Gazete Vatan Logo

Oscar aldı ama İstanbul'dan izledi!

'Beyaz kasklar' adlı Suriye Sivil Savunma gönüllülerinin hikayesini anlatan "The White Helmets", en iyi kısa belgesel dalında Oscar kazandı.

Oscar aldı ama İstanbul'dan izledi!

Suriye iç savaşında çok sayıda kişinin hayatını kurtaran 'Beyaz kasklar' adlı Suriye Sivil Savunma gönüllülerinin hikayesini anlatan "The White Helmets", en iyi kısa belgesel dalında Oscar kazandı. Belgeselin kameramanı Kameraman Halid Hatib töreni ancak İstanbul'dan izleyebildi!

89'uncusu düzenlenen Oscar Ödülleri'nde "The White Helmets" (Beyaz Kasklar) en iyi kısa belgesel dalında ödülün sahibi oldu. Suriye Sivil Savunma gönüllülerinin hikayesini anlatan belgeselin kameramanının vizesi iptal edilmişti. Kameraman Halid Hatib'in İstanbul'dan kalkacak Los Angeles uçağına binmesi, ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın kararı ile engellenmişti.

Beyaz Kasklar adıyla bilinen Sivil Savunma Teşkilatı, Suriye'de 2011 ayaklanmalarından sonra ortaya çıkan bir örgütlenme. Rejim karşıtı ayaklanmalar sırasında devletin acil tıbbi müdahale sisteminin yaralılara yardım etmemesi sonucunda muhalifler, kendi örgütlenmesini kurdu. 2012’nin sonunda Suriye’nin 8 farklı kentinde yaklaşık 100 merkez kurulmuştu.

Beyaz Kasklar teşkilatında yaklaşık 3 bin gönüllü görev yapıyor. Bu gönüllüler tamamen silahsız ve sadece bombardımanda yaralılara ve ölülere yönelik kurtarma çalışmaları yürütüyor. Yangınlara müdahale ediyor.

Haberin Devamı

Rejim bölgelerinde çalışması yasak olduğu için Beyaz Kasklar sadece muhaliflerin denetimindeki bölgelerde faaliyet yürütüyor ancak herhangi bir silahlı gruba bağlı olmadıklarını belirtiyorlar. (Al Jazeera)