Gazete Vatan Logo
Magazin Oscar tarihinin ‘En’leri!

Oscar tarihinin ‘En’leri!

Nefesler tutuldu. Türkiye saatiyle yarın sabaha karşı yılın en heyecanlı sinema olayı olan Oscar Ödül Töreni yapılıyor olacak. Büyük tören öncesi Oscar tarihinin en’lerini topladık...

Yarın sabaha karşı Akademi Ödülleri 87’inci kez sahiplerini bulacak. Akademi Ödülleri’nin bir asra yakın tarihinden sinema tarihine iz bırakanlar geçti. En çok ödül üçü de 11 dalda kazanan ‘Ben Hur’, ‘Titanic’ ve ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüş’üne ait.

Titanic/ 1998

Şüphesiz okuyan herkesin izlediği Titanic, 14 kategoride aday gösterilmiş, yine en tepe noktadaki ödüller dahil tam 11 kategoride ödül kazandırmıştı. Filmin tek kazanamayanı hala evine bir Oscar heykelciği götüremeyen ve o zaman 23 yaşındaki genç bir oyuncu olan Leonardo diCaprio olmuştu. Celine Dion’un unutulmaz sountrack’i ‘My Heart Will Go On’da ‘En İyi Müzik’ ödülü almış, sountrack albümü de satış rekorları kırmıştı. Film, 2 milyar dolardan fazla hasılat da yapmıştı.

Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü/ 2004

2004 Oscarları’nın en iddialı ve en kazanan filmi de Peter Jackson’un efsane fantastik serisinden uyarlanan ‘Yüzüklerin Efendisi’ serisinin son filmi ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ oldu. Peter Jackson’u en çok kazanan yönetmenler arasına sokan seri, finalini kitabın hassas fanlarını bile tatmin edecek kadar iyi yaptı.

Haberin Devamı

Rekor Meryl Streep’te

Gelelim oyunculuk klasmanında ‘en’lere... Oscar heykelini 19 kez evine götüren Meryl Streep(64) ilk ödülünü ‘Kramer vs. Kramer’ filmindeki rolüyle 1980’de ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ kategorisinde almış tı. Streep bu yıl da ‘Into the Woods’ filmindeki cadı rolüyle ‘En İyi Kadın Oyuncu’ kategorisinde aday.

Ben Hur/1960

1960 yılında aday gösterildiği 12 kategorinin 11’ini kazanan tarihi film, Kudüs’te yaşayan varlıklı bir prensin çocukluk arkadaşıyla görüşmesini anlatıyor. Yahudilerin özgürlüğü için canı pahasına mücadele eden Ben-Hur’un hayatını konu alan film, hikayesini 1880 tarihinde yazılan bir romandan aldı. Film yanında tiyatro oyunu ve müzikale de uyarlandı.

En yaşlı kazanan Clint Eastwood

Western filmlerinde en hızlı silah çeken kovboyu olarak ünlenen Clint Eastwood ilk Oscar’ını 74 yaşında alabildi. Oscar’ları toplayan Milyon Dolarlık Bebek’i sadece 37 günde bitirerek yaşını hissetmediğini gösterdi.

Haberin Devamı

Bu yılın adayları gişede de kazandı

Cannes Film Festivali’nde prömiyeri yapılan sarsıcı bir polisiye filmi ‘Foxcatcher’ gişede en çok kazanan 10 film arasında girmeyi başardı. ‘En İyi Yardımcı Aktör adayı Mark Ruffalo, performansıyla beğenilirken, oyuncunun şimdiye kadarki filmlerinin gişe hasılatı 906 milyon dolar.

‘American Sniper’ın başrolü Bradley Cooper da filmdeki rolüyle ‘En İyi Aktör’ adayı. Oyuncunun 2009’da rol aldığı ‘The Hangover’ 308 milyon dolarlık hasılat elde etmişti. Oyuncunun bütün filmlerine ‘American Sniper’ın 16 Şubat itibariyle 306 milyon dolarlık hasılatı eklendiğinde, 956 milyon dolarlık bir rakam çıkıyor.

Alzheimer’a yakalanan bir profesörü konu alan ‘Still Alice’, Julianne Moore’u ‘En İyi Kadın Oyuncu’ adayı yaptı. Moore’un oynadığı üç filmin toplamda 992 milyon dolarlık bir hasılatı var. Bunlar ‘Hannibal’, (242 milyon $), ‘The Hunger Games’ (336 milyon $) ve ‘The Lost World: Jurassic Park’ (414 milyon $).

Türkiye’de de büyük ilgi gören ‘Whiplash’ın sinirli şefi J.K.Simmons, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülüne aday oldu. Simmons’ın daha önce de rol aldığı ‘Spider-Man’, ‘Spider-Man 2’ ve ‘Spider-Man 3’ filmlerin de hasılatı eklendiğinde oynadığı filmlerin toplam hasılatı 1.1 milyar dolar.

Haberin Devamı