Gazete Vatan Logo

Oscar - Şampiyon belli ikinci kim?

89'uncu Oscar ödülleri bu gece sahiplerini bulacak. Tören, Türkiye saatiyle sabaha karşı 03:30'da başlayacak. "Oscar'a inanma Oscar'sız kalma" diyerek favorilerimi açıklıyorum...

Oscar - Şampiyon belli ikinci kim?

89'uncu Oscar ödülleri bu geceyi sabaha bağlayan zaman diliminde sahiplerini bulacak. Tören, Türkiye saatiyle sabaha karşı 03:30'da başlayacak ama Oscar'ın asıl eğlencesi olan "Kırmızı Halı" saat 02:00 itibariyle izlenebilir. İçinde çok fazla strateji, kapitalizm vurgusu, tanıtım, yatırım, kısaca hesap - kitap içerdiği için, benim açımdan daha çok eğlence anlamı taşır Oscar töreni. Eğer, Alaaddin lambasından çıkıp, hangi ödülü istediğimi sorsa, bu Oscar heykelciği olmazdı. Evet en havalı, en heyecanlı, en sasyonel ödül Oscar ama benim için kesinlikle en kıymetli olanı değil. Her zaman iyilerin Oscar ile ödüllendirildiği muhakkak ama kesinlikle benim için sinemada en iyi olanların değil. En iyi olmak gerekiyor ama başka alanlarda. Mesela en iyi tanıtımı yapan, sektöre en çok kazandıran, seyirciyi en çok kışkırtan vs. gibi sıralayabiliriz. O yüzden her yılki deyişimi tekrarlayarak "Oscar'a inanma Oscar'sız kalma" diyor ve bu yılki tahminlerime geçiyorum.

Ne filmler geceden eli boş döndü...

Haberin Devamı

Bu yıl, Oscar'da yarışan filmler ve tüm kategorilerde, çok kıran kırana bir mücadele içinde görünmüyor. Pek çok yıla göre oldukça heyecansız olacak gibi geliyor bu gece Oscar yarışı. Açıkçası, Kırmızı Halı'da "kim ne giyecek" bence daha renkli ve sürprizli olacak. Geçmişte, aynı yıla birden fazla favori karşılıklı gelip de ödül alamayan pek çok film ve oyuncu, sinema severlerin baştacı olarak Oscar'ın çok üzerine çıktı ama çok da parlak işlerin olmadığı yıllarda alınan Oscar'lar, kapı tutacağı görevinden öteye geçmez seviyede kaldı. Düşünsenize, hala en çok izlenen filmler arasındaki yerini koruyan, gelmiş geçmiş en iyi filmlerden kabul edilen "Esaretin bedeli" Oscar alamadı. Aynı yıl, bir başka çok sevilen film "Forest Gump" kazanmıştı. Kimi zaman da rüzgarın estiği yöne doğru gitti ödüller. Ne filmler eli boş ayrıldı Oscar gecesinden bir hatırlayalım mı; artık, yaşlanmayan insanlar için bir tarif olarak lügatımıza girmiş olan "Benjamin button", unutulmaz "Pi'nin Yaşamı", herkesin en az bir kere izlemiş olduğu "Er Ryan'ı kurtarmak", "Yeşil yol" ,"Ölü Ozanlar Derneği", "Yüzüklerin Efendisi" ve artık kültleşmiş olan ilk Star Wars, yarıştıkları yıl, Oscar'ı şu anda pek de hatırlamayacağınız filmlere kaptırmış olanlardan bazıları. Elbette bu filmlerin üzerine "Oscar sahibi" yazamamış olmak, Oscar'ın kaybı...

Haberin Devamı

Pek çok yıla göre heyecansız olacak gibi geliyor bu Oscar yarışı

Gelelim bu yıla...Öyle kafa kafaya çarpışan, gelecekte "kült" olması beklenen filmler değil adaylar. İçlerinden sadece "La la Land", (Aşıklar Şehri) Oscar'ın epeydir silmek istediği bir imaj olan Oscarlık film tanımının hakkını vererek sıyrılıyor . "Şampiyon belli ikinci kim" rüzgarıyla geceye damga vurması beklenen La La Land, eğer Oscar komitesi bir sürpriz yapma hevesinde olmazsa epey ödül toplar. Her ne kadar çalıntı iddiaları dolaşsa da "En iyi şarkı" kategorisinde rakipsiz olan film, "En iyi Kadın Oyuncu" ve "En İyi Yönetmen" başta olmak üzere çoğu heykelciği kucaklar. İzlemediyseniz, muhakkak izleyin, Oscar bahane ama "La La Land" şahane. Dünyanın en iyi filmlerinden mi bilmem ama özlediğimiz naiflik, nostalji, retro estetik, sevgi ve tutku bu filmde var. Daha ne olsun.

Haberin Devamı

Kadın oyuncuların kapışması kaçmaz

Geçen yılki, siyahi protestolarından sonra, bu yıl "Nuh'un gemisi" misali bir ödül dağılımı bekliyorum. "Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülünü Viola Davis'in alacağına da kesin gözüyle bakıyorum. Yardımcı erkek oyuncu ödüllerinin de bu sebeple, ya yine siyahi bir oyuncu olan Mahershala Aliya da Hint asıllı oyuncu Dev Patel'e gitmesi şaşırtıcı olmaz. Yine, Trump'ın Müslüman ambargosuna karşı duruş olarak İran filmi "Satıcı" ve yönetmen Asgar Ferhadi'ye de ödül bekliyorum. Bu arada "Satıcı", zaten tüm ödülleri hak eden bir film.

Kadın Oyuncular, bu yılki en çekişmeli adaylar. Jackie filmiyle Natalie Portman, mükemmel bir Jacqueline Kennedy portresi çizmiş. Merle Streep 20'nci Oscar adaylığıyla bir rekora imza attı. Fransız filmi "Elle" ile Isabella Huppert, Amerikan tarzı oyunculuğun çok ötesindeki Fransız stiliyle ayrılıyor. Gene de tahminim Emma Stone, Aşıklar Şehri ile heykelciği alır yönünde. Çok doğal oyunculuğunun yanı sıra insanın içini ısıtan bir sıcaklık ve güçlü bir karizmayla unutulmaz bir karakter yaratmış.

Haberin Devamı

Yönetmen ödülü, bileğinin hakkıyla Damien Chazelle'e gidecek, bence. Bir önceki filmi Whiplash, benim için bambaşka bir yere sahip. Tüm filmleri müzik, özellikle caz ve tutku üzerine olan yönetmen, adeta sinema aracılığıyla müzik yapıyor. Yani müzik tutkusu için film çekiyor. La La Land de müzik ve sinema tutkusu üzerinde birleşen, retro tarzda bir film. Tüm Amerikan ve Fransız sinemasına ithaf edilmiş sahneleri, bugünün gerçeklik zemininde çağdaş yorumla buluşmuş. La La Land, unuttuğumuz bir romantizm ve zerafeti hatırlatıyor. İçinde şiddet, küfür, seks olmadan da filmlerin çok izlendiği günlere saygı duruyor.

24

Akademi ödülleri 24 dalda veriliyor.

3.6

Oscar heykeli 3.6 kilo

153

Kırmızı halı 153 metre

Meryl Streep 20 defa aday oldu, 3 Oscar kazandı. Bakalım bu akşam 4'üncü Oscar'ına ulaşabilecek mi?

%99

En İyi Yönetmen dalında Oscar kazananların yüzde 99'u erkek.

%1

En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ı kazananların yalnızca yüzde 1'i siyahi.

%7

En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı kazananların yüzde 7'si siyahi.

Saat kaçta?

ABD'de 19:00'da, Türkiye'de 03:30'da.

150

Geçen sene 150 milyon insan töreni TV'de izledi.

11

Bugüne kadar üç film 11 Oscar kazandı; Ben Hur, Titanic ve Yüzüklerin Efendisi.

Kıyafette favori renk siyah ve mavi

Törene katılan kadınların yüzde 28'i siyah, yüzde 13'ü mavi, yüzde 12'si beyaz ve yüzde 8'i kırmızı renkte kıyafet giydi

Yüzde 30’u saçını topuz yaptı yüzde 34'ü saçını açık bıraktı

Yüzde 47'si tek parça gece elbisesi giydi yüzde 42'de tek parça kuyruklu bir elbise giymeyi tercih etti

Kadınlar en çok Chanel, Armani ve Valentino kıyafetler giydi.

Davetli olmak kolay değil...

Oscar davetlisi olmanız için aday olan filmde çalışmanız, aday gösterilen kişinin yakını olmanız ya da ön parti, tören ve after party için yaklaşık olarak 10.500 doları gözden çıkarmanız gerekiyor.

Oscar mönüsü

-Şef Wolfgang Puck, 21 yıldır olduğu gibi bu gece de Oscar yemeğini hazırlayacak.

-Gecede 1500 kişi için 75 çeşit yemek sunulacak.

-Mönünün kişi başına maliyeti ise 700 dolar (2 bin 497 TL).

-Bu yıl mutfakta ilk kez Yiğit Mirzaoğlu adlı bir Türk aşçı da yer alıyor.

-2400 şişe şampanya tüketilecek. olacak.

-350 ıstakoz, somonlu tacolar, mini burgerler yemekten önce servis edilecek.

-Ana yemekte havyarlı patates enginar çorbası, karamelize edilmiş karnıbahar ve kuzu pirzola var.

-Tatlı olarak üzerine 24 karat altın serpiştirilmiş çikolatadan Oscar heykelciği sunulacak.

-300 aşçı 600 garson görev alacak.