü anket sonuçlarına 2017’yi şöyle değerlendirdi: “2017 yılı Türkiye ve Dünya’nın en uzun yıllarından biri ve baş döndürücü bir seneyi geride bırakıyoruz. Biz de bu vesileyle 2017 yılında yaptığımız araştırmalara dönüp hangi konulara nasıl tepkiler verdik bunları derledik. Yıl boyunca yaptığımız çalışmalarda, toplumun siyasi görüş, yaş, sosyo-ekonomik durum gözetmeksizin en çok birleştiği konulardan biri eğitim sisteminden duyulan memnuniyetsizlik. Toplumun yaklaşık yüzde 75’i eğitim sisteminden memnun olmadığını söylüyor. İlginçtir bu oran çocuklu ailelerde, çocuksuz ailelere göre daha yüksek.”

Haberin Devamı

2018 yılı beklentileri...

Selçuki 2017 yılının bir diğer belirleyici konusuun ekonomideki gelişmeler olduğunu, özellikle son çeyrekte döviz kuru ve enflasyonun herkesin radarında olduğunu belirtiyor. Anket sonuçlarına göre genel bir değerlendirme olarak hane halkının ekonomik durumla ilgili algısının olumsuz yönde ilerlediğini görüdüklerini söylüyor. Peki ya 2018 nasıl geçecek, Selçuki bu soruya da anketlere bakarak anlatıyor, “Gelecekten beklentiyi yakalamaya çalıştığımız, 1 milyon TL’niz olsa ne yapardınız sorusuna verilen yanıtların daha umut verici olduğunu söylemek mümkün. Genç nüfus arasında en yüksek yatırım alanı Türkiye’den bir ev almak olarak belirtilmiş. Son zamanlarda yurt dışında yaşam ve vatandaşlık imkanları hakkında konuşmaların arttığı bir dönemde bu sonuç bana umut veriyor açıkçası. Dikkat çekilmesi gereken bir diğer sonuç ise, her üç yaş grubunda da yaklaşık yüzde 20’lik bir kesimin böyle bir parayı borç kapatmak için kullanacağnı söylemesi.”

Haberin Devamı

Türkiye’deki eğitim sisteminden ne derece memnunsunuz?
Çok memnunum yüzde 2,2
Memnunum yüzde 11,2
Ne memnunum ne memnun değilim yüzde 12
Memnun değilim yüzde 24
Hiç memnun değilim
yüzde 49,8.
Türkiye genelinde okul çağında çocuğu olan yüzde 54.5’lik bir kesim eğitim sisteminden memnun değilken yüzde 44.4’lük bir kesim ise eğitim sisteminden memnun.
Hangi tür diziyi izliyorsunuz?
Osmanlı dizisi yüzde 29
Mafyatik dizi yüzde 16.7
Polisiye dizi yüzde 7.2
Komedi dizisi yüzde 3
Yabancı dizi yüzde 2.2
Dizi izlemiyorum yüzde 33.7
Diğer türler yüzde 16.7
Hangi dizi karakterisiniz?
Ankete katılan karınlar Diriliş Ertuğrul’daki Halime Hatun ve Vatanım Sensin’deki Bergüzar Korel’in canlandırdığı Azize Hemşire’yi kendileriyle özdeşleştiriyorlar.
Türkiye’de en çok güvendiğiniz isim kim?
Ekim ayında 1537 kişi arasında yapılan Türkiye’nin en güvenilen isminin kim olduğu sorusuna katılımcıların yüzde 39,7’si Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanıtını verdi. Erdoğan’ı yüzde 21,5 ile ‘Kimse Yok’ ve yüzde 9,3 ile ‘Diğer’ yanıtları izledi.
Siyasi gelişmeler içinana haber kaynağınız nedir?
Yüzde 73,9 TV
Yüzde 51,1 sosyal medya
Yüzde 23,8 günlük gazete
Yüzde 11.7 eş dost sohbeti
Yüzde 10.5 radyo
Yüzde 3 din adamlarının vaazları
Yüzde 2 diğer
Hayatta en önem verdiğiniz değer hangisidir?
Ailem yüzde 26
Çocuklarım yüzde 11.3
Dürüstlük yüzde 11.1
Sağlık yüzde 6.0
İnsanlık yüzde 5.8
Saygı yüzde 5.0
Din yüzde 4.0
1 milyon TL’niz olsa, aşağıdaki yatırımlardan hangilerini yaparsınız?
Borçlarımı kapatırım yüzde 77.1
Türkiye’de iş açarım yüzde 72
Türkiye’de ev alırım yüzde 66.3
Altın alırım yüzde 66.6
Yeni araba alırım yüzde 40.6
Döviz alırım yüzde 30.6
Yurtdışında ev alırım yüzde 22.3
Yurtdışında iş açarım yüzde 21.1
Faize yatırırım yüzde 17
Aşağıdaki seçeneklerden hangisine borcunuz var?
Banka yüzde 41
Borcum yok yüzde 23.8
Arkadaş, akraba yüzde 16,3
Vergi yüzde 8,7
SGK yüzde 5,6
Araca kurum yüzde 3,2
Diğer yüzde 1,4
Halihazırdaki işinizden ne kadar memnunsunuz?
Hiç memnun değilim
yüzde 4.3
Memnun değilim yüzde 7.2
Ne memnunum ne de memnun değilim yüzde 5.8
Memnunum yüzde 29.8
Çok memnunum yüzde 11.5
Cevap yok yüzde 41.3

Haberin Devamı