Gazete Vatan Logo

Oruçta öfkenize dikkat!

Sıcak havalar dün ramazanın ilk gününde oruç tutan vatandaşları biraz zorladı...

Kimi serinlemek için klimalı ortamları seçti, kimi de serin bir gölgeyi... Oruçlu kalma süresi 16 saati aşıyor. Uzmanlar kan şekerinin düşmesi nedeniyle oruç tutanlara öfke kontrolü uyarısında bulundu.

11 ayın sultanı ramazanda dün ilk iftar heyecanı yaşandı. Milyonlarca müslüman akşam ezanının okunmasıyla birlikte büyük bir titizlik ve heyecanla hazırlanan sofralara oturdu, dua ve niyazlar eşliğinde oruçlarını açtı. Fakat bu yıl kimi yerde 40 dereceyi bulan sıcaklar gün içerisinde vatandaşları zorladı. Kimi serinlemek ve sussuzluğa karşı dayanabilmek için klimalı bir ortamı seçti, kimisi de serin bir gölgeyi... İmsak ile iftar arasında ortalama 16 saat olması açlık ve sussuzluğa karşı dirençli olmayan bünyeleri sarstı. Oruçlu kalma süresinin uzun olmasına, bunaltan sıcaklar da eklenince uzmanlar yaşanabilecek olası öfke patlamaları konusunda özellikle oruç tutan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu:

Derin nefes alın

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli:
“Yaz sıcaklarına gelen Ramazan ayında insanların günlük yaşamda aşırı öfkelenmesine neden olan 3 temel faktör var. Açlık nedeniyle kan şekerinin düşmesi, sıcaklık nedeniyle beynin içinde bulunduğu biyolojik havuzunun dengesinin bozulması ve sahura kalkınca oluşan bölünme ve uykusuzluk. Bu etkiler insan dürtülerinden olan öfkenin kontrolünü zorlaştırır. Benim önerim oruç tutan insanların gündelik yaşantısında karşılaştıkları sıkıntılar karşısında, bir tepki göstermeden önce en az 5 kez derin nefes alıp vermeleri. Ayrıca oruç tutan bir insanın içinde bulunduğu durumu ‘sabır’ ölçüsünde değerlendirmesi de tepkiyi hafifletmede yardımcı olur.”

‘Erken uyuyun’

Psikiyatrist Prof. Dr. Özcan Köknel: “Sıcak ve nemli hava ruhsal durumu bozan ve şiddete meylettiren bir etki oluşturur. Yaz mevsimlerinde kan şekeri hızla düştüğünden insan psikolojisi üzerindeki etkisi olumsuzdur. Bu da kaygı, korku, endişe ya da öfke ve panik olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra temel biyolojik gereksinimlerden olan uyku, sahura kalkma dolayısıyla bölünebiliyor ya da yetersiz uyku alınabiliyor. Uykudaki bu bozukluk öfkeye yönelik davranışlar yaratabilir. Tüm bu öfke etmenlerinden korunmak için insanlar sıcak havadan kendilerini koruması, sahurda ve iftarda çok yemek yememesi, erken uyumak ve yeterli uyku almak, kendi tepkilerinin farkında olup gergin bir ortamda ya ortamdan uzaklaşarak ya da uyum sağlayarak kendisini kontrol etmesi gerekir. İnsanların kendisini kızdıracağını bildiği olaylardan uzak durma motivasyonunu sağlaması gerekli.”

CAMİLER DOLDU TAŞTI

Dün ve önceki gün milyonlarca müslüman teravih namazlarını kılmak için camilere akın etti. İstanbul’da Fatih, Eyüpsultan ve Sultanahmet camilerinde cemaat avluya taştı.

Haberin Devamı