Gazete Vatan Logo

Oscar’a aday film!

Mars Sinema bir kez daha satış sürecinde. 2001’de şirketi kuran Muzaffer Yıldırım Mars’ı bugüne kadar İş Yatırım, Colony Capital, Actera ve Esas Holding ile evlendirdi. Her gelen damatla değeri artan şirkete şu an biçilen değer 500 milyon dolar civarında.

Oscar’a aday film!

Türkiye’nin en büyük sinema zincirlerinden olan Mars Sinema’nın hisselerinin tamamının satışı için kısa bir süre zarfında Morgan Stanley ve Goldman Sachs’a yetkilendirme vereceği öğrenildi.

Reuters’e konuşan ve “Yetkilendirme 10-15 güne kadar açıklanabilir” diyen bir kaynak, alıcı tarafta hem özel sermaye şirketlerinin hem de stratejik yatırımcıların olabileceğini söyledi. Mars Sinema’da girişim sermayesi şirketi Actera ve Esas Holding’in yüzde 69.5, şirketin Yönetim Kurulu Bakanı Muzaffer Yıldırım’ın yüzde 30.5 hissesi bulunuyor.

Ortaklarla büyüdü

2001 yılında kurulan Mars Sinema ilk etapta sadece dört sinema salonuna sahipti.

2003 yılında İş Girişim Sermayesi’yle yaptığı ilk ortaklığın ardından sinema sayısını hızla artırdı ve şu an 27 şehirde 589 sinema salonu ile faaliyet gösteriyor.

Muzaffer Yıldırım, 2001 yılına kadar pek çok işle ilgilendikten sonra ortağı Menderes Utku ile şirketi kurmuştu. Bir söyleşisinde şirketi değişik ortaklıklarla nasıl büyüttüğünü şöyle aktarmıştı:

Evlendik, boşandık...

Haberin Devamı

“Evlendik ve boşandık, mal paylaşımıyla. 2001 yılında ortağım Menderes Utku ile bu şirketi kurarken hep bir girişim sermayesi bizim işimize gelecek ortak olacak ve bizimle beraber büyüyecek programı yaptık. Bunu programladık. Hatta ilk George Soros bizi ziyaret etti. Biz kendimizi ve ne kadar önemli bir iş yaptığımızı ve işin ne kadar yapılabilir olduğunu gördük. 2003 civarında İş Girişim Sermayesi ortak oldu. İlk maceramız, ilk evliliğimiz. Zannediyorum 2 yıl 7 ay gibi 3 yıla yakın bir zamanda yeni bir grup geldi. Çünkü İş Girişim Sermayesi’ne bir çıkış teklifi geldi. Fonların tek objektifleri koydukları paranın önemli bir katıyla tekrar çıkabilmek. Çıkanlardan hiç rahatsız olmadık. Zira bunlar hep birlikte öngördüğümüz çıkışlar. Fonlar zaten çıkış satın alıyorlar, gelecek satın alıyorlar. Yeter ki o geleceği iyi planlayıp önlerine iyi koyabilmek, iş planını iyi yapabilmek.”

Sinemaya bilet alan herkes para kazandı

Mars Sinema’ya bugüne kadar kim ortak olduysa yatırdığı parayı da katlayarak çıktı. Şu an için 500 milyon dolarlık bir piyasa ederinden söz edilirken, Muzaffer Yıldırım parasal anlamdaki gelişmelerle ilgili olarak da şunları söylemişti:

Haberin Devamı

“İş Girişim Sermayesi yüzde 65’le girdi. Biz yüzde 35’tik. İlk bize geldi ama 3 tane sinema kompleksimiz vardı, çok küçük bir gruptuk. Çünkü net bir felsefe var, iş girişim sermayeleri o şirketin geleceğine ve kişiye yatırım yaparlar. Biz onlara bir gelecek, bir vizyon gösterdik. Dedik ki 10 misli büyüyeceğiz. ‘Bu şirket şimdi bunları yapıyor ama 10 sene sonra bunları yapacak’ dedik ve söylediğimiz hepsinin üzerinde sonuçlar aldık. Onun için de İş Girişim Sermayesi de dolar olarak parasını üçe katlayıp çıktı. Colony Capital parasını üçe katlayıp, dolar bazında çıktı. Verdiğimiz objektifler ve hedefler hep tuttu. Hatta biraz da hayallerimizin üzerinde gerçekleşti.”