Gazete Vatan Logo

Ortam elektriklendi ama...

İsrail’le yaşanan siyasi gerginlik, ekonomik hayatı da tehdit ediyor.

Otomotiv sektörü ihracatın olumsuz etkileneceğinden endişe duyuyor. Ancak elektrikli Fluence’ı bu ay üretmeye başlayarak, en büyük müşterisi İsrailli Better Place’e satmaya hazırlanan Oyak Renault, yüreklere su serpti. Fluence’lar ilk önce Fransa’ya, oradan İsrail’e gideceği için sıkıntı yaşanmayacak.

2009 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “one minute” çıkışıyla başlayan, Mavi Marmara gerginliğiyle zirveye çıkan İsrail krizinin, önümüzdeki günlerde ekonomik ilişkileri de etkilemesinden endişe ediliyor. Herkes diken üzerinde... Türk otomotiv sektörü de tedirgin. Nedeni, bu ay seri üretimi ve yılsonunda ihracatı başlayacak olan Renault’nun ilk elektrikli aracı Fluence Z.E.

Çünkü Oyak Renault’nun Bursa fabrikasındaki bantlardan çıkacak olan Fluence Z.E.’nin en büyük pazarı İsrail. Elektrikli araçlar konusunda uzman olan İsrailli şirket Better Place, 5 yıllık dönem için 150 bin adet Fluence Z.E. siparişi verdi. Bu sipariş, Türk otomotiv sektörü ve Oyak Renault için yaklaşık 2 milyar euroluk bir ihracat geliri anlamına geliyor. Hal böyle olunca tüm gözler Oyak Renault’ya çevrildi. Ancak İsrail’le ikinci katip seviyesine kadar inen ilişkiler, bu dev siparişin geleceğini etkilemeyecek.

İsrail’e ihracatta sorun çıkmamasının sebebi Türkiye’de üretilecek araçların direkt olarak İsrail’e gönderilmiyor olmaları. Oyak Renault, Bursa tesisinde ürettiği Fluence Z.E.’yi, merkeze yani Fransa’ya satacak. Merkez de İsrail, Danimarka başta olmak üzere Avrupa ülkelerine pazarlayacak.

Geçen yıl 9 Türk vatandaşının öldüğü Mavi Marmara saldırısı sonrasında da Better Place, Oyak Renault’dan alacağı elektrikli Fluence Z.E. sayısını 100 bin adetten 150 bin adede çıkarmıştı.

Fiyatı dizel Fluence’a yakın olacak

Türkiye’de elektrikli otomobillerin ÖTV oranı motor gücüne göre yüzde 3, yüzde 7 ve yüzde 15 olmak üzere 3 ayrı kategoride vergilendirilecek. Buna göre motor gücü 85 kilovatı (115 beygir) geçmeyen otomobillere yüzde 3, 85-120 kilovat (115 beygir-162 beygir) arasındakilere yüzde 7, motor gücü 120 kilovatı (162 beygir üzeri) aşanlara da yüzde 15 ÖTV uygulanacak. Fluence Z.E’nin Avrupa satış fiyatı 21 bin 300 euro olarak açıklandı. 2012’de Türkiye yollarına çıkacak elektrikli Fluence’ın fiyatının dizel Fluence’a yakın olması bekleniyor. Yüksek donanımlı dizel Fluence’ın fiyatı 57-60 bin lira arasında.

Renault elektrikli araçlara 4 milyar euro yatıracak

RENAULT 2020 yılında dünya otomotiv pazarının 80 milyon adetlik büyüklüğe ulaşacağını ve bunun yüzde 10’unun elektrikli araçlardan oluşacağını öngörüyor. Renault-Nissan İttifakı elektrikli araçlara milyar euro yatırım yapacak. Elektrikli araçlar konusunda öncü olmak isteyen Fransız üretici, ilk olarak Bursalı Fluence Z.E.’yi ticarileştirecek. Onu 2012’de Twizy Z.E., Zoe Z.E. ve Kangoo Z.E. izleyecek.

İsrail’e ihracat arttı

Türk otomotiv sektörü ilk 8 ayda İsrail’e ihracatını yüzde 10 artırarak 260 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı. İsrail’e Toyota Auris, Honda Civic, Hyundai i20, Ford Connect olmak üzere 16 bin 400 araç gönderildi.

Geely hatchback Emgrand 28 bin 990 TL’ye satışta

Geely’nin C segmentindeki Emgrand EC7 modelinin hatchback versiyonu Türk tüketicisiyle buluştu. Otomobil 106 beygir güç üreten 1.5 litre benzinli CVVT motora sahip. Emgrand EC7’de; EBD destekli ABS, sürücü, yolcu ve perde olmak üzere toplam 6 adet hava yastığı, kapı içi çelik barlar, immobilizer, yol bilgisayarı, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrikli, ısıtmalı ve LED sinyalli yan aynalar, katlanabilir kontak anahtarı, yükseklik ayarlı deri kaplı direksiyon, tam otomatik dijital klima, polen filtresi, radyo/CD/Mp3 çalar ile USB bağlantısı, elektrikli ön ve arka camlar, otomotik yanan farlar, ön ve arka sis farları, sunroof, elektrikli sürücü koltuğu, park sensörü ve 16 inç alimünyum alaşımlı jantlar yer alıyor. Aracın fiyatı 28 bin 990 liradan başlıyor.

Chevrolet Aveo güvenlik testinden 5 yıldız aldı

YENİ Chevrolet Aveo, Avrupa güvenlik testi organizasyonu Euro NCAP’ten 5 yıldız aldı. B segmentindeki otomobil, yetişkin ve çocuk koruması, güvenlik destek kategorilerinde kendi segmentinin en yüksek derecelere layık görüldü. Aveo’da; 8 hava yastığı (sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları), Elektronik Stabilite Kontrol Programı (ESC), Yokuşta Kalkış Desteği, ABS, Elektronik Çekiş Kontrolü (TC), Hız Sabitleme Özelliği , ISOFIX çocuk koltuğu bağlantı sistemleri ve yolu aydınlatması için belirlenen bir süre boyunca açık kalabilen follow-me-home (eve kadar takip et) far sistemi standart sunuluyor.

Yeni Crafter 1 depoyla 950 kilometre gidiyor

Volkswagen Ticari Araç, yenilenen Crafter’ı tüketicilerin beğenisine sundu. Yeni Crafter, Caddy, Amarok ve Transporter araçlarda olduğu gibi modern bir görünüme sahip. Yeni Crafter’daki asıl yenilikler, motor kapağının altında yer alıyor. Araçta 163 beygir gücünde 2.0 TDI turbo dizel motor bulunuyor. Yeni Crafter, 100 kilometrede 7.9 litre ile yüzde 12 daha az yakıt harcarken, yüzde 19 oranında düşürülmüş karbon emisyon oranına sahip. Araç, 75 litre yakıt ile 950 kilometre yol alabiliyor. Yeni Crafter’ın minibüs modeli 78 bin 730 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Haberin Devamı