Gazete Vatan Logo

Ortadoğu kaynıyor

Mısır ve Tunus’ta ardı ardına çakan demokrasi kıvılcımı Ortadoğu’da giderek yayılıyor...

Bu iki ülkede gerçekleşen sivil devrimden cesaret alan muhalifler yaklaşık 30-40 yıldır iktidarda bulunan liderlerine başkaldırdı.

Bahreyn’de Şii halk Sünni iktidarı devirmek için meydana indi. İran’da Yeşil İsyan yeniden hareketlendi. Libya’da Kaddafi ilk kez halk isyanıyla karşılaştı. Irak ve Yemen’deki gösteriler de dün alevlendi. Ateş büyüyor...

BAHREYN: İnci Meydanı’nda özgürlük ateşi



Ortadoğu’nun petrol ihraç etmeyen nadir ülkelerinden 1.3 milyon nüfuslu Bahreyn; Tunus ve Mısır ile başlayan ve ardından birçok Arap ülkesini saran özgürlük ateşinin en şiddetli yandığı ülke. 3 gündür devam eden gösteriler, ülkede 40 yıldır iktidarda bulunan Kral Şeyh Hamid bin İsa El Halife’ye yönelik tepkiden kaynaklanıyor. Nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu ülkede Sünni Kral’ın özellikle hükümet görevlerinde ve sağlık sektöründe kendi mezhepdaşlarını kollaması nedeniyle Şiiler’in uzun süredir devam eden memnuniyetsizliği sonunda eyleme dönüştü. Muhalifler hakları kısıtladığı gerekçesiyle 2002 Anayasası’nın feshini, siyasi suçluların serbest kalmasını, internet ve medya özgürlüğünün gelmesini ve yargı bağımsızlığını talep ediyorlar.

Merkezüssü İnci Meydanı
Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrildiği Tahrir Meydanı gibi Bahreynliler de İnci Meydanı’nda rejime başkaldırıyor. Bahreyn’den bildiren El Cezire muhabiri, “Göstericiler çok iyi organize olmuş durumda” derken Bahreyn Kralı da güvenlik güçleriyle protestocular arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden 2 genç için başsağlığı diledi. El Halife, televizyona çıkarak, “İki sevgili oğlumuzun ölümü için üzüntü duyuyorum. Bir komite bu ölümleri soruşturacak” dedi.

Bahreyn’de Pazartesi gününden beri devam eden protestolarda iki kişi hayatını kaybetmiş, Kral El Halife özür dilemek zorunda kalmıştı.

İRAN: 223 İran milletvekili ‘bunları asalım’ dedi



İran’da Ahmedinecad rejimine muhalif gençler, 2009’da başlattıkları “yeşil isyan” hareketini bir kez daha diriltmek için önceki gün sokağa çıktı. 2 kişinin hayatını kaybettiği gösteriler sonrasında 290 vekilli İran Meclisi’nde 223 vekil, muhalif liderler Hüseyin Musavi ve Mehdi Kerrubi’nin idam edilmesi için hazırlanan bildiriye imza koydu. İran Başsavcısı iki lider hakkında dava açılacağını, “en ağır şekilde cezalandırılacaklarını” söyledi. Kerrubi ise, “Her tür bedeli ödemeye hazırım” dedi. Ahmedinecad taraftarları dün öldürülen gençlerin cenaze törenlerini de bastı.



Yeşil isyancılarla rejim yandaşları arasında sert çatışmalar yaşandı. Ahmedinecad yanlıları, Musavi’yi Amerikan bayraklı şapka takan purolu afişlerle protesto etti.

Ahmadinecad yanlılarının hedefinde Musavi ve İngiliz haber kanalı BBC vardı.

IRAK: Biz de elektrik ve su istiyoruz!



Irak’ın güneyindeki Kut kentinde, artan yolsuzluk olaylarını ve altyapı hizmetlerinin yetersizliğini protesto eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 gösterici öldü, 15’i polis, 30 dolayında kişi de yaralandı. Vassit vilayeti sözcüsü, yolsuzluk yapan yetkililerin görevden alınması ve temel hizmetlerin iyileştirilmesini isteyen yaklaşık 2 bin göstericinin hükümet binalarına saldırdığını ve valinin ikametgahını ateşe verdiğini söyledi. 16 yaşındaki bir gencin ateşe verilen valilik binasının çatısındaki keskin nişancılar tarafından vurulduğu iddia edildi. Irak’taki protesto gösterilerinin ana sebebi, artan işsizlik ve yolsuzluk sorunlarıyla elektrik ve su kesintisi gibi temel hizmetlerde yaşanan sıkıntılar olarak gösteriliyor.



Kızgın kalabalık, üç kişinin ölümünde yetkililerin ihmali olduğunu ne sürüp valilik binasını ateşe verdi.

YEMEN: Muhalefet pes etmiyor



Yemen’in güneyindeki Aden kentinde, 5’inci gününe giren protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı göstericilere müdahalesinde iki kişi öldü. Hükümet karşıtları Mansura Mahallesi’ndeki belediye binasını bastı, 4 aracı yaktı. Başkent Sana’da da iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasındaki çatışmalarda 4 kişi yaralandı. Yemen’in 23 milyon nüfusunun yüzde 40’ının günlük geliri 2 doların altında. Nüfusun üçte biri ise açlık çekiyor. Yemen’deki kargaşa, 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Salih’in 2013’te görevi bırakma taahhüdü vermesini ve muhalefetle diyalog yolunu açmıştı.

LİBYA: Kaddafi de nasibini aldı



Henüz bir albayken yaptığı darbeyle iktidarı alarak 42 yıldır koltuğunda oturan Muammer Kaddafi’nin ülkesi Libya’da ilk kez protesto eylemlerine sahne oldu. Bingazi’de hükümet karşıtlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 38 kişi yaralandı. Başkent Trablus ve diğer şehirlerde de eylemler gerçekleşti. Protestocular Başbakan Bağdadi el Mahmudi’nin istifasını istedi. Kaddafi yandaşları gösterilerden birkaç saat sonra sokağa çıkıp rejimi savundu.

Haberin Devamı