Gazete Vatan Logo

Osmanlı Devleti ne zaman, kaçıncı yüzyılda, nerede kuruldu?

Osmanlı Devleti, Oğuzların Kayı boyundan gelir. Osmanlı Hanedanı Osman Gazi tarafından kurulan Osman Devleti ne zaman kuruldu, kaçıncı yüzyılda kuruldu? İşte detaylar…

Osmanlı Devleti ne zaman, kaçıncı yüzyılda, nerede kuruldu?

600 yıl boyunca varlığını sürdüren Osmanlı, Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’un Bizans İmparatorluğu’ndan alınmasıyla Orta Çağ’ın kapanıp, Yeni Çağ’ın başlamasına dahi neden olmuştur. Kanunu Sultan Süleyman Döneminde altın çağını yaşayan Osmanlı Devlet ne zaman, kaçıncı yüzyılda kuruldu.

Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu?

Osmanlı devleti 1299 yılında, Osman Bey tarafından kuruldu. Osman Bey yakın arkadaşları ile Bilecik, Yarhisar ve İnegöl’ü fethettikten sonra resmi olarak kuruldu ve 20 yüzyıla kadar varlığını sürdürdü. En geniş topraklara ise, 16. Yüzyılda ulaşmıştır.

Osmanlı Devleti nerede kuruldu?

Osmanlı Devleti Bilecik’in Söğüt ilçesinde kuruldu. 1302 yılında Bizans İmparatorluğu Osman Bey’i durdurmak için yola çıksa da başarılı olamamıştır. Osman Bey, Bizans İmparatorluğu ile yaptığı ilk savaş Koyunhisar Muharebesi kazandıktan sonra, resmi olarak kuruluşunu ilan eder.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Beye, Kendisine Kara Osman, Fahruddin ve Mu’înüddin de denmiştir.

İlk kazandığı toprak Rumeli

Haberin Devamı

Osman Bey, 1326'da Bursa'yı kuşattı. Bu esnada rahatsızlandığından, kuşatmayı Orhan Bey devam ettirdi. Bursa’nın fethedilmesinin ardından, başkent yapıldı.

Kendi adına para bastırarak, beyliğin devlet haline gelmesini sağladı. 1329'da III. Andronikos'un başında bulunduğu Bizans ordusu ile yaptığı Pelekanon Muharebesi'ni kazandı. Önce, 1331'de İznik'i, ardından, 1337'de İzmit'i topraklarına kattı.

Komşu Türk beyliklerinin topraklarına katmasıyla genişlemeye başlayan Osmanlı’nın egemenliğine 1345'te Karesioğulları Beyliği altına girdi.

Karesioğlulları Beyliğini almasıyla, beyliğin hem donanmasından hem de Rumeli’ye geçiş için önemli noktalara sahip oldu.

1352'de, taht kavgaları ile mücadele eden Bizans yöneticilerinden Matheos Kantakuzinos'a isteği üzerine yardım kuvveti gönderen Orhan Bey, yardımın karşılığı olarak Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Çimpe Kalesi'nin sahibi oldu.

Çimpe Kalesi'nin ele geçirilmesi ile Osmanlı Devleti, ilk Rumeli toprağını kazanmış oldu. Böylece Osmanlı altı yüzyıl boyunca Doğu dünyası ile Batı dünyası arasında bir köprü işlevi görevinin ilk adımını atmış oldu.

Haberin Devamı

Kuruluş dönemi padişahları

Osman

Orhan

1. Murad

1. Beyazıd (Yıldırım)

1. Mehmet

2. Murad