Gazete Vatan Logo

Ortalık fena karıştı!

Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi bakanlığa çağırıldı

AB'nin 3 yıl aradan sonra Türkiye ile yeni bir müzakere başlığı açmasına engel olan Almanya ile siyasi kriz yaşanıyor. Bağış'ın Merkel'e yönelik açıklamaları sonrası, Türk Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin'de Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, izahat vermesi için Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Der Spiegel'in haberi göre, Türk Büyükelçi Karslıoğlu'nun Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşme saati Türkiye saatiyle 14.30. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, bir ziyaret için Ukrayna'da olduğu için Karslıoğlu'yla diğer Alman yetkililer görüşecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle Türk polisinin göstericilere karşı tutumunu eleştirmişti.

AB'nin 3 yıl aradan sonra Türiye ile "Bölgesel Politikalar" faslını açma girişimi Almanya ve Hollanda engeline takılmıştı.

Almanya'nın engellemesi sonrası Avrupa Birliği ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye iç siyasette malzeme yapılacak bir konu değildir. Daha önce bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy'nin sonu pek hayırlı olmadı” demişti.

Almanya'ya jet karşılık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'ün bakanlığa çağrılarak, Almanya'da yapılan bazı açıklamalardan Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığın iletileceğini söyledi.

Davutoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 28. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Ukrayna'nın Odessa kentinde, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasıyla ilgili TRT ve AA'nın sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu ile telefonda görüştüğünü belirterek, "Dün kendisine bir davet iletildi. Gitmeden önce de görüşmüştüm. Bazı görüşler kendisine ifade edilmiştir. Büyükelçimiz de perspektifimizi yansıtacak şekilde cevaplar verdi" dedi.

"Ayrıca biz de Almanya'da söz konusu olan bazı açıklamalardan büyük rahatsızlık duyuyoruz" diyen Davutoğlu, Almanya'dan gelen bazı açıklamalar dışında Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl'ün de bugün yaptığı bazı açıklamalar olduğunu ifade etti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu konuda bizim görüşlerimizi ifade etmek ve bu açıklamalarla ilgili tutumumuzu da kendilerine iletmek üzere Alman Büyükelçi de Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımıza biraz önce talimat verdim. Müsteşarımız da Alman Büyükelçi ile bu konuları, Türkiye'yi rahatsız eden bazı açıklamalarla ilgili konuları paylaşacak."

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Alman Büyükelçi Pohl Ankara dışında bulunduğu için Dışişleri Bakanlığı'na Büyükelçilikte Pohl'den sonra en yetkili diplomatın gitmesi bekleniyor.

Haberin Devamı