Gazete Vatan Logo

Osman Baydemir sessizliğini bozdu!

AK Parti'nin tirazları üzerine Doğu ve Güneydoğu'da bazı merkezlerdeki sandıklar bir kaç kez sayılırken, protesto gösterileri ise yayılıyor. Şanlıurfa'nın Viranşehirç ve Ceylanpınar ilçelerine çok sayıda asker ve polis sevkedilirken iki ilçede de olağanüstü hal uygulaması kapsamında gösteriler yasaklandı. Seçim kurulları, BDP'nin Ceylanpınar, Birecik ve Kozluk'taki itirazlarını reddetti. AK Parti'nin Ağrı'da seçimleri BDP'nin kazanmasına yaptığı itiraz başvurusu ise Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderildi. Şanlıurfa'da Ak Parti karşısında ağır yenilgi alan BDP'nin Şanlıurfa adayı Osman Baydemir ise sessizliğini bozarak seçim sonuçlarını "Cumhuriyet tarihinin en karanlık seçimi" sözleri ile değerlendirdi.

BDP'NİN YAPTIĞI BAŞVURU REDDEDİLDİ

Seçimlerde 11 il, 68 ilçe ve 23 beldede seçimi kazandığı açıklanan BDP'nin kazandığı bazı belediyelere yönlik Ak Parti'nin itirazları bölgede çatışmaya yolaçtı. Çatışmaları bastırmak için olayların yaşandığı bölgelere takviye polis ve asker kuvveti sevkedildi. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, sEçime hile karıştırıldığı ve oy pusulalarının yakıldığı iddiasıyla İlçe Seçim Kurulu'na BPD'nin yaptığı başvuru reddedildi. Bunun üzerine başlayan çatışmalar önceki gün ve dün devam etti. Gerginliğin dün de sürdüğü ilçeye çevre il ve ilçelerden takviye askerve polis kuvveti sevk edildi. Kaymakamlık ise 30 gün süre ile tüm gösteri ve eylemleri yasakladı. Birecik ilçesinde BDP'nin itirazı reddedilirken yaşanan olaylarda bir çocuk yaralandı.

İLÇEYE ÇOK SAYIDA ASKER VE POLİS SEVK EDİLDİ

Viranşehir ilçesinde BDP'nin seçimleri kazanmasının ardından, AK Parti'nin İlçe Seçim Kurulu'na oyların tekrar sayılması için yaptığı itiraz kabul edildi. Seçim Kurulu AKP'liler tarafından belirlenen 200 sandıkta geçersiz oyların tekrardan sayılmasına karar verdi. İlk syımda 512 fark ortaya çıkarken ikinci sayımda fark 86'ya düştü. AK Parti dün üçüncü kez sonuca itiraz etti. Oylar yeniden sayılırken, sayıları binleri BDP'li gruplar seçim kurulu çevresinde toplandı. Gerginliğin artması üzerine ilçeye çok sayıda asker ve polis sevk edildi. İlçede gösteriler yasaklandı. Önceki akşam ilçede yaşanan olaylarda AK Parti ilçe binası molotof kokteyli ile yakıldı. İlçede gergin bekleyiş sürüyor.

AĞRI'DAKİ İTİRAZ YSK'YA GÖNDERİLDİ

AK Parti'nin Ağrı'da seçimleri BDP'nin kazanmasına yaptığı itiraz başvurusu üzerine oylar 13 kez sayıldı ancak snuç edğişmedi. Bunun üzerine sonuçlar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderildi. Bitlis'in Güroymak ilçesinde BDP'nin 32 oy farkı ile belediyeyi kazandığının açıklanması sonrası, AK Parti'nin itirazı üzerine oylar yeniden sayıldı. BDP'nin oyu, yeni sayımda 33'e çıktı. Ahlat ilçesinde seçimi AK Parti adayının kazanmsına BDP'nin yaptığı itirazın reddedilmesi sonrasında yaşanan olaylara polis sert müdahalede bulundu. İlçede 30'u aşkın kişi gözaltına alındı. Kars'ın Kağızman ilçesindeki çatışmalarda ise 5 kişinin yralandığı belirtildi.

Van'ın Gevaş ilçesinde AK Parti adayının seçimi 7 oy farkla kazanması ardından BDP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz reddedildi. Batman'ın Hasankeyf ilçesinde ise oy pusulularnın çöpte bulunması üzerine BDP, sçim kuruluna itiraz etti. BDP'nin az bir farkla kazandığı Iğdır'da MHP'nin itirazı üzerine yapılan sayımda BDP'nin oyu arttı. BDP oy artışı ile birlikte bir meclis üyesi daha kazandı.

Mersin'in Akdeniz ilçesinde belediye başkanlığının ikinci kez BDP tarafından kazanılması ardından CHP, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile İlçe Seçim Kurulu'na itiraz başvurusunda bulundu. İtirazı protesto amacıyla çok sayıda BDP'li Akdeniz Belediyesi önünde bir araya geldi. Tekrar yapılan sayım sonrası seçim kurulu CHP'nin itirazını reddetti.

'OYLARIMIZI ÇALDILAR'

Twitter hesabından Urfa'daki seçimleri değerlendiren Baydemir, yenilgiyi oylarının çalınmasna bağladı. Baydemir, “Hırsızlar karanlık ortamlarda çalışırlar, halkın malını, kamunun malını çalanlar elbette oylarımızı da çalarlar ve çaldılar" dedi. Halkın oylarını koruyamadıkları için helallik dilyen Baydemir' in twitleri şöyle:

'CUMHURİYET TARİHİNİN EN KARANLIK SEÇİMİ'

"Cumhuriyet tarihinin en karanlık seçimine tanıklık ettik, maalesef seçim günü Urfa da karanlığa gömüldü, elektriği kestiler.

Hırsızlar karanlık ortamlarda çalışırlar, halkın malını, kamunun malını çalanlar elbette oylarımızı da çalarlar ve çaldılar.

Urfamızın ilk seçimi olmadığı gibi son seçimi de olmayacaktır. Halkımızın haklı davasına kararlılıkla hizmet etmeye devam edeceğiz.

'OYLARINIZI KORUYAMADIĞIMIZ İÇİN HELALLİK DİLİYORUM'

Urfa halkıyla birlikte; Urfa ’nın hak ve hukukunun korunması, kalkınması, hak ettiği yere gelmesi için demokratik muhalefetimizi sürdüreceğiz. Özellikle sosyal medyada Urfa'ya dair negatif algı yaratan söylemlerden ciddi rahatsızlık duyduğumu yüksek sesle ifade etmek isterim. Urfa halkı üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır, maalesef biz Urfa halkının sandığa yansıyan iradesini koruyamadık. Bize oy vermiş ya da vermemiş her Urfalıya teşekkür ediyorum. Özellikle bize oy verenlerin oylarını koruyamadığımız için helallik diliyorum. Halil’ur Rahman şehrinin; Türkmenlerinden, Araplarından, Kürtlerinden, seydalarından, laiklerinden, gençler ve kadınlarından çok değer öğrendim."

Milliyet

Haberin Devamı